Mineralai

Mineralai yra gyvybiškai svarbūs elementai. Mūsų organizme jie dalyvauja daugelyje funkcijų ir be jų žmogus negalėtų išgyventi. Paistaiko kad vieno mineralo trūkumas sukelia netgi mirtį. Apačioje pateiktas mineralų sąrašas ir bazinė informacija. Plačiau apie mineralus skaitykite straipsniuose: Mineralai ir Elektrolitai

Mineralas RPM (Rekomenduojama paros norma) Funkcijos organizme Maisto šaltinis
Siera
Kalis 4700 mg Elektrolitas, būtina tinkama proprocija su natriu Ankštinės daržovės, bulvių žievelė, bananai, papaja, lęšiai, nesmulkinti grūdai, avokadas, sojos pupelės, špinatai, saldžiosios bulvės
Chloras 2300 mg Reikalingas gaminti vandenilio chlorido rūgštį skrandyje Valgomoji druska (natrio chloridas)
Natris 1500 mg Elektrolitas, būtina tinkama proprocija su kaliu Valgomoji druska (natrio chloridas), jūros daržovės, pienas ir špinatai
Kalcis 1300 mg Reikalingas raumenims, širdies ir virškinimo sveikatai, sudedamoji kaulų dalis, palaiko sintezę ir kraujo ląstelių funkcijas Pieno produktai, kiaušiniai, konservuota žuvis (lašiša, sardinė), žalios lapinės daržovės, riešutai, sėklos, čiobrelis, raudonėlis, krapai, cinamonas
Fosforas 700 mg Sudedamoji kaulų dalis, reikalingas ląstelėms, DNR, energijos procesams ir daugeliui kitų svarbių funkcijų Raudona mėsa, pieno produktai, žuvis, paukštiena, duona, ryžiai, avižos
Magnis 420 mg Reikalingas gaminant adenozino trifosfatą ir kaulams Švieži riešutai, sojos pupelės, kakava, špinatai, jūros daržovės, pomidorai, pupelės, imbieras, kmynai, gvazdikėliai
Cinkas 11 mg Reikalingas fermentams, tokiems kaip karboksipeptidazės, kepenų alkoholio dehidrogenazės ir karboanhidrazės Kiaušiniai, grybau, špinatai, šparagai, raudona mėsa, žalieji žirneliai, jogurtas, avižos, sėklos
Geležis 18 mg Reikalingas daugeliui baltymų ir fermentų, ypač hemoglobinui, norint išvengti anemijos (mažakraujsytės). Raudona mėsa, žuvis (lašiša, tunas), grūdai, kiaušiniai, špinatai, ciberžolė, kmynai, petražolės, lęšiai, šparagai, žalios lapinės daržovės, soja, krevetės, pupelės, pomidorai, alyvuogės ir džiovinti vaisiai
Manganas 2.3 mg Kofaktorius fermentų funkcijose. Spelta, rudi ryžiai, pupelės, špinatai, ananasai, rugiai, soja, čiobreliai, avietės, braškės, česnakai, moliūgai, baklažanai, gvazdikėliai, cinamonas, ciberžolė
Varis 0.900 mg Komponentas daugelyje redokso fermentų Grybai, špinatai, žalios daržovės, sėklos, švieži anakardžiai ir graikiniai riešutai, miežiai
Jodas 0.150 mg Reikalingas skydliaukės hormonams tiroksinui ir trijodtironinui, antioksidantas Jūros daržovės, joduota druska, kiaušiniai
Selenas 0.055 mg Svarbus antioksidantų fermentams, pavyzdžiui glutationo peroksidazei Šaltų vandenų žuvys (lašiša, menkės, otai), tunas, aviena, kalakutiena, garstyčios, grybai, miežiai, sūris, česnakai, sėklos.
Molibdenas 0.045 mg Pomidorai, svogūnai, morkos
Kobaltas
Bromas Reikalingas membranai ir audinių vystymuisi
Arsenas Nežinoma

Parašykite komentarą