sveika.lt
Maistas

Granatai

granatai
granatai

Granatai yra vienas iš seniausių kultūrinių augalų, pirmiausia, jie buvo auginami senovės Persijoje, ir jau tada buvo pripažinta jų nauda sveikatai. Šis vaisius greitai paplito po visą pasaulį, o Indijoje granatų sultys buvo vadinamos sveikatos eliksyru. Šiuolaikiniai mokslininkai padarė tyrimus ir patvirtino, kad granatai tikrai duoda daug naudos mūsų sveikatai.

Granatai taip pat turi istorinę ir kultūrinę vertę. Pagal legendą graikų meilės ir grožio deivė Afroditė granatus sodindavo Kipro saloje, todėl šis vaisius senovės tautoms simbolizavo meilę ir vaisingumą. Turkijoje dar dabar nuotakos meta šį vaisių ir tiki, kad išbirusių sėklų skaičius išpranašauja, kiek vaikų jos susilauks.

Maistinė granatų vertė

Be šios turtingos granatų istorijos, jie taip pat yra turtingi ir biologiškai. Grantai yra panašūs į kitus vaisinius augalus, jie yra ne riebūs, turi mažai cukraus, o 100 g. granato yra tik 80 kalorijų, taip pat 5 g. ląstelienos ir 15% rekomenduojamos paros normos vitamino C.

Granatų sultys nenusileidžia populiarumu nuo paties vaisiaus, kadangi jos yra labiau koncentruotos. Jose šiek tiek daugiau kalorijų (apie 100 kalorijų stiklinėje granatų sulčių). Kaip ir granatuose, jų sultyse gausu antioksidantų, bet tai galioja tik natūralioms granatų sultims, o ne praskiestoms sultims ar sirupams, kurių galite įsigyti prekybos centruose.

Granatai ir antioksidantai

Granatai yra ryškios raudonos spalvos ir šis atspalvis rodo gausų fitocheminių antioksidantų kiekį. Antioksidantai kovoja prieš laisvųjų radikalų daromą žalą organizmui ir netgi laisvųjų radikalų daromą įtaką vėžio atsiradimui. Todėl tai puiki profilaktinė priemonė, kadangi granatų sultyse yra daugiau antioksidantų, nei kitose sultyse, žaliojoje arbatoje ar raudoname vyne.

Granatai yra puiki priemonė, kovojant su širdies ligomis, kadangi atlikti tyrimai parodė, kad kasdien vartojamos granatų sultys apsaugo arterijas ir neleidžia kauptis apnašoms ir sumažina cholesterolio oksidaciją, neigiamą jo poveikį. Taip pat granatuose esančios medžiagos mažiną arterinį kraujo spaudimą.

Granatai – vitaminų, mineralų ir mikroelementų šaltinis

Kaip ir daugybėje kitų vaisių, granatuose yra vitamino C, tačiau tai ne viskas, jame yra ir vitamino B5, B9 ir K, kalio ir cinko, tai yra gyvybiškai svarbios medžiagos žmogaus organizmui. Vitaminas B5 arba dar žinomas kaip pantoteno rūgštis yra labai svarbūs norint išsaugoti sveiką odą ir nervų sistemą. Taip pat vitaminas B5 yra svarbus mitybos elementas, šis vitaminas gali padėti išvengti raumenų spazmų, antinksčių nepakankamumo ir teigiamai veikia insulino gamybą.

Vitaminas B9 arba folio rūgštis yra svarbi kūdikiams, kadangi apsaugo nuo nuo nervinio vamzdelio defektų. Jis taip pat naudingas ir suaugusiems, kadangi teigiamai veikia DNR ir kraujo kūnelius. Vienoje porcijoje granato yra 10% rekomenduojamos paros normos šio vitamino.

Žmonės, kurie negauna pakankamai vitamino K, rizikuoja susirgti osteoporoze ir susimušus lengvai atsiranda mėlynės. Šio vitamino yra ir žaliose lapinėse daržovėse, bet daugumai granato skonis yra malonesnis, kadangi granatas yra saldus.

Alergijos ir kada granatų vartoti negalima

Nors alergija sukelta granatų yra labai reta, kai kuriems žmonėms ji pasireiškia odos niežėjimu ir deginimo pojūčiu, todėl šie žmonės turėtų vengti šių vaisių. Šių vaisių rūgštingumas gali pasunkinti rėmens graužimo simptomus, tokiu atvejų nevalgykite ir negerkite granatų sulčių prieš miegą. Žmonėms, kurių kraujas skystas, reiktų riboti vitamino K suvartojimą, kadangi šis vitaminas slopina kraujo krešėjimą.

Granatų pasirinkimas

Granatus geriausia pirkti rudenį, kadangi tada būna ką tik nuimtas jų derlius. Reiktų rinktis ryškios raudonos spalvos ir sunkius vaisius, tada jie bus labiausiai biologiškai vertingi.

Maistinės granato savybės

Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto Kiekis % dienos normos
Kalorijos 83 Kcal 4%
Angliavandeniai 18.70 g 14%
Baltymai 1.67 g 3%
Viso riebalų 1.17 g 6%
Cholesterolis 0 mg 0%
Maistinės skaidulos 4 g 11%
Vitaminai
Folio rūgštis 38 µg 9.5%
Niacinas 0.293 mg 2%
Pantoteno rūgštis 0.135 mg 3%
Vitaminas B6 0.075 mg 6%
Riboflavinas 0.053 mg 4%
Tiaminas 0.067 mg 5.5%
Vitaminas A 0 IU 0%
Vitaminas C 10.2 mg 17%
Vitaminas E 0.60 mg 4%
Vitaminas K 16.4 µg 14%
Elektrolitai
Natris 3 mg 0%
Kalis 236 mg 5%
Mineralai
Kalcis 10 mg 1%
Varis 0.158 mg 18%
Geležis 0.30 mg 4%
Magnis 12 mg 3%
Manganas 0.119 mg 5%
Fosforas 36 mg 5%
Selenas 0.5 µg 1%
Cinkas 0.35 mg 3%

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Vitaminas K kaip tik palaiko normalu kraujo kresejima. Siame staipsnyje padaryta esmine klaida.

KMI skaičiuotuvas