sveika.lt
Sveikata

Kolos poveikis organizmui

kolos poveikis
kolos poveikis

Turbūt, dauguma iš mūsų žinom, kad norint turėti sveiką organizmą, geriau gaiviųjų gėrimų, tokių kaip kola –atisakyti. Tokių gėrimų vartojimas yra toks kenksmingas, kad mokslas negali nustatyti visų galimų pasekmių. Tačiau vieną dalyką mes žinome, kad geriant kolą – kaip pagrindinį gaiviųjų gėrimų atstovą, ir kurio jau vargu ar rasime vietą, kur nebūtų galima nusipirkti, jis nuniokoja žmogaus organizmą.

Vienų tyrimų metu įrodyta, kad kola kenkia spermatozoidams, šis gėrimas sumažina spermatozoidų judrumą ir maždaug trečdaliu – jų kiekį, vyro sėklidėse.

Taip pat kola yra vienas iš rūgščiausių gėrimų rinkoje, jos pH yra artimiausias actui, atlikti tyrimai, su žiurkėmis, parodė, kad kola padidina skrandžio sekreciją ir išskiria daugiau fermentų skrandžio pH subalansuoti.

Pagrindinė problema yra didelis cukraus kiekis, taigi kas nutinka žmogaus organizmui išgėrus kolos ir praėjus:

  • 10 minučių: su 0,5l kolos į organizmą patenka apie 10 šaukštelių cukraus, kas yra 100 procentų paros rekomenduojamos normos. Toks kiekis paprastai sukeltų pykinimą, bet fosforo rūgštis, kuri yra kolos sudėtyje, tokį poveikį nuslopina.
  • 20 minučių: Cukraus kiekis kraujyje smarkiai šoktels, dėl insulino trūkumo, kepenys reaguodamos į tokį cukraus kiekį ims jį versti riebalais.
  • 40 minučių: Organizmas pasisavins kofeiną, pakils kraujo spaudimas, išsiplės akių vyzdžiai, atsakant kepenys išskirs dar daugiau cukraus į kraujotaką. Adenozino receptoriai smegenyse yra užblokuojami ir todėl nejausite mieguistumo.
  • 45 minutėms:  Kūnas pradeda daugiau gaminti dopamino, kuris dirgina smegenyse malonumo centrus ir tai fiziškai veikia taip pat kaip heroinas.
  • 60 minučių: Fosforo rūgštis žarnyne jungiasi su kalciu, magniu ir cinku, kas dar labiau paskatina medžiagų apykaitą, padėtį sunkina didelė cukraus dozė ir kiti dirbtiniai saldikliai, skatindami kalcio pasišalinimą per šlapimą.
  • Daugiau nei 60 minučių: Kofeinas pradeda veikti kaip diuretikas, ir skatina šlapinimąsi ir per šlapimą iš organizmo pašalinami su fosforo rūgštimis prieš tai susijungę kalcis, magnis ir cinkas, kurie yra svarbūs žmogaus kaulams ir kitiems organams.
  • Dar kelioms minutėms: Organizmas nurimsta ir cukraus kiekis smarkiai sumažėja. Žmogus gali tapti irzlus ir mieguistas. Per šlapimą buvo pašalintos svarbios mineralinės medžiagos iš organizmo, kurias organizmas būtų naudojęs kaulams ir dantims stiprinti.

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Sveiki,

    Kaip suprasti, kad kavoje esantis kofeinas nekenkia(Jūsų tinklapio straipsnis giriantis kavos poveikius), o coloje esantis kofeinas(Jūsų tinklapyje esantis straipsnis apie cola) – kenkia?

    Dėkui, už atsakymą.

KMI skaičiuotuvas