Geležis. Jos nauda, normos, trūkumas ir šaltiniai maiste.

Geležis. Jos nauda, normos, trūkumas ir šaltiniai maiste.

Geležies trūkumas – tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių maistinių medžiagų trūkumo atvejų. Geležis yra būtina maistinė medžiaga, kuri padeda organizmui atlikti daugybę kasdienių funkcijų. Viena iš pagrindinių geležies funkcijų – deguonies pernešimas krauju. Geležies trūkumas dažniausiai siejamas su anemijos (mažakraujystės) išsivystymu. Mažakraujystė – tai organizmo būklė, kuomet organizme nepagaminama pakankamai raudonųjų kraujo kūnelių. Geležis padeda […]

Baltymai - jų svarba organizme, biologinė vertė ir maisto šaltiniai

Baltymai – jų svarba organizme, biologinė vertė ir maisto šaltiniai

Kas yra baltymai? Baltymai – tai didelės, sudėtingos molekulės, randamos kiekvieno žmogaus kūno ląstelėje. Baltymų molekulės atsakingos už daugelį gyvybinių funkcijų organizme – baltymai būtini audinių ir organų struktūrai, funkcionavimui ir reguliavimui. Baltymai yra sudaryti iš šimtų ar tūkstančių mažesnių vienetų, vadinamų amino rūgštimis, kurie vienas su kitu sujungti ilgomis grandinėmis. Egzistuoja daugiau nei 20 […]

Amino rūgštys jų poveikis organizmui ir kaip jų gauti su maistu

Amino rūgštys: jų poveikis organizmui ir kaip jų gauti su maistu

20% žmogaus kūno sudaro baltymai. Baltymai yra labai reikšmingi beveik visuose biologiniuose procesuose, vykstančiuose žmogaus kūne. O baltymų „statybinė medžiaga“ yra amino rūgštys. Didelė dalis žmogaus kūno ląstelių, raumenų ir audinių sudaryta iš amino rūgščių. Amino rūgštys atlieka daug svarbių organizmui funkcijų, pavyzdžiui – suteikia ląstelėms struktūrą, perneša ir kaupia maistines medžiagas. Amino rūgštys taip […]

Folio rūgštis (vitaminas B9) sveikas nėštumas ir kitos naudos sveikatai

Folio rūgštis (vitaminas B9): sveikas nėštumas ir kitos naudos sveikatai

Folio rūgštis – tai sintetinė folato forma, kitaip dar vadinama vitaminu B9. Folatas yra būtina organizmui medžiaga, kurios randama kai kurios rūšies maiste. Kadangi organizmas jos nekaupia, žmogui kasdien reikia suvartoti produktų, kuriuose yra folato arba folio rūgšties. Folio rūgštis yra vandenyje tirpi vitamino B9 forma, kuri yra gyvybiškai svarbi nukleino rūgšties sintezei. Folio rūgštis […]

Gerosios bakterijos – probiotikai

Kas yra probiotikai (gerosios bakterijos)? Gerosios bakterijos arba probiotikai – tai gyvos bakterijos ir mielės, būtinos gerai sveikatai, stipriai imuninei sistemai bei virškinimo, protinės sveikatos ir neurologinių sutrikimų gydymui. Dažnai apie bakterijas galvojame kaip apie kažką neigiamo, kas sukelia įvairias ligas ir negalavimus. Tačiau reikia suvokti, kad kūne yra daugybė bakterijų, tiek gerų, tiek blogų. […]

Kodėl svarbu žinoti maistinių medžiagų kiekį produktuose bei patiekaluose

Kodėl svarbu žinoti maistinių medžiagų kiekį produktuose bei patiekaluose?

Maistas – ne tik energijos šaltinis, jame esančios maistinės medžiagos suteikia žmogaus kūnui informaciją kaip veikti, kitaip tariant maistas yra reikalingas augimui, vystymuisi bei normaliai organų veiklai užtikrinti. Tačiau mūsų mityba ne visuomet praturtinta visais organizmui reikalingais komponentais, todėl – itin svarbu žinoti kokį vaidmenį vaidina kalorijos bei kartu su jomis gaunamos maistinės medžiagos. Lengviausias būdas laikytis tam tikros […]

Jodas ir jo nauda sveikatai

Jodas yra būtinas organizmui mikroelementas, kuris yra gyvybiškai svarbus normaliam augimui ir vystymuisi. Maždaug 60% jodo žmogaus organizme yra sukaupta skydliaukėje, o tai rodo, kad tai ypatingai svarbus elementas normaliai skydliaukės veiklai, pats jodas dalyvauja išskiriant skydliaukės gaminamus hormonus. Jodas kontroliuoja skydliaukės veiklą žmogaus organizme, o tai savo ruožtu turi didelę įtaką medžiagų apykaitos procesams. […]