Cholesterolio mažinimas. Kaip sumažinti cholesterolį, pasirinkus tinkamą mitybą

Cholesterolio mažinimas. Kaip sumažinti cholesterolį, pasirinkus tinkamą mitybą?

Bendrai apie cholesterolį, „gerąjį“ ir „blogąjį“, cholesterolio normą, bei padidėjimo priežastis ir pasekmes rašėme ankstesniame straipsnyje: Cholesterolis: viskas, ką reikia žinoti.  Trumpai priminsite, kad padidėjęs „blogojo“ cholesterolio arba kitaip mažo tankio lipoproteinų kiekis yra signalas, kad žmogus yra padidėjusioje rizikoje susirgti ateroskleroze ar patirti širdies smūgį. „Blogasis“ cholesterolis nusėda ant arterijų sienelių ir sukelia visiško […]

Rozmarinas nauda sveikatai, grožiui, panaudojimo būdai ir skanio rozmarinų arbatos receptas

Rozmarinas: nauda sveikatai, grožiui, panaudojimo būdai ir skanios rozmarinų arbatos receptas

Rozmarinas – tai viduržemio regione paplitęs prieskoninis vaistinis augalas. Mokslinis rozmarino pavadinimas – Rosmarinus officinalis. Rozmarinas tradiciškai buvo naudojamas virškinimo trakto nusiskundimams lengvinti, kovai už uždegimais, bakterijomis organizme bei nuotaikai gerinti. Rozmarino nauda sveikatai Antioksidacinė rozmarino vertė (ORAC) – 3300. Tokią pat antioksidacinę galią turi super produktams priskiriamos Goji uogos. Cheminė medžiaga, labiausiai atsakinga už […]

Sotiems ir sveikiems pusryčiams - kišas su špinatais

Sotiems ir sveikiems pusryčiams – kišas su špinatais

Nors ir nėra dietinis, tačiau maisto medžiagų gausa visa tai atperkantis kišas puikiai tiks dienos pradžiai. Įprastus baltus, rafinuotus miltus keičiame sveikesniais kukurūzų ir pilno grūdo (su išlikusiomis skaidulomis, vitaminais ir mineralais). Gyvulinės kilmės sviestą keičiame sveiku lydytu (ghee sviestu). Kaip jį pasigaminti, galite skaityti čia. Na o apie špinatų naudą išsamiai rašėme ankstesniame straipsnyje. […]

Sveiki blynai

Sveikesni blynai

Paprastai blynai laikomi nesveiku patiekalu dėl trijų dalykų – baltų, rafinuotų miltų, iš kurių mažai naudos organizmui, cukraus, iš kurio ne tik nėra naudos, tačiau kenkiama bei riebalų, kurių prisigeria aliejuje kepami blynai. Žinoma, čia dar būtų galima įtraukti saldžius priedus, kuriais dažnai gardinami blynai – tai saldūs džemai, karamelė, šokoladinis kremas ir t.t. Šįkart […]

Kandida mieliagrybio atsiradimo organizme priežastys, simptomai bei kaip jį įveikti?

Candida mieliagrybio atsiradimo organizme priežastys, simptomai bei gydymas

Galbūt pastebėjote, kad daugiau nei iki šiol jaučiatės pavargę, susiduriate su virškinimo ar tuštinimosi problemomis, galbūt vargina blogas burnos kvapas, ar dažniau nei įprastai sergate? O gal pamatėte, jog ant liežuvio kaupiasi baltos apnašos ar be perstojo norite saldumynų? Skaitykite, apie ką gali įspėti šie ir dar daugiau simptomų. Kas yra Candida (Kandidozė)? Mūsų organizme […]

Karpos: rūšys, priežastys, karpų gydymas ir naikinimas

Karpos: rūšys, priežastys, karpų gydymas ir naikinimas

Kas yra karpos? Karpa – tai virusinis susirgimas, pasireiškiantis ant odos atsirandančiais dariniais, sukeliamais žmogaus papilomos viruso. Egzistuoja daugiau nei 100 žmogaus papilomos viruso formų. Žmogaus papilomos virusas užkrečia viršutinį odos sluoksnį dažniausiai per odos įtrūkimus, žaizdeles. Virusas sukelia viršutinio odos sluoksnio greitą augimą, dėl ko susiformuoja karpa. Karpos gali išaugti ant bet kurios kūno […]

Geležis. Jos nauda, normos, trūkumas ir šaltiniai maiste.

Geležis. Jos nauda, normos, trūkumas ir šaltiniai maiste.

Geležies trūkumas – tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių maistinių medžiagų trūkumo atvejų. Geležis yra būtina maistinė medžiaga, kuri padeda organizmui atlikti daugybę kasdienių funkcijų. Viena iš pagrindinių geležies funkcijų – deguonies pernešimas krauju. Geležies trūkumas dažniausiai siejamas su anemijos (mažakraujystės) išsivystymu. Mažakraujystė – tai organizmo būklė, kuomet organizme nepagaminama pakankamai raudonųjų kraujo kūnelių. Geležis padeda […]