Morką – šakninė daržovė, plačiai naudojama visame pasaulyje. Dažniausiai oranžinės spalvos, dėl jose sukaupto gausaus kiekio beta karotino (vitamino A). Dažniausiai valgoma šakninė daržovės dalis, tačiau kartais ir viršutinė, žalia morkos dalis. Šviežios morkos yra traškios ir kietos, o termiškai apdorotos – minkštos. Jos pasižymi švelniu skoniu ir aromatu, dažniausiai naudojamos salotoms, sriuboms ir garnyrams arba valgomos šviežios. Manoma, kad morkos kilę iš Irane ir Afganistane augusių laukinių morkų, o dabar populiari valgomoji morka kilus iš Europos ir Pietvakarių Azijos. Šiuo metu daugiausiai morkų pasaulyje užaugina Kinija.
Morkos išgarsėjo visame pasaulyje, dėl manomo vitamino A teigiamo poveikio akims, tačiau tai tebuvo mitas. Šis mitas atsirado II pasaulinio karo metu, kai Britų kariai, galėjo sėkmingai numušti Vokiečių lėktuvus naktį. Britanijos mūšio metu, Karališkosios oro pajėgos išplatino reklaminę kampaniją, kurioje teigiama kad jų pilotai naudoja daug morkų ir taip pagerina savo gebėjimą matyti tamsoje. Tai padėjo nuslėpti efektyvų radarų technologijų naudojimą numušant lėktuvus. Nors tai buvo tik triukas, padėjęs apgauti vokiečius, dalis tiesos tame yra, vitaminas A tikrai gali pagerinti regėjimą, bet tik jeigu žmogaus organizme yra jo trūkumas.
Geriausia vartoti šviežias morkas, jose yra gausu vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų. Jos nekaloringos (100 gramų – 41 kalorija), jose praktiškai nėra riebalų ir visiškai nėra cholesterolio, todėl puikiai tinka laikantis dietos ar turint antsvorį,
Morkų nauda sveikatai
Širdis ir kraujotakos sistema
Morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ligų riziką. Taip pat tyrimai parodė, kad žmonės suvalgantys 6 morkos ir daugiau per savaitę turi mažesnę insulto tikimybę. Morkose esančios maistinės skaidulos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Vėžys
Morkos, dėl jose esančių karotinoidų, pasižymi priešžvėžiniu poveikiu. Tai yra todėl, kad karotinoidai turi antioksidantinį poveikį ir neutralizuoja vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus.
Plaučių vėžys
Tyrimai parodė, kad rūkaliai, kurie nevalgo morkų, turi tris kartus didesnę tikimybę susirgti plaučių vėžiu, nei tie, kurie valgo morkas dažniau nei 1 kartą per savaitę.
Storosios žarnos vėžys
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, beta karotinas, kurio daug yra morkose, sumažina storosios žarnos vėžio tikimybę.
Leukemija
2011 metų tyrimas parodė, kad morkų sultys nužudo leukemijos ląsteles ir slopina jų progresavimą.
Prostatos vėžys
Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos departamentas nustatė, kad maistas, kuriame daug beta karotino, pavyzdžiui morkos, gali apsaugoti prostatą nuo prostato vėžio.
Akys
Vitamino A trūkumas gali pabloginti regėjimą, o morkuose yra beta karotino, kuris organizme verčiamas į vitaminą A.
Organizmo valymas
Vitaminas A padeda kepenims pašalinti toksinus iš organizmo, tai sumažina tulžies ir riebalų kiekį kepenyse. Taip pat prie organizmo valymo prisideda ir maistinės skaidulos.
Virškinimas
Morkos turi nemažai maistinių skaidulų, o jos palengvina virškinimo pocesus, palaiko žarnyno švarą, teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį.
Sveika oda
Vitaminas A ir antioksidantai apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Vitamino A trūkumas gali padaryti įtaką odos, nagų ir plaukų išsausėjimui. Taip pat vitaminas A užkertą kelią susidaryti spuogams, pigmentinėms dėmėms ir ankstyvoms smulkioms raukšlėms, Morkos dar yra naudojamos išoriškai, veido kaukėms, tiesiog sumaišykite 2 tarkuotas morkas su 1 šauktu medaus, 1 šauktų alyvuogių aliejaus ir keliais lašais citrinos, įtrinkite ir įmasažuokite veidą pasidaryta kauke ir palaikykite 5 minutes. Po to nuplauktie veidą šiltu vandeniu.
Kita morkų nauda sveikatai
Fitochemikalai ir anktioksidantai esantys morkuose gali padėti sulėtinti senėjimo procesus, sustiprinti imuninę sistemą ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Morkų maistinės savybės
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 41 Kcal | 2% |
Angliavandeniai | 9.58 g | 7% |
Baltymai | 0.93 g | 1.5% |
Viso riebalų | 0.24 g | 1% |
Cholesterolis | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 2.8 g | 7% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 19 µg | 5% |
Niacinas | 0.983 mg | 6% |
Pantoteno rūgštis | 0.273 mg | 5.5% |
Vitaminas B6 | 0.138 mg | 10% |
Riboflavinas | 0.058 mg | 4% |
Tiaminas | 0.066 mg | 6% |
Vitaminas A | 16706 IU | 557% |
Vitaminas C | 5.9 mg | 10% |
Vitaminas K | 13.2 µg | 11% |
Elektrolitai | ||
Natris | 69 mg | 4.5% |
Kalis | 320 mg | 6.5% |
Mineralai | ||
Kalcis | 33 mg | 3% |
Varis | 0.045 mg | 5% |
Geležis | 0.30 mg | 4% |
Magnis | 12 mg | 3% |
Manganas | 0.143 mg | 6% |
Fosforas | 35 mg | 5% |
Selenas | 0.1 µg | <1% |
Cinkas | 0.24 mg | 2% |
Augalinės kilmės maisto medžiagos | ||
Alfa karotinas | 3427 µg | — |
Beta karotinas | 8285 µg | — |
Beta kriptoksantinas | 0 µg | — |
Liuteinas ir zeaksantinas | 256 µg | — |
[…] Daugiau! […]
[…] Daugiau! […]
Laba diena, ir aš išbandžiau Pharma Nord Bio-Carotene, sustiprėjo nagai ir labai gražiai įdegiau. Tikrai poveikis buvo puikus.
Sveiki, kadangi nesu morkų mėgėja, kiekvieną pavasarį sugeriu Pharma Nord „Bio- Carotene“ bent 2 pakuotes. Beta karotenas apsaugo mano organizmą nuo laisvųjų radikalų, stiprina nagus, gerina regėjimą, be to įdegis būna tolygesnis ir rudesnis. Naudą tikrai jaučiu, siūlau visiems išbandyti. Sėkmės!