sveika.lt
Maistas

Vynuogės: nauda sveikatai, maistinės savybės bei skanūs receptai

Vynuogės: nauda sveikatai, maistinės savybės bei skanūs receptai

Vynuogės – tai vaisinės uogos, kurios auga kekėmis ant sumedėjusių, daugiamečių krūmų, vadinamų vynmedžiais. Šios uogos gali būti žalios, mėlynos, raudonos, purpurinės spalvos, rečiau pasitaiko dar įvairesnių atspalvių. Tai visame pasaulyje populiarios uogos, kurios turi labai platų panaudojimo spektrą: vynui, sultims, uogienei, actui, razinoms, vynuogių sėklų aliejui, vynuogių sėklų ekstraktui, želei. Vynuogės auginti pradėtos jau prieš 6000 – 8000 metų, Artimuosiuose rytuose. Kaip manoma, vynas pirmiausia pradėtas gaminti Gruzijoje, prieš 8000 metų.

Yra daug vynuogių rūšių, įskaitant besėkles vynuoges, ir tokių, kurių sėklos yra valgomos. Daug svarbių maistinių medžiagų yra sukaupta vynuogių odelėje ir sėklose. Vynuogės pasižymi įvairia tekstūra, skoniu ir aromatu, be visa to, tai puiki priemonė palaikyti gerą sveikatą. Jos visiškai neturi cholesterolio ir yra mažai kaloringos, vos 69 kalorijos – 100 gramų vynuogių. Jose gausu vertingų maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, skaidulų, kurios pasižymi antioksidantinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Vynuogių nauda sveikatai

Vynuogių kauliukų ekstraktas

Iš raudonų vynuogių sėklų (kartais ir odelių) yra išgaunamas vynuogių kauliukų ekstraktas, Ši ekstraktas pasižymi vienomis iš stipriausių antioksidantinių savybių, tarp maistinių medžiagų randamų gamtoje. Šiame ekstrakte yra vandenyje tirpių bioflavonoidų – proantocianidinų. Tyrimai parodė, kad šie bioflavonoidai pasižymi nuo 20 iki 50 kartų stipresnėmis antioksidantinėmis savybėmis nei beta karotinas, vitaminas C ir vitaminas E. Šis bioflavonoidas teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, gerina kraujotaką ir gerina bendra širdies sveikatą. Antioksidantai taip pat kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti sveikos ląstelės DNR ir padaryti įtaką vėžio atsiradimui. Gydytojui Europoje skiria medikamentų sudėtyje turinčių proantocianidino, žmonėms sergantiems krauajgyslių ligoms, diabetui, kojų mėšlungiui, venų varikozei, impotencijai, bei rankų ir kojų tirpimams gydyti.

Vynuogės gali padėti išvengti vėžio

Vynuogėse yra polifenolių – stiprių augalinės kilmės antioksidantų, kurie gali užkirsti kelią daugelio vėžio formų atsiradimui ir vystymuisi, įskaitant ir prostatos, gaubtinės žarnos, plaučių, kasos ir stemplės vėžio formas.

Vynuogės naudingos širdžiai

Vynuogės savyje turi flavonoido kvercetino, kuris pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir sumažina aterosklerozės riziką ir žalingą mažo tankio lipoproteinų (MTL) (blogojo cholesterolio) žalingą poveikį. Taip pat manoma, kad kvercetinas gali turėti teigiamą įtaką kovojant su vėžiu. Vynuogėse taip pat yra polifenolių, kurie gali sumažint širdies ir kraujagyslių ligų riziką, mažinant kraujo spaudimą ir neleidžiant trombocitams kauptis ir sutrikdyti kraujotaką. Be visa to vynuogėse yra dar daugiau maistinių medžiagų naudingų širdies ir kraujotakos darbui, tai maistinės skaidulos ir kalis. Manoma, kad padidinus kalio suvartojimą ir tuo pačiu sumažinus natrio vartojimą, tai būtų svarbiausias mitybos pokytis, kuris būtų reikšmingas širdžiai. Vieno tyrimo metu, kurio dalyviams buvo skiriama 4 gramai kalio per dieną, turėjo maždaug per pus mažesnę riziką mirti nuo išeminės širdies ligos, nei tie kurie suvartojo tik 1 gramą kalio per dieną. Didelis kalio kiekis taip pat siejamas su mažesne insulto rizika. Maistinės skaidulos vynuogėse padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti cholesterolio kiekį.

Vynuogės gali padėti išvengti insulto

Reveratrolis, esantis vynuogėse, gali padėti sumažinti insulto riziką. Jis sumažina kraujgayslių jautrumą pažeidimams, slopindamas angiotenzino aktyvumą – hormono, kuris sukelia kraujagyslių susiaurėjimus. Taip pat reveratrolis skatina azoto oksido gamybą, jis atpalaiduoja kraujagyslių sieneles ir gerina kraujotaką.

Vynuogės gali padėti mažinti kraujo spaudimą

Kaip jau minėjom anksčiau, vynuogės yra kalio šaltinis, o kalis gali neutralizuoti kenksmingą natrio poveikį ir taip sumažinti kraujo spaudimą. Didelė kalio kasdieninė dozė, taip pat siejama su mažesne tikimybe mirti nuo visų ligų. Todėl vynuogės rekomenduojamos žmonėms, turintiems problemų dėl kraujo spaudimo sureguliavimo.

Vynuogės naudingos kovojant su cholesteroliu

Atliktas tyrimai parodė, kad vynuogių kaulių ekstrakte esantis proantocianidinas neleidžia susidaryti kraujo krešuliams. Taip pat nustatyta, kad naudojant vynuogių sėklų aliejų, 2 šaukštus kasdien, pakeičiant kitą aliejų, padidino didelio tankio lipoproteinų (DTL) – gerojo cholesterolio kiekį 14%, o trigliceridų (riebalų) kiekį sumažino 15%, vos per 4 savaites.

Vynuogės padeda išvengti virškinimo problemų

Vynuogės yra maistinių skaidulų, kurios daro didelę įtaką norint išvengti vidurių užkietėjimo, o prie visa to prisideda vynuogės esantis didelis kiekis vandens, kuris užtikrina, kad organizmui nepritrūktų skysčių

Vynogių nauda, gydant hemorojų

Vynuogių kauliukų ekstraktass, kuris aprašytas anksčiau, gali padėti sustiprinti kraujagysles ir išvengti ir gydyti hemorojų, bei lėtinį venų nepakankamumą.

Vynuogių nauda, sergantiems alergija

Manoma, kad vynuogės gali padėti sumažinti alergijų simptomus, įskaitant dilgėlinę, ašarojimą ir slogą. Tai pagrįsta tuo, kad vynuogėse yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčio kvercetino. Taip pat vynuogėse yra medžiagų, kurios gali sustabdyti alergines reakcijas, galinčias daryti įtaką susergant odos liga – egzema.

Vynuogių maistinės savybės

Maistinė medžiaga Kiekis 100 g produkto % dienos normos
Kalorijos 69 Kcal 3.5%
Angliavandeniai 18 g 14%
Baltymai 1 g 1%
Viso riebalų 0.16 g 0.5%
Cholesterolis 0 mg 0%
Maistinės skaidulos 1 g 2%
Vitaminai
Folio rūgštis 2 µg 0.5%
Niacinas 0.188 mg 1%
Pantoteno rūgštis 0.050 mg 1%
Vitaminas B6 0.086 mg 7.5%
Riboflavinas 0.070 mg 5%
Tiaminas 0.069 mg 6%
Vitaminas A 66 IU 3%
Vitaminas C 10.8 mg 18%
Vitaminas E 0.19 mg 1%
Vitaminas K 14.6 µg 12%
Elektrolitai
Natris 0% 1 mg
Kalis 191 mg 4%
Mineralai
Kalcis 10 mg 1%
Varis 0.127 mg 14%
Geležis 0.36 mg 4.5%
Magnis 7 mg 2%
Manganas 0.071 mg 3%
Cinkas 0.07 mg 0.5%

RECEPTAI su vynuogėmis

Vynuogių ir avokadų padažas

Ingredientai:

  • 1,5 puodelio besėklių vynuogių (smulkiai supjaustytų)
  • 1 avokadas (nuluptas, perpjautas ir be kaulo)
  • ¼ puodelio raudonosios paprikos (be sėklų, pjaustytos)
  • 2 v. š. geltonosios paprikos (pjaustytos)
  • 2 v. š. svogūno (pjaustyto)
  • 2 v. š. kalendros (pjaustytos)
  • 1 v. š. žaliosios citrinos sulčių
  • ½ a. š. česnakinės druskos
  • žiupsnis maltų juodųjų pipirų

Receptas:

  • Sudėkite į dubenį avokadą ir sutrinkite šakute. Tuomet įdėkite smulkiai supjaustytas vynuoges, paprikas, svogūnus, česnakinę druską ir juoduosius pipirus. Šakute išmaišykite, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys. Skanaus!

Salotos su vynuogėmis ir feta sūriu

Ingredientai:

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1,5 v. š. citrinos sulčių
  • ½ a. š. druskos
  • ½ a. š. maltų pipirų
  • 400 g besėklių vynuogių (perpjautų pusiau)
  • 200 g salotų mišinio
  • 200 g feta sūrio

Receptas:

  • Į dubenį sudėkite smulkintas salotas, vynuoges ir trupintą fetą sūrį.
  • Atskirame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus.
  • Supilkite padažą ant salotų, išmaišykite. Skanaus!

Jogurtinis pyragas su vynuogėmis

Jofurtinis pyragas su vynuogėmis
Šaltinis: http://www.bonappetit.com/

Ingredientai:

  • 300 g imbierinių sausainių
  • 2 v. š. miltų
  • 2 v. š. cukraus
  • ½ a. š. druskos
  • 6 v. š. sviesto (ištirpinto)
  • 2 v. š. želatinos
  • ½ puodelio pieno
  • 3 puodeliai graikinio jogurto
  • ½ puodelio cukraus
  • 1 a. š. sutarkuotos citrinos žievelės
  • 3 puodeliai besėklių vynuogių
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 1 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnis druskos
  • ⅓ puodelio cukraus

Receptas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Susmulkinkite (galite kombainu) imbierinius sausainius iki trupinių. Įdėkite miltus, cukrų, druską ir dar kartą išmaišykite. Sudėkite sviestą ir maišykite, kol konsistencija taps vienodai drėgna. Sudėkite masę į kepimo popieriumi padengtą skardą, suspauskite, naudodami mentelę ar puodelį suformuokite šonus. Kepkite 20-25 minutes. Išėmus leiskite atvėsti.
  • Užmerkite želatiną 2 v. š. pieno nedideliame puode ir leiskite išbrinkti 15-20 min. Pašildykite likusį pieną, kol pradės garuoti,  nuimkite nuo viryklės, sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite, kol neliks gumulėlių. Įmaišykite jogurtą, cukrų (½ puodelio), citrinos žievelę. Viską gerai išmaišykite ir supilkite ant iškepto ir atvėsusio pagrindo. Įdėkite šaldyti bent 2 valandoms, geriausia per naktį.
  • Sudėkite į keptuvę vynuoges, ⅓ puodelio cukraus, citrinos sultis, pipirus ir žiupsnį druskos. Kaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol ištirps cukrus. Sumažinkite ugnį ir palikite virtį, kartais pamaišydami, kol mišinys pataps panašus į sirupą (apie 8-10 minučių). Atvėsinkite.
  • Atpjaukite sustingusio pyrago gabaliuką ir užpilkite sirupo su vynuogių gabalėliais. Skanaus!

 

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas