sveika.lt
Maistas

Persimonas

Persimonas1
Persimonas

Persimonas, tai vaisius, kilęs iš Kinijos, ir tik XIX a. paplito po visą pasaulį. Persimonai auga ant lapuočių medžių, kurie išauga iki 10 – 15 metrų aukščio ir dera iki 100 metų. Persimonų derlius nuimamas rudenį, todėl mūsų parduotuvių lentynas pasiekia lapkričio mėnesį. Persimonai vartojami sunokę, o tokiais jie laikomi, kai tampa ryškios oranžinės spalvos ir pasidaro minkšti, tokie vaisiai pasižymi puikiomis skoninėmis savybėmis, yra saldūs, švelnaus skonio ir sultingi, o nesunokę persimonai yra aitraus skonio, todėl tokį vaisių geriau dieną panokint šiltame vandenyje. Vaisiaus odelė yra plona ir primenanti pomidoro, gali pasitaikyti geltonos, oranžinės ar raudonos spalvos.

Persimonas pasižymi savo maistine verte, jame gausu organizmui naudingų vitaminų ir mineralų, yra daug vitamino A, C ir P, karotino, jodo, geležies, vario, kalcio, kalio, fosforo. Didelę vaisiaus dalį sudaro vanduo, angliavandeniai ir baltymai. Dėl didelio gliukozės kieko persimone, vaisius nerekomenduojamas vartoti diabetikams.

Nauda žmogaus organizmui

  • Mažina kraujospūdį
  • Saugo inkstus, šalina kalcio druskas
  • Ramina nervų sistemą
  • Gerina regėjimą
  • Palaiko širdies ir kraujagyslių sistemų veiklą
  • Suteikia žvalumo
  • Gerina virškinimą
  • Padeda atsistatyti kraujui po išsekimo
  • Persimonai pasižymi antibakteriniu poveikiu, todėl tinka peršalimo ligų profilaktikai, gydo šieninę žarnyno lazdelę ir auksinį stafilokoką
  • Mažiną akmenų kepenyse susidarymo riziką
  • Saugo nuo vėžinių susirgimų

Padeda sureguliuoti kūno svorį ir gerina virškinimą

Persimonas yra puikus vaisius norint sureguliuoti kūno svorį ir atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, kadangi jame yra nemažai maistinių skaidulų, kurios valo žarnyną ir padeda ilgesnį laiką jaustis sotiems. Taip pat skaidulos palaiko apsaugo nuo staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių, gerina virškinimą ir mažina blogojo cholesterolio kiekį. Be visa to maistinės skaidulos gali apsaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio.

Maitina ir saugo akis

Pažeidus akių tinklainę galimas regos praradimas. Tinklainę gali pažeisti laisvieji radikalai, persimonas turi sukaupęs daug medžiagų kurios vaidina svarbų vaidmenį saugant akių tinklainę ir kovojant su laisvaisiais radikalais, pavyzdžiui vitaminas A, vitaminas C, vitaminas K, zeaksantinas. Šios maistinės medžiagos apsaugo nuo kataraktos ir nuo su senatve susijusia geltonosios dėmės degeneracija.

Kovoja prieš vėžį

Kaip jau minėjome, persimonas turi daug antioksidantų ir augalinės kilmės medžiagų kurios kovoja su laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai yra siejami su vėžiniais susirgimai, o persimone esančios maistinės medžiagos neutralizuoja laisvuosius radikalus ir neleidžia jiems pažeisti ląstelių. Ląstelės su pažeista DNR virsta vėžinėmis. Todėl persimonas, kaip ir daugelis kitų augalinės kilmės maisto produktų yra puiki prevencinė priemonė prieš vėžį.

Kovoja prieš senėjimą

Laisvieji radikalai pažeidžia odos ląsteles ir paspartina senėjimo procesus, persimone esančios maistinės medžiagos kovoja prieš šį žalingą laisvųjų radikalų poveikį.

Kaip valgyti persimoną?

Persimoną dėl puikaus jo skonio galima valgyti vieną – kaip ir kitus vaisius, odelės nulupti nebūtina. Jie puikiai tinka su desertais, galima naudoti, gaminant pyragą, pudingą ar želę. Persimonas tinkamas, gaminant salotas, iš jų galima virti džemą ir marmeladą. Vaisių galima džiovinti, iš jo galima gaminti likerį, vyną ar girą.

Norint išsaugoti vaisių, geriausiai jį užšaldyti, bet svarbu nepažeisti jo odelės.

Norint apsisaugoti nuo peršalimo, rekomenduojama kasdien profilaktiškai suvalgyti bent po 2 persimonus, o peršalus  rekomenduojama skalauti gerklę su vieno vaisiaus sultimis, praskiedus su 3 – 4 valgomaisiais šaukštais vandens.

Persimono minkštimo ir kiaušinio baltymo kaukė gali padėti atsikratyti spuogų.

Persimonų maistinė vertė, 100 gramų produkto:

Maistinė medžiaga Kiekis % dienos normos
Kalorijos 70 Kcal 3.5%
Angliavandeniai 18.59 g 14%
Baltymai 0.58 g 1%
Viso riebalų 0.19g 1%
Cholesterolis 0 g 0%
Maistinės skaidulos 3.6 g 9.5%
Vitaminai
Choline (vitaminas B4) 7.6 mg 1.5%
Folio rūgštis (vitaminas B9) 8 µg 2%
Niacinas (vitaminas B3) 0.100 mg 1%
Vitaminas B6 0.100 mg 7.5%
Riboflavinas (vitaminas B2) 0.020 mg 1.5%
Tiaminas (vitaminas B1) 0.030 mg 2.5%
Vitaminas C 7.5 mg 12.5%
Vitaminas A 81 IU 3%
Vitaminas E 0.73 mg 5%
Vitaminas K 2.6 µg 2%
Elektrolitai
Natris 1 mg 0%
Kalis 161 mg 2.5%
Mineralai
Kalcis 8 mg 0.8%
Varis 0.113 mg 12.5%
Geležis 0.15 mg 2%
Magnis 9 mg 2%
Manganas 0.355 mg 15%
Fosforas 17 mg 4.5%
Cinkas 0.11 mg 1%
Augalinės kilmės maisto medžiagos
Beta karotinas 253 µg
Beta kriptoksantinas 1447 µg
Liuteinas zeaksantinas 834 µg
Likopenas 159 µg

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas