Burnotis – unikalus augalas, pasižymintis daugybe sveikatą gerinančių savybių. Jis pasižymi tokiomis savybėmis kaip atsinaujinimo procesų skatinimas, uždegimų slopinimas, padeda apsisaugoti nuo lėtinių susirgimų, tokių kaip vėžys, stiprina kaulus, mažina kraujo spaudimą, sustiprina imuninę sistemą ir keletu kitų. Be to jis turi ir grožiui puoselėti reikalingų savybių, padeda puoselėti sveikus plaukus ir numesti svorio.
Burnočių istorija siekia maždaug 8 tūkstančius metų. Burnočiai pradėti auginti Centrinėje Amerikoje ir Meksikoje. Senovės civilizacijos naudojo burnotį kaip pagrindinį maistą dėl jame gausaus maistinių medžiagų kiekio: baltymų, vitaminų ir mineralų. Vėliau burnotis buvo pradėtas eksportuoti į kitus žemynus, daugiausiai Europą ir Šiaurės Ameriką, tačiau iki šių dienų burnotis daugiausiai auginamas ir vartojamas Centrinėje Amerikoje.
Egzistuoja daugybė burnočių veislių, tačiau daugelis jų laikoma piktžolėmis. Keletas vienmečių rūšių auginamos kaip lapinės daržovės ar grūdinės kultūros. Daugiamečiai augalai vertinami dėl iš jų išgaunamo eterinio aliejaus.
Dažniausiai dėl savo maistinių savybių yra naudojami burnočių lapai (lapinė daržovė) ir sėklos (kruopos). Tačiau rečiau maistui vartojamos ir burnočių šaknys (kaip šakninė daržovė). Burnotis dažnai priskiriamas super maisto kategorijai ir yra laikomas vienu sveikiausiu maisto produktu žmonių sveikatai.
Burnočio nauda sveikatai
Širdies ir kraujotakos sistemos sveikata
Maistinės skaidulos atlieka svarbų vaidmenį, siekiant palaikyti sveiką cholesterolio lygį kraujyje. Skaidulos padeda sumažinti mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį. Prie maistinių skaidulų taip pat prisijungia fitosteroliai, kurie taip pat mažina blogo cholesterolio kiekį kraujyje.
Kitas širdžiai ir kraujotakai svarbus elementas randamas burnotyje – kalis. Kalis padeda sureguliuoti kraujo spaudimą ir išvengti tokių susirgimų kaip aterosklerozė. Be to, pasak mokslinių tyrimų, pakankamas kalio suvartojimas ir natrio suvartojimo sumažinimas laikomas vienu reikšmingiausių mitybos pokyčių, galinčių apsaugoti nuo širdies ir kraujotakos ligų.
Tęsiant apie burnočio naudą kraujotakos sistemai, reikėtų paminėti, kad šis maistinis augalas savyje sukaupia ir nemažai flavonoidų, tarp kurių yra ir flavonoidas rutinas. Atlikti tyrimai parodė, kad rutinas stiprina kapiliarų (smulkiųjų kraujagyslių) sieneles, o tai leidžia apsisaugoti nuo venų varikozės. Šį poveikį sustiprina ir burnočio lapuose randamas vitaminas C.
Galų gale burnotis taip pat gali pasigirti turintis ir folio rūgšties – vitamino, kuris gali apsaugoti organizmą nuo homocisteino susidarymo. Šis komponentas yra siejamas su padidėjusia insulto ir širdies smūgio rizika.
Priešuždegiminis poveikis
Tai be galo svarbi savybė, kuri gali padėti apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų, įskaitant ir vėžį. Atlikti tyrimai su žmonėmis ir pelėmis parodė, kad burnotis gali padėti sumažinti uždegimą ir išvengti tokių susirgimų kaip artritas ir osteoartritas. Kitas tyrimas atskleidė, kad burnočiuose yra tam tikrų peptidų, randamų ir sojų pupelėse. Šie peptidai pasižymi antioksidantiniu poveikiu, slopina uždegiminius procesus ir padeda organizmui apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Dėl to burnotis gali padėti išvengti tokių lėtinių susirgimų kaip vėžys, artritas, podagra ir pan.
Ląstelių ir audinių statybinė medžiaga
Viena iš pagrindinių burnočio savybių yra didelis baltymų kiekis. Šie augalinės kilmės baltymai gali būti suskaidomi į amino rūgštis ir panaudojami naujų ląstelių ir audinių susikūrimui. Be to, baltymai yra būtini medžiagų apykaitos funkcijų palaikymui ir esant poreikiui yra verčiami į greitai panaudojamą energiją. Burnotis yra viena baltymais turtingiausių grūdinių kultūrų.
Kaulų sveikata
Burnotis savyje sukaupia daugybę mineralinių medžiagų, įskaitant vieną svarbiausių kaulų statybinių medžiagų – kalcį. Kalcis yra labai svarbus mineralas, siekiant išvengti mineralų netekimo iš kaulų ir sumažinti osteoporozės riziką ateityje.
Virškinimo funkcijų gerinimas
Burnotis kaip ir daugelis augalinės kilmės maisto savyje turi maistinių skaidulų, o šios be naudos kraujotakos sistemai, taip pat užtikrina sklandų virškinimą ir sureguliuoja tuštinimąsi. Be to burnotyje nėra gliuteno (glitimo), todėl jis yra tinkamas šio baltymo netoleruojantiems žmonėms. Skaidulos pasižymi ir apetito slopinimu ir sotumo jausmo užtikrinimu ilgesnį laiką, o tai, esant reikalui, padeda sveikai numesti svorio.
Akių sveikata
Antioksidantai vitaminas A ir karotinoidai, kurių gausu burnočio lapuose, prisideda gerindami akių sveikatą. Tai ne tik padeda išlaikyti gerą regėjimą ilgesnį laiką, bet ir išvengti su senatve siejamų akių ligų tokių, kaip geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta.
Sveikas nėštumas ir sklandus gimdymas
Folio rūgštis laikoma viena svarbiausių maistinių medžiagų, siekiant užtikrinti sveiką vaisiaus vystymąsi. Folio rūgštis (arba vitaminas B9) reikšmingai sumažina apsigimimų, priešlaikinio gimdymo ir persileidimo riziką.
Diabetas
Burnotis yra puikus mikroelemento mangano šaltinis. Manganas gali padėti apsisaugoti nuo diabeto, sumažinant cukraus kiekį kraujyje, kadangi jis yra būtina elementas tinkamai virškinimo fermentų, atsakingų už amino rūgščių pavertimą cukrumi, gamybai ir sveiku cukraus kiekio palaikymu kraujyje.
Sveiki plaukai
Būtinoji amino rūgštis – lizinas, kurios organizmas pats nesugeba pasigaminti, randama burnočių kruopose ir lapuose, padeda paversti riebalų rūgštis į energiją ir lengviau pasisavinti kalcį. Šios savybės padeda apsisaugoti nuo plaukų slinkimo, priešlaikinio pražilimo ir sustiprinti plaukų folikulus, o kartu ir plaukus.
Burnotis ir jo paruošimas
Burnočių košė
- Iš vakaro užmerkite burnočių kruopas, supildami jas į puodą ir įpildami vandens santykiu 1:2. Jeigu ruošiate 1 stiklinę sausų burnočių kruopų, tuomet jums prireiks 2 stiklinių vandens.
- Ryte (jei valgote košę pusryčiams) paimkite išbrinkusias kruopas ir įpilkite maždaug dar vieną stiklinę vandens, karvės arba migdolų pieno. (Pagal skonį)
- Virkite kruopas, kol jos sugers visą skystį – maždaug iki 10 minučių.
- Išvirus patiekite košę ir paskaninkite sviestu ir šiek tiek druskos, o jei norite saldžiai – jūsų mėgiamomis uogomis ar vaisias.
Burnočių lapų naudojimas
Burnočių lapai primena špinatus, tačiau pasižymi šiek tiek stipresniu skoniu. Norėdami įtraukti juos į savo racioną, tiesiog pagardinkite jais savo mėgstamas salotas.
Burnočių kruopų (virtų) maistinė vertė
100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalorijos | 102 kcal | 5% |
Riebalų | 1.6 g | 2% |
Cholesterolio | – | – |
Viso angliavandenių | 18.7 g | 6% |
– Maistinės skaidulos | 2.1 g | 8% |
– Cukrūs | 0 g | |
Baltymų | 3.8 g | 8% |
Vitaminai 100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Vitaminas A | 0 IU | 0% |
Vitaminas C | 0 mg | 0% |
Vitaminas D | – | – |
Vitaminas E | 0.2 mg | 1% |
Vitaminas K | – | – |
Tiaminas | 0 mg | 1% |
Riboflavinas | 0 mg | 1% |
Niacinas | 0,2 mg | 1% |
Vitaminas B6 | 0.1 mg | 6% |
Folio rūgštis | 22.0 mcg | 5% |
Vitaminas B12 | – | – |
Pantoteno rūgštis | – | – |
Cholinas | – | – |
Mineralai 100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalcis | 47 mg | 5% |
Geležis | 2,1 mg | 12% |
Magnis | 65 mg | 16% |
Fosforas | 148 mg | 15% |
Kalis | 135 mg | 4% |
Natris | 6 mg | 0% |
Cinkas | 0.9 mg | 6% |
Varis | 0.1 mg | 7% |
Manganas | 0.9 mg | 43% |
Selenas | 5.5 mcg | 8% |
Burnočių lapų (šviežių) maistinė vertė
100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalorijos | 23 kcal | 1% |
Riebalų | 0.3 g | 1% |
Cholesterolio | – | – |
Viso angliavandenių | 4.0 g | 1% |
– Maistinės skaidulos | 0.0 g | 0% |
– Cukrūs | 0.0 g | |
Baltymų | 2.5 g | 5% |
Omega – 3 | 2.0 mg | |
Omega – 6 | 145 mg |
Vitaminai 100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Vitaminas A | 2917 IU | 58% |
Vitaminas C | 43.3 mg | 72% |
Vitaminas D | – | – |
Vitaminas E | – | – |
Vitaminas K | 1140 mcg | 1428% |
Tiaminas | 0.0 mg | 2% |
Riboflavinas | 0.2 mg | 9% |
Niacinas | 0.7 mg | 3% |
Vitaminas B6 | 0.2 mg | 10% |
Folio rūgštis | 85 mcg | 21% |
Vitaminas B12 | 0.0 mcg | 0% |
Pantoteno rūgštis | 0.1 mg | 1% |
Mineralai 100 g produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalcis | 215 mg | 22% |
Geležis | 2,3 mg | 13% |
Magnis | 55 mg | 14% |
Fosforas | 50 mg | 5% |
Kalis | 611 mg | 17% |
Natris | 20 mg | 1% |
Cinkas | 0.9 mg | 6% |
Varis | 0.2 mg | 8% |
Manganas | 0.9 mg | 44% |
Selenas | 0.9 mcg | 1% |
Komentuoti