sveika.lt
Maistas

Baltoji arbata

Baltoji arbata
Baltoji arbata

Manoma, kad baltoji arbata kilus iš Kinijos, tačiau mokslininkai dėl jos kilmės vis dar nesutaria. Jos vartojimas išpopuliarėjo per paskutinius 200 metų, o pirmą kartą viešai baltoji arbata paminėta Anglijoje 1876 metais. Tačiau tuo metu ji buvo priskiriama juodajai arbatai, nes lapai nebuvo termiškai apdoroti taip kaip žaliosios arbatos.

Rinkoje yra daugybė rūšių arbatos, įskaitant juodą arbatą, kinrožės arbatą, ramunėlių arbatą ir t.t., o arbatos nauda sveikatai yra žinoma jau tūkstančius metų, todėl rytuose arbata yra laikoma pagrindiniu išminties, laimės ir geros sveikatos simboliu.

Baltosios arbatos teigiamą poveikį sveikatai įrodė daug atliktų tyrimų. Tyrimai nustatė, kad baltoji arbata gali padėti apsisaugoti nuo bakterijų ir virusų, apsaugoti nuo žalingo UV spindulių poveikio, padėti sulėtinti senėjimo procesus, padėti žmonėms, sergantiems diabetu, ir net apsisaugoti nuo vėžio. Juodoji ir žalioji arbata taip pat yra naudinga sveikatai, tačiau baltoji arbata, palyginus su jomis, yra mažiausiai perdirbta ir dėl toyra  išsaugojusi daugiausiai naudingų sveikatai augalinės kilmės junginių.

Baltosios arbatos nauda sveikatai

  • Antioksidantai – baltoji arbata turi daugiausia antioksidantų iš visų arbatų, kadangi ji yra mažiausiai apdorota iš visų arbatų.  Antioksidantai apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Laisvieji radikalai gali pažeisti ląstelės DNR, paspartinti senėjimo procesus ir sukelti lėtinius susirgimus, įskaitant ir vėžį. (Plačiau skaitykite: Laisvieji radikalai).
  • Vėžys – baltoji arbata gali būti puiki priemonė prevencijai prieš tam tikras vėžio formas, pavyzdžiui, gaubtinės žarnos, prostatos ir skrandžio vėžio formas. Tai yra dėl arbatoje gausaus augalinių junginių flavonoidų, kurie pasižymi antioksidantinėmis savybėmis. Flavonoidai slopina vėžio ląstelių augimą ir užkerta kelią naujų ląstelių susidarymui. Taip pat flavonoidai apsaugo organizmą nuo radiacijos poveikio, todėl tai gera priemonė, taikant chemoterapiją. Kai kurie tyrimai parodė, kad baltoji arbata gali būti tiek pat efektyvi kaip receptiniai vaistai, tik ji neturi šalutinių poveikių.
  • Kraujo spaudimas – tyrimai parodė, kad baltoji arbata gerina kraujagyslių sveikatą, skystina kraują ir taip padeda sumažinti kraujo spaudimą. Tai puiki prevencinė priemonė, norint apsisaugoti nuo insulto.
  • Cholesterolis – baltoji arbata turi daug katechinų, antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių augalinės kilmės organinių junginių, kurie, kaip buvo nustatyta, gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tai gali padėti išvengti aterosklerozės ir kitų kraujotakos sutrikimų.
  • Širdies sveikata – skystinant kraują, mažinant kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį, baltoji arbata yra puiki priemonė, siekiant pagerinti širdies ir kraujotakos sveikatą.
  • Kaulų sveikata – tyrimai parodė, kad žmonės, kurie geria arbatą reguliariai, turi stipresnius ir didesniu tankiu pasižyminčius kaulus, palyginus su tais žmonėmis, kurie arbatos negeria. Todėl baltoji arbata gali būti naudinga žmonėms, sergantiems artritu ir osteoporoze.
  • Antibakterinis ir antivirusinis poveikis – baltoji arbata stimuliuoja visą imuninę sistemą, padeda apsisaugoti nuo žalingų įsibrovėlių ir yra natūralus bakterijų ir virusų žudikas. Tai padeda apsisaugoti nuo daugelio ligų, įskaitant peršalimą ir gripą.
  • Oda – stresas, ilgas buvimas saulėje ir prasta mityba skatina laisvųjų radikalų susidarymą, o tai gali paspartinti odos senėjimo procesus. Todėl baltoji arbata, kovojanti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, gali būti naudinga priemonė, norint apsaugoti ir turėti gražią odą.
  • Diabetas – tyrimai parodė, kad baltoji arbata gali padėti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Ši arbata malšina troškulį, gliukozės kiekį kraujyje ir pagerina insulino išsiskyrimą.

Baltosios arbatos pasirinkimas

Geriausia baltąją arbatą pirkti palaidų lapų pavidalu. Tokia arbata pasižymi geriausia kokybe ir stipriausiomis sveikatą gerinančiomis savybėmis.

Baltosios arbatos paruošimas ir vartojimas

Į puodelį įdėkite maždaug 1 – 2 šaukštelius arbatos lapų ir užpilkite labai karštu, maždaug 90°C temperatūros (bet ne verdančiu) vandeniu, kadangi verdantis vanduo gali sunaikinti kai kurias jautrias maistines medžiagas. Užpiltus lapelius palaikykite nuo 3 iki 5 minučių. Išgerkite nuo 2 iki 4 pudelių baltosios arbatos kasdien. Tie patys arbatos lapai gali būti naudojami daugiau nei vieną kartą.

Daugiau apie arbatą skaitykite straipsniuose: Arbata ir jos nauda sveikatai ir Žalioji arbata ir jos poveikis organizmui

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KMI skaičiuotuvas