sveika.lt
Sveikata

Drėgmės perteklius patalpose: ar būtina šalinti ir kokiais prietaisais?

Pelėsis yra ypač žalingas žmogaus sveikatai bei namams. Na, o drėgmė bei šiluma sudaro puikiais sąlygas jam veistis. Nesunaikintas pelėsis gali labai lengvai ir greitai pažeisti namų paviršius, vidines sienas, grindis, lubas, o tokioje aplinkoje gyvenantiems žmonėms prasideda kvėpavimo takų problemos, virškinimo sistemos sutrikimai, alergija. Ką jau kalbėti apie mažus vaikus, kurių imunitetas nėra stiprus ir pelėsio buvimas gali sukelti labai sunkias sveikatos problemas. Taigi, jeigu jūsų namuose drėgmė yra padidėjusi, neapleiskite šios problemos ir pasirūpinkite oro sausintuvais – patalpų drėgmės surinkėjais.

Tinkamas patalpų vėdinimas

Kovoti su pelėsiu bei namuose besikaupiančia drėgme, padeda patalpų vėdinimas. Norint apsisaugoti, rekomenduojama patalpas vėdinti kiekvieną dieną, bent po 10 minučių. Atidarykite langus, kambarių duris bei tokiu būdu sukurkite skersvėjį. Taip pat, labai svarbu įsitikinti jog išorės sienų siūlės yra užsandarintos, kad sienose, šildymo sistemoje ar ant namo stogo nėra įtrūkimų. Na ir galiausiai, rinkitės langus turinčius orlaides.

Garai

Dar viena drėgmę namuose sukelianti medžiaga yra garai. Elementari situacija – maisto gaminimas namuose. Jeigu verdate, kepate ar kitais būdais gaminate maistą, įsitikinkite jog įjungėte garų surinkėją, kuris surinks didžiąją dalį garų (drėgmės). Taip pat, venkite skalbinius džiauti kambaryje. Jeigu yra galimybė, skalbinius džiaukite lauke. Na ir žinome, nepamirškite dažniau atidaryti vonios kambario duris. Vonia – patalpa, kurioje dažniausiai ir greičiausiai susikaupia drėgmė. Galiausiai, atitraukite baldus nuo sienų apie 5-10 centimetrų tam, kad oras namuose cirkuliuotų dar laisviau.

Vienkartiniai sausintuvai

Internetinėse ar fizinėse parduotuvėse galite pamatyti pardavinėjamus vienkartinius oro sausintuvus. Jie yra nedideli, veikia apie 1-3 mėnesius. Tai yra laikinas sprendimas oro drėgmės sugėrimui spręsti. Jie yra tinkami mažoms nuo 10 iki 15 kv. patalpoms. Dažniausiai gali būti statomi vonioje ar prieškambaryje. Tačiau jeigu jus domina ne vienkartinis prietaisas, vertėtų pagalvoti apie buitinį oro sausintuvą.

Buitiniai oro sausintuvai

Tuo atveju, kai patalpoje dažnai kaupiasi drėgmė, puikus sprendimas yra buitinis oro drėkintuvas. Šie prietaisai yra ilgaamžiai, tinka didesnio ploto patalpoms. Buitiniai drėkintuvai gali būti naudojami buityje, pramonėje ar net skalbyklose. Šis prietaisas yra skirtas pastoviam drėgmės mažinimui palaikyti. Planuojate įsigyti? Nepamirškite kelių pagrindinių faktorių renkantis:

  • Pasidomėkite, kiek vandens per parą sausintuvas sugeria;
  • Kokios yra jo energijos sąnaudos;
  • Oro srautas;
  • Triukšmo lygis;
  • Saugumas;
  • Automatinės funkcijos;
  • Dizainas.

2 komentarai

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Manau tikrai teisingi ir būtini čia būdai surašyti, bet mano nuomone dar svarbiau yra jau statant namą viską apgalvoti. Tiek stogų dengimas , tiek sienų šiltinimas, grindų klojimas ir kiti procesai turi būti atliekami naudojant kokybiškas medžiagas. Kokybiški turi būti ir visi įrenginiai ir tada automatiškai ši problema atsirasti neturėtų.

KMI skaičiuotuvas