sveika.lt
Mityba

Garų puodas: priemonė gaminti ir sveikai, ir lengvai

Nauji metai simbolizuoja ir naują startą – progą pamiršti tai, kas buvo anksčiau, ir pradėti iš naujo. Bene dažniausiai sutinkamas naujametinis pažadas – sveikesnė gyvensena ir mityba. Esame tikri, jog savo aplinkoje turite žmonių, kurie užsibrėžė įgyvendinti šį tikslą ir pagerinti savo gyvenimo kokybę, savijautą. Garų puodas yra puiki priemonė maistingų ir sveikų patiekalų gamybai. Šis virtuvinis prietaisas padės paneigti mitą, jog sveikas maistas negali būti gardus. Pristatysime garų puodus plačiau ir pateiksime argumentų, kodėl jie yra verti vietos Jūsų virtuvėje.

Kuo ypatingas gaminimas garuose?

Tiek naudojant prabangius, modernius elektrinius puodus, tiek gaminant įprastame puode su specialiai pritaikytu garintuvu, principas išlieka tas pats: karštis ir garai sudaro sąlygas maistą paruošti išlaikant jo sultingumą ir svarbiausias maistines savybes. Skamba paprastai? Taip iš tikrųjų ir yra, tačiau juk neretai genialumas slypi paprastume. Gaminant garuose išlaikoma aukšta temperatūra, tačiau kartu neprarandama drėgmė – maistas nebūna sausas, o tai juk dažnai trukdo mėgautis patiekalais juos paruošus įprastais būdais. Tačiau tai – ne visa nauda, kuria pasižymi garų puodas.

Norintiems maitintis sveikiau

Mūsų prioritetai ir pasirinkimai dažnai skiriasi, tačiau vienas dalykas prioritetų skalėje turėtų būti universalus visiems – sveikata. Esminis ir labiausiai akcentuojamas garų puodo privalumas yra tas, jog jame ruošiamas maistas yra sveikesnis, mažiau kaloringas. Tokio maisto ruošimo metu nenaudojamas aliejus, kuris ne tik yra kalorijų užtaisas, bet ir potencialus rimtų ligų sukėlėjas, jeigu juo piktnaudžiaujama. Tad garuose ruoštas maistas virškinamas lengviau, jame išsilaiko daugiau mineralų, vitaminų, ypač svarbių mūsų organizmui. Patiekalai, verdantys savose sultyse, taip pat pasižymi natūraliu skoniu ir nepakitusia išvaizda. Garų puode galima ruošti praktiškai viską: mėsą, paukštieną, žuvį ir jūrų gėrybes, įvairias daržoves ir netgi miltinius patiekalus.

Lengvas ir greitas paruošimas

Jeigu nemėgstate ilgai sukiotis virtuvėje, garų puodas padės išspręsti šią problemą. Paruošti maistą jame užtrunka gerokai trumpiau nei orkaitėje. Be to, jį pašildyti galima taip pat efektyviau – garuose šildytas maistas neišdžius ir nepakeis skonio, o reikiama temperatūra pasiekiama greičiau. Patiekalai garų puode neprisvyla, todėl nereikės nuolat jų prižiūrėti ar vartyti – tuo metu galėsite užsiimti norima veikla. Tai palengvina ir puodo priežiūrą, kadangi prie jo paviršiaus maistas praktiškai neprilimpa. Ypač paprasta naudotis yra garintuvu.

Dar viena alternatyva

Garintuvas – specialus puodas maisto ruošimui garuose, kuris yra pritvirtinamas prie paprasto puodo su verdančiu vandeniu. Jam nereikalingas joks maitinimo šaltinis, jis neturi valdymo pultų ar įvairių programų, kurias atsirinkti kartais gali būti sudėtinga. Tačiau nesuklyskite – garintuvas taip pat yra garų puodas, tik jis naudojamas kiek kitaip: iš nerūdijančio plieno pagamintas priedas uždedamas ant įprasto puodo su verdančiu vandeniu, o jo apačioje esančios skylės praleidžia garus.

Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis garintuvą:

  • Garintuvo dydis. Gamintojai šiuos garų puodus mėgsta iškart komplektuoti su virimui skirtu puodu – taip idealiai atitinka jų diametras ir naudojant nekils visiškai jokių problemų dėl garintuvo laikymosi. Tad ieškant garintuvo atskirai, būtina atsižvelgti į tai, ant kokio puodo norėsite jį tvirtinti.
  • Kokybiškos rankenos. Jos turėtų būti atsparios karščiui ir patogios puodui paimti.
  • Gamybos medžiaga. Rekomenduotina rinktis tik iš kokybiško nerūdijančio plieno arba grūdinto stiklo pagamintą garintuvą. Garų puodas nuolat kontaktuoja su drėgme bei vandeniu, todėl bet kokia kita medžiaga, kuri ilgainiui gali oksiduotis ar kitaip pakeisti savo ar gaminamo maisto savybes, nėra tinkama naudoti.  
  • Dažniausiai gaminamas maistas. Nuo to, ką labiausiai mėgstate gaminti, taip pat gali priklausyti garintuvo pasirinkimas. Pavyzdžiui, didelėms daržovėms verčiau rinktis puodą be centrinės angos.

Jeigu norite mėgautis sveikais ir kone burnoje tirpstančiais patiekalais, nebūtina nertis iš kailio bei ieškoti sudėtingų receptų ar produktų, apie kuriuos iki šiol dar nesate girdėję. Patikimu pagalbininku virtuvėje galintis tapti garų puodas yra puiki investicija į Jūsų sveikesnį rytojų.

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas