Grožis

Kokosų aliejus ir jo nauda sveikatai, plaukams bei odai

Kokosų aliejus yra maistinis ir kosmetinis aliejus, spaudžiamas iš subrendusio kokoso riešuto vidinės dalies. Jis yra naudojamas plaukų ir odos priežiūrai, cholesterolio kiekio sureguliavimui, dietoms, imuninės sistemos stiprinimui, gero virškinimo palaikymui, medžiagų apykaitos reguliavimui, toksinų valymui iš organizmo. Jis sumažina inkstų problemų, širdies ligų, aukšto kraujospūdžio, diabeto, ŽIV ir vėžio atsiradimo tikimybę, stiprina kaulus ir dantis. Bet dabar šis aliejus tampa vis populiaresnis tarp žmonių besirūpinančių ne tik savo sveikata, bet ir grožiu, ypatingai plaukų ir odos priežiūroje. Tai yra puiki natūrali priemonė odos ir plaukų sveikatai, neturinti jokių žalingų šalutinių poveikių.

Kokosų aliejaus nauda sveikatai

Daugelis kokosų aliejaus naudų sveikatai pagrįstos gausiu kiekiu vidutinės grandinės riebalų rūgščių. Išties, kokosų aliejus pripažįstamas kaip daugiausia šių rūgščių turintis natūralus produktas. Daugiausiai kokosų aliejų sudaro oktano, laurino ir dekano vidutinės grandinės riebalų rūgštys. Šios riebalų rūgštys yra ypatingai lengvai virškinamos, lyginant su kitais riebalais ir gali padėti pagerinti daugelį organizmo procesų. Laurino rūgštis, natūraliai randama ir motinos piene, pasižymi daugiausia išskirtinių savybių ir dalyvauja reguliuojant hormonų balansą bei užtikrinant organizmo sveikatą ląstelių lygmenyje.

Pagalba siekiant numesti svorio

Kokosas jau seniai žinomas kaip priemonė, padedanti numesti svorio. Jis padeda sudeginti riebalus ir mažina apetitą. Mokslininkai aiškina, kad prie to prisideda vidutinės grandinės riebalų rūgštys, kurių yra kokosų aliejuje ir kurios kontroliuoja daugybę fiziologinių procesų mūsų organizmuose. Pastebėta, kad dekano rūgštis pagerina skydliaukės veiklą, padeda sumažinti širdies ritmą ramybės būsenoje ir padeda skaidyti riebalus ir paversti juos energija.

Gera žinia siekiantiems sumažinti pilvuką – įspūdingi tyrimų rezultatai užfiksuoti tiriant kokosų aliejaus poveikį pilvo riebalams ir vidinius organus dengiantiems visceraliniams riebalams. Tyrimo metu stebėtos 2 šaukštelius kokosų aliejaus per dieną suvartojusios moterys per 12 savaičių keliais centimetrais sumažino pilvo apimtis ir pagerino kūno masės indeksą. Norint pasiekti tokio efekto, rekomenduojama kitus maisto gaminimui naudojamus riebalus pakeisti kokosų aliejumi.

Reguliuoja apetitą

Tyrimai atlikti su žiurkėmis parodė, kad vidutinės grandinės riebalų rūgštis – dekano rūgštis, kurios gausu kokosų aliejuje – padėjo nuslopinti apetitą ir laipsniškai atsikratyti svorio. Vėliau panašūs tyrimai atlikti su žmonėmis patvirtino, kad valgant daugiau vidutinės grandinės riebalų rūgščių mažėja apetitas ir per dieną suvartojamų kalorijų kiekis krinta. Manoma, kad taip yra dėl to, kaip vyksta šių medžiagų skaidymas ir pasisavinimas.

Širdies ir kraujotakos sveikata

Kokosų aliejus turi nemažą kiekį sočiųjų riebalų. Šie riebalai teigiamai veikia širdį ir padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, kadangi jie didina didelio tankio lipoproteinų (gerojo cholesterolio) kiekį kraujyje, o tai gali sumažinti mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje.



Uždegimų slopinimas

Keletas atliktų tyrimų parodė, kad kokose esantys antioksidantai, o ypač laurino rūgštis, slopina uždegimą ir padeda įveikti artritą netgi geriau nei kai kurie vaistai. Svarbu nepamiršti, kad tokią savybę turi tik kokybiškas, šalto spaudimo aliejus.

Imuninės sistemos stiprinimas

Kokosų aliejus yra super maistas, galintis apsaugoti nuo daugelio susirgimų. Jame yra laurino rūgšties, kuri efektyviai kovoja su įvairiais virusais, bakterijomis ir padeda įveikti grybelius. Laboratorijos sąlygomis šis kokoso aliejaus komponentas sėkmingai susidorojo netgi su tokiais patogenais kaip auksinis stafilokokas ir grybelis candida. Taigi šis produktas gali būti puikus imuninės sistemos pagalbininkas.

Smegenų veiklos ir atminties gerinimas

Atlikti tyrimai aprodė, kad kokosų aliejuje randamos vidutinės grandinės riebalų rūgštys, vyresniems žmonėms gali padėti pagerinti atmintį. Ši riebalų rūgštis yra pakankamai lengvai pasisavinama organizmo ir gali netrukdomai pasiekti ir papildyti smegenų ląsteles.

Alzheimeriu sergančių pacientų smegenų ląstelės nebesugeba pasisavinti energijos iš gliukozės. Preliminarūs tyrimai rodo, kad kokosų aliejuje esantys ketonai gali būti alternatyvus energijos šaltinis šioms ląstelėms, taip pagerinant kai kurių ligonių būklę.

Daugiau energijos ir geresnė ištvermė

Šiandien jau nemažai atletų yra pripažinę kokosų aliejų, o ypač tie, kuriems reikalinga ištvermė. Tai yra dėl šios aliejaus savybės pagerinti ištvermę. Be to dėl jau minėtų vidutinės grandinės riebalų rūgščių ir jų lengvo pasisavinimo, šie riebalai gali būti greitai verčiami į energiją.  Tam geriausiai tinka gėrimas su nerafinuotu, šalto spaudimo kokosų aliejumi.

Geresnis virškinimas

Kokosų aliejus dėl savo antibakterinio poveikio, gali padėti palaikyti sveiką gerųjų bakterijų balansą, kadangi jis padeda įveikti blogąsias bakterijas ir grybelius, įskaitant candidą.  Be to šis aliejus padeda pasisavinti riebaluose tirpias maistines medžiagas, kaip vitaminas A, vitaminas K, kalcis, magnis ir molibdenas, bei omega-3 riebalų rūgštis.

Apsauga nuo osteoporozės

Tyrimai parodė, kad kokosų aliejus gali padėti padidinti kaulų apimtį, struktūrą bei padėti apsisaugoti nuo kaulų tankio sumažėjimo, kurį sukelia osteoporozė. Bet tai dar ne viskas. Vienas iš osteoporozės atsiradimą lemiančių veiksnių yra laisvųjų radikalų sukeliamas oksidacinis stresas. Kokosų aliejus pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, todėl gali padėti įveikti laisvuosius radikalus ir padėti išvengti, o jei jau per vėlu – tai pasveikti nuo osteoporozės.

Burnos higiena

Dėl antibakterinių savybių kokoso aliejus yra puiki priemonė burnos skalavimui. Burnos ertmėje bakterijos prisitvirtinusios prie plonos paviršius dengiančios bioplėvelės, kai šių mikroorganizmų per daug, atsiranda tokios problemos kaip apnašos, nemalonus burnos kvapas, pageltęs dantų paviršius, dantenų uždegimai ir kariesas. Kokoso aliejus tiesiog sutraukia didžiąją dalį bakterijų ir jas įklampina, todėl reguliariai skalaudami burną juo pastebėsite teigiamus pokyčius: šypsena taps baltesnė ir sveikesnė, dantys labiau blizgės.

Lengvina kasos funkcijas

Kasa gamina virškinimo fermentus angliavandenių, baltymų ir riebalų skaidymui. Vidutinės grandinės riebalų rūgštys yra ypač lengvai virškinamos ir be kasos fermentų, todėl šis organas turi mažiau darbo virškinant kokosų aliejų. Tai didelis pliusas lyginant su kitais maisto gaminime naudojamais riebalais.

Inkstų ir šlapimo sistemos palaikymas

Kokosų aliejuje esančios riebiosios rūgštys veikia kaip antibiotikas, kadangi ištirpdo bakterijų apsauginį apvalkalą ir taip organizmas su jomis lengviau susidoroja. Tai padeda gydyti šlapimo sistemos ir inkstų infekcijas.

Kokosų aliejaus nauda plaukams

Kokosų aliejus yra viena iš geriausių natūralių priemonių jūsų plaukams. Jis palaiko sveiką plauko struktūrą, skatina augimą ir suteikia plaukams kokybiško blizgesio. Teisingai naudojant, kokosų aliejus gali išpuoselėti plaukus, atkurdamas jų struktūrą, suteikdamas žvilgesio. Toliau pateikiame, kokią naudą kokosų aliejus gali turėti plaukams ir ką reikia žinoti jį naudojant.

Atstato plauko struktūrą

Dažnai girdime, kad plaukas yra negyvas papildomas odos darinys, todėl negali būti pamaitinamas iš išorės. Daugeliu atvejų tai tiesa, kadangi plaukas neatlieka medžiagų sintezės ir negali suskaidyti bei pasisavinti stambesnių elementų. Kalbant apie kokosų aliejų, yra šiek tiek kitaip: ne vienas patikimas mokslinis tyrimas įrodė, kad kokosų aliejus gali prasiskverbti iki plauko šerdies, kur kompensuoja baltymų trūkumą, taip atstatydamas plauko struktūrą. Taip yra dėl to, kad plauko baltymas geba pritraukti laurino rūgštį, kuri dėl mažos molekulinės masės ir trumpos grandinės prasiskverbia į plauko vidų. Kiti natūralūs aliejai, kurių trigliceridų grandinės ilgesnės, tokio poveikio neturi. Šiuo būdu ženkliai sumažinamas plaukų pažeidimas, stabdomas plauko trupėjimas, galiukų lūžinėjimas, todėl plaukas auga sveikesnis ir ilgesnis.

Padeda išsaugoti drėgmę

Sveikai žvilgantys, stiprūs plaukai pasižymi didesniu drėgmės kiekiu. Kokosų aliejus padeda užrakinti drėgmę plauko viduje taip apsaugodamas nuo karščio ir aplinkos daromo poveikio.

Vitaminai ir mineralai

Plaukui naudingi kokosų aliejuje esantys antioksidantai ir maistinės medžiagos, tokios kaip Vitaminas E, Vitaminas K, geležis. Jie palaiko plauko švelnumą ir elastingumą. Naudojant kokosų aliejų kiekvieną dieną po maudymosi ar dušo, jis puikiai veikia kaip kondicionierius ir padeda ataugti plaukams.

Antibakterinis poveikis

Dėl antibakterinių ir priešgrybelinių savybių, kokosų aliejus saugo plaukus ir galvos odą, mažina pleiskanų atsiradimą. Tegiama, kad jis taip padeda apsaugoti nuo utėlių ir jų kiaušinėlių.

Kaip naudoti kokosų aliejų plaukams?

Dėl savo puikių savybių, natūralūs aliejai vis labiau vertinami prižiūrint plaukus. Vis dėlto, kokosų aliejus susilaukia labai prieštaringų nuomonių, nes kai kurie iškart pastebi gerus rezultatus, o kitiems jis plauką tik dar labiau išsausina. Kodėl kartais kokosų aliejus netinka plaukams ir kaip teisingai jį naudoti?

Kokio tipo plaukams?

Daugiausia atsakymas priklauso nuo plaukų tipo. Jeigu plauko problema yra baltymų trūkumas, tuomet kokosų aliejus puikiai jį kompensuos ir jo poveikis pradžiugins. Dažniausiai tai ploni arba vidutinio storumo plaukai, kuriems netrūksta blizgesio (t.y., drėgmės) – jeigu turite tokius plaukus, kokosų aliejus turėtų suteikti apimties ir dar daugiau blizgesio. Vis tik, jeigu plaukai šiurkštūs ir sausi, tai jau ne baltymų, o greičiausiai drėkinimo problema, šiuo atveju kokosų aliejus gali trukdyti drėgmei patekti į plauką ir tik dar labiau išsausinti. Tokiu atveju reikėtų rinktis skystesnius aliejus, pvz., avokadų ar arganų, arba maišyti nedidelį kiekį kokoso aliejaus su kitomis naudojamomis priemonėmis.

Kaip ir kiek?

Jeigu manote, kad Jūsų plaukams tiks kokosų aliejus, naudodami jį remkitės šiomis taisyklėmis:

  • Geriau mažiau, negu per daug. Užtenka nedidelio aliejaus kiekio, kad pajustumėte jo naudą, o per daug produkto greitai apsunkina plauką, gali jį išsausinti. Dažniausiai pakanka šiek tiek aliejaus patrinti tarp delnų ir švelniai paskirstyti jį ant plaukų.
  • Jeigu esate pastebėję, kad kokosų aliejus kemša Jūsų odos poras, nenaudokite jo galvos odai. Tepkite tik ant plauko ilgio arba galiukų.
  • Intensyviai kaukei, sutepkite plaukus, o ypač galiukus, aliejumi ir taip palaikykite jį bent 30 min, o dar geresniam rezultatui, tiesiog apsivyniokite plaukus rankšluosčiu ir taip miegokite, o ryte išsiplaukite plaukus šampūnu kaip ir įprastai. Skirtumą turėtumėte pajusti iš karto.
  • Kokosų aliejaus pertekliui pašalinti reikia stipresnio šampūno. Tai ypač aktualu, jeigu naudojate natūralias priemones plaukų trinkimui – jos nebus pakankamai efektyvios išskalauti visus aliejaus likučius.
  • Kokosų aliejus padės puoselėti bet kokio tipo plaukus, jeigu vartosite jį ne išoriškai, o įtrauksite į savo mitybą.

Kokosų aliejaus nauda odai

Natūralūs aliejai visu žingsniu lenkia sintetinius kosmetikos gamyboje naudojamus aliejus. Savo sudėtimi natūralūs aliejai yra panašūs į natūraliai odos išskiriamą riebalą (sebumą), todėl yra labiau suderinami su oda, veikia efektyviau ir neturi šalutinio poveikio. Todėl kokosų aliejus yra saugus sprendimas norint apsisaugot nuo sausos ir pleiskanotos odos. Kokosų aliejus veiksmingai veikia kaip drėkiklis visų tipų odai, be to, padeda atkurti natūralų apsauginį odos barjerą – hidrolipidinę plėvelę. Jis taip pat saugo nuo raukšlių atsiradimo ir sulėtina odos senėjimo procesus.

Kokosų aliejus taip pat padeda gydant įvairias odos ligas, tokias kaip psoriazė, dermatitas, egzemos ir kitos odos infekcijos. Uždegimus malšinantis kokosų aliejus gali sumažinti ir kitus bėrimus, patinimus, sudirginimą ir skatina netgi žaizdelių gijimą.

Taip pat jis turi antioksidantinių savybių, todėl saugo odą nuo degeneracinių ligų ir pirmalaikio senėjimo. Dėl šios priežasties kokosų aliejus yra pagrindinis ingredientas įvairiose odos priežiūros priemonėse, pavyzdžiui muilas, losjonai ir įvairūs kremai.

Kokiai odai netinka kokosų aliejus?

Tačiau labai svarbu atminti, kad drėgmę odoje užrakinantis kokosų aliejus turi aukštą komedogeno faktorių, t.y., gali kimšti poras. Todėl kokosų aliejaus nederėtų dažnai naudoti, jeigu Jūsų oda linkusi į nešvarumus, poros išsiplėtusios, odos paviršius riebus. Tas pats galioja ir jeigu oda yra ypač dehidratuota – prieš naudojant kokoso aliejų būtina atstatyti drėgmės lygį.

  1. Drėkiklis. Kokosų aliejumi galite tepti veido ir kūno odą, bet darykite tai saikingai, ant drėgnos odos. Drėkinimui galite naudoti patinkantį gėlių hidrolatą. Kokoso aliejus puikiai tinka sudrėkinti sausą odą, pvz alkūnes, jis suminkštins ir pamaitins odą.
  2. Makiažo valiklis. Kokosų aliejų galite naudoti kaip makiažo valiklį, jis švelniai atliks savo darbą net ir šalinant vandeniui atsparią kosmetiką. Tiesiog užtepkite jo ant vatos diskelio ir švelniai sukamaisiais judesiais nuvalykite makiažą.
  3. Skutimosi kremas. Šį aliejų galite naudoti kaip skutimosi kremą, jis puikiai tiks jei turite jautrią odą arba esate jautrūs cheminėms medžiagoms esančioms įprastuose skutimosi kremuose.
  4. Kūno šveitimas. Pasigaminkite kūno šveitiklį sumaišę kokosų aliejų su rudu cukrumi. Kokosų aliejus turi priešgrybelinių savybių, todėl jis ypač rekomenduojamas pėdų šveitimui.
  5. Veido šveitimas. Įdėkite šiek tiek sodos į kokosų aliejų ir švelniai nušveiskite veido odą. Nuplovus gali likti šiek tiek likučių ant odos, bet po kelių minučių viskas susigers.
  6. Akių kremas. Kokosų aliejus puikiai drėkina ir švelnina odą aplink akis, taip pat sumažina raukšlelių ženklus.
  7. Veido prausiklis. Tai gali pakeisti jūsų veido prausimo įpročius, kadangi kokosų aliejus padarys odą lygesnę ir švaresnę.
  8. Masažo aliejus. Egzotiškas kokosų kvapas sukuria puikia atmosferą, aliejus gerai slysta ir minkština viso kūno odą.
  9. Nušalimų arba nudegimų gydymui. Jeigu kenčiate nuo šalčio alergijos arba patyrėte nedidelius nušalimus, o gal persikaitinote saulėje, tepkite pažeistas vietas kokosų aliejumi. Jis švelniai gydys odos vientisumo pažeidimus, suminkštins odą ir apsaugos nuo randų.
  10. Nagų odelių aliejus. Kokosų aliejus ne tik sudrėkins, bet ir apsaugos nuo infekcijų, todėl namuose tvarkydami nagus naudokite šį aliejų odelių minkštinimui.
  11. Priemonė nuo strijų. Tam tikrais atvejais, kokosų aliejus gali apsaugoti nuo strijų atsiradimo, nes jis suteikia odai elastingumo. Galite pabandyti reguliaria tepti priblemiškas vietas kokosų aliejumi.

Kodėl kokosų aliejus yra kietas?

Skirtingai nuo kitų aliejų, šis turi aukštą lydymosi temperatūrą, apie 24 – 25°C laipsnius. Todėl jis yra kietas kambario temperatūroje. Norint jį naudoti dauguma atvejų jį reikia sušildyti, tai galima padaryti palikus saulėje arba įdėjus į šiltą vandenį ir atšilęs jis suskystės. Jeigu naudosite odai ar plaukams, mažesnį kiekį galima sušildyti tarp delnų ir tik po to tepti.

Kokosų aliejaus laikymo sąlygos

Tinkamai laikomas, kokosų aliejus gali būti naudojamas apie 2 metus. Jo nereiktų laikyti šaldytuve, geriausiai tiks tamsi vieta kambario temperatūroje. Įsitikinkite, kad indas visuomet sandariai uždarytas, nes būtent sąveika su deguonimi šiam aliejui gali turėti didžiausią poveikį. Jeigu aliejus suskystėjo, jaudintis nereikėtų. Sugedęs aliejus tampa gelsvas, atsiranda aitrus kvapas, juodi ar žalsvi taškeliai aliejaus paviršiuje reiškia, kad šis supelijo. Tokio aliejaus jokiu būdu nebegalima naudoti.

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

  • as labai patenkinta siuo kokoso aliejumi jis labai sutvarko visa organizma tik cia parasytaklaidingai negalima jokiom arbatom uzsigerti o ryte ant tuscio skrandzio sauksteli nepraryti o burnoj laikyti kol istirps nes organizmas labiau pasisavina ir einant miegoti ta pati padarykite uzmirsite vaistu skoni sekmes as ji vartodama pajaunejau desimt metu nors man dar tik 51

KMI skaičiuotuvas