sveika.lt
Maistas

Ciberžolė – jos nauda sveikatai bei patarimai, kaip įtraukti į mitybą

ciberžolė - nauda sveikatai ir ciberžolės receptai

Ciberžolė – tai daugiametis imbierų šeimos augalas, augantis pietvakarių Indijoje. Dažniausiai ciberžolė naudojama miltelių pavidalu (jiems pagaminti, ciberžolės šaknis yra verdama apie 30-45 minutes, tuomet džiovinama orkaitėje ir sumalama), įvairiems patiekalams gardinti. Ciberžolė – pagrindinė Indijoje itin populiaraus kario prieskonių mišinio sudedamoji dalis. Anksčiau naudojama pagrinde dėl savo skoninių savybių, ciberžolė vis labiau stebina mokslininkus, atrandant daugiau ir daugiau naudų sveikatai. Šalia plačiai žinomų su uždegimu kovojančių savybių, vėžio rizikos mažinimo, organizmo valymo savybių, tyrimai atskleidžia naujas ciberžolės savybes, tokias kaip kognityvinės funkcijos gerinimas, cukraus kiekio kraujyje reguliavimas, inkstų funkcijos palaikymas, kai kurių artrito formų lengvinimas. Ciberžolė laikoma vienu iš efektyviausių vaistinių augalų, vien Amerikos medicinos ir sveikatos institucijų nacionalinėje bibliotekoje yra skelbiamos 9768 publikacijos apie ciberžolės ir pagrindinės fitocheminės medžiagos ciberžolėje – kurkumino naudą sveikatai.

Ciberžolės nauda sveikatai

Kurkuminas – tai aktyvioji ciberžolės medžiiaga, kurios dėka ciberžolė pasižymi gausa sveikatai naudingų savybių. Kurkuminas atsakingas iš išskitintį ciberžolės šiek tiek kartų, aštrų, žemėtą skonį. Be minėto kurkumino, ciberžolėje taip pat yra demetoksikurkumino bei bisdemotoksikurkumino. Visi šie trys komponentai kartu vadinami kurkuminoidais ir, kaip teigiama tyrimuose, gali praturtinti sveikatą žemiau išvardytomis savybėmis.

Ciberžolė mažina uždegimą

Neabejotinai svarbiausia ir stipriausia ciberžolės savybė – galimybė kontroliuoti uždegimą. Ciberžolės vartojimas mažina uždegimą organizme keliančių fermentų kiekį. Dėl to, ciberžolė gali būti labai naudinga gydant įvairius uždegiminius susirgimus. Tai ypač aktualu kalbant apie uždegimo galimas sukelti ligas, tokias kaip širdies ligos, II tipo diabetas, insultas, artritas, uždegiminės žarnų ligos, vėžys, Alzhaimerio liga. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad aspirinas ir ibuprofenas yra mažiau efektyvūs kovojant su uždegimu nei ciberžolė.

Ciberžolė ir vėžys

Tyrimai teigia, kad ciberžolė gali būti naudinga kaip vėžio prevencijos priemonė dėl savo antioksidantinių ir uždegimą mažinančių savybių. Epidemologiniai tyrimai uždegimą įvardijo stipriu rizikos susirgti vėžiu faktoriumi. Taip pat ciberžolė gali padėti sumažinti kai kuriuos antrinius vėžio simptomus, tokius kaip sumažėjęs uoslės pojūtis, niežėjimas odos pažeidimų dydis, skausmas.

Bendrai, ciberžolės įtaka gydant vėžį yra viena iš labiausiai nuodugniai tiriamų temų. Daugybė laboratorinių tyrimų patvirtino, kad ciberžolė turi su vėžiu kovojančių savybių. Teigiama, kad ciberžolė gali ne tik sunaikinti jau susiformavusias vėžines ląsteles, tačiau kartu ir užkirsti kelią jų augimui. Geriausias efektas pastebėtas gydant krūties, žarnyno, skrandžio, odos vėžį ir vėžines ląsteles. Amerikoje 2007 metais laboratorijoje atliktame tyrime nustatyta, kas žarnyno vėžio ląsteles gydant ciberžole ir chemoterapija efektas yra geresnis nei tik chemoterapija. Taip pat laboratoriniai tyrimai atskleidė, kad ciberžolė turi įtakos vėžio formavimuisi, augimui ir plitimui. Tyrėjai atskleidė, kad ciberžolė blokavo vėžį sukeliančių fermentų formavimąsi graužikuose.

Ciberžolė gerina virškinimą

Stimuliuodama tulžies pūslę gaminti daugiau tulžies, ciberžolė gali padėti pagerinti virškinimą. Tyrimu, kuriame naudota ciberžolė ir placebas nustatyta, kad ciberžolė sumažino pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi žarnyne žmonėms, kenčiantiems nuo virškinimo sutrikimų. Komisija Vokietijoje nusprendė, kad ciberžolė gali būti gydytojų rekomenduojama, kovojant su virškinimo problemomis.



Ciberžolė ir cholesterolis

Nustatyta, kad ciberžolė padeda išvengti kraujo trombocitų kaupimosi, kas gali sumažinti kraujo krešulių formavimąsi. Taip pat tyrimuose su gyvūnais nustatyta, kad ciberžolės ekstraktas mažina „blogąjį“ cholesterolį ir padeda išvengti jo tolesnio kaupimosi.

Ciberžolė – natūralus antidepresantas

Nors su žmonėms dar buvo atlikta pakankamai nedaug tyrimų, tačiau daugybė mokslinių bandymų įrodė, kd ciberžolė yra ypatingai efektyvi koreguojant depresinius simptomus laboratoriniams gyvūnams. Psichoterapijos tyrimų žurnale skelbtame tyrime buvo tirti didžiąja depresija sergantys žmonės. Jie buvo suskirstyti į tris grupes: viena gavo ciberžolės, kita fluoxetino (Prozako) ir trečia – abiejų. Pasibaigus tyrimui nustatyta, kad visi pacientai teigiamai reagavo į ciberžolę, ne gana to, ciberžolė buvo tokia pat efektyvi kaip ir Prozakas.

Ciberžolė padeda sumažinti skausmą

Viena iš plačiai pripažintų ciberžolės naudų – savybė kontroliuoti skausmą. Europos farmacijos žurnale skelbtame tyrime atskleista, kad ciberžolė natūraliai aktyvuoja opioidų sistemą. Įprastai veikiamas vaistų, šis natūralus procesas veikia kaip skausmą mažinantis atsakas.

Ciberžolė padeda gydyti artritą

Remiantis ciberžolės savybėmis kovoti su uždegimu ir mažinti skausmą, buvo atliktas tyrimas su reumatoidiniu artritu sergančiais pacientais, siekiant palyginti ciberžolės ir nuo artrito geriamų vaistų (diclofenal sodium) naudą, atsižvelgiant į tai, kad populiarūs vaistai dažnai sukelia žarnyno problemas ir širdies ligas Tyrime savanoriai buvo padalinti į tris grupes: gydyti tik ciberžole, gydyti tik vaistais (diclofenac sodium) ir gydyti abiem. Po tyrimo nustatyta, kad didžiausią pagerėjimą pajuto žmonės, vartoję tik ciberžolę. Dar svarbiau – gydymas ciberžole nustatytas kaip saugus ir nekenksmingas.

Ciberžolė ir smegenų sveikata

Antioksidantinės, su uždegimu kovojančios ir kraujotaką gerinančios ciberžolės savybės gali būti labai naudingos siekiant išvengti ar gydant neurodegeneracines ligas, tokias kaip Alzhaimeris, Parkinsono liga, sklerozė. Dideliame tyrime, kuriame analizuota daugiau nei 1000 vyresnio amžiaus žmonių, kuriems pasireiškusi senatvinė demencija, pastebėta, jog tie, kurie anksčiau gyvenime naudojo kartais, dažnai ar labai dažnai ciberžole surinko žymiai geresnius balus protinės veiklos testuose, tiriančiuose kognityvinę funkciją, nei tie, kurie retai ar visai nevartojo ciberžolės.

Ciberžolė ir diabetas

Oksidacinis stresas ir uždegiminės reakcijos – tai du pagrindiniai 2 tipo diabeto atsiradimo ir vystymosi veiksniai. Kurkuminas – ciberžolėje esanti aktyvioji medžiaga – turi įtakos diabetui, kadangi stimuliuoja kasą, kad ši išskirtų insuliną. Kai kuriuose tyrimuose nustatyta, kad kurkuminas (ciberžolė) gali padėti reguliuoti gliukozės ir lipidų metabolizmą 2 tipo diabeto atveju. Nustatyta, kad ciberžolė gali padėti mažinti cukraus kiekį kraujyje bei atsparumą insulinui.

Ciberžolė ir beta-karotenas

Tyrimu įrodyta, kad vienas iš vertingiausių antioksidantų, randamų oranžinės spalvos daržovėse – beta-karotenas, yra labiau išsaugojamas gaminant morkas, moliūgus ir kitas daržoves, kuriose yra beta-karoteno, kuomet į receptą įtraukiama ciberžolė.

Ciberžolės kiekis, kurį reikėtų suvartoti, siekiant naudos sveikatai

Kadangi ciberžolė dažniausiai naudojama kaip prieskonis, tai jos kiekis yra matuojamas gramais, o kartais net ir miligramais. Indijoje įprasta ciberžolės dienos norma gali siekti 1-2 gramus žmogui (2,2 gramo ciberžolės miltelių). Paprastai tiriami būtent indai dėl gausaus ciberžolės suvartojimo. Tačiau tyrimai taip pat parodė, kad teigiama nauda sveikatai pastebima ir suvartojant gerokai mažesnius ciberžolės kiekius. Kai kuriais atvejais, bet 50 mg ciberžolės per dieną, vartojamos kelis mėnesius buvo siejami su pastebimomis sveikatos naudomis.

Rizika vartojant ciberžolę

Ilgalaikis ciberžolės vartojimas didelėmis dozėmis gali sukelti skrandžio dirglumą ir kraštutiniais atvejais opas. Turintys tulžies akmenų dėl ciberžolės vartojimo turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju. Taip pat ciberžolės nerekomenduojama vartoti su skrandžio rūgštis mažinančiais vaistais. Ciberžolė taip pat gali mažinti cukraus kiekį kraujyje. Tad jie sergate diabetu. pasikonsultuokite su gydytoju prieš vartodami ciberžolę. Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims taip pat nerekomenduojama gerti ciberžolės papildų. Kadangi ciberžolė pasižymi kraują skystinančiomis savybėmis, ji taip pat nerekomenduojama prieš chirurgines operacijas ar kartu su kraują skystinančiais medikamentais.

Kaip įtraukti daugiau ciberžolės į savo mitybą?

Naudodami ciberžolę, būkite atsargūs, kadangi ryški, sodri spalva gali lengvai ištepti drabužius. Siekiant išvengti sunkiai išplaudanų dėmių, ciberžole išteptas vietas greitai paplaukite vandeniu ir muilu. Siekdami išvengti ciberžolės įsigėrimo į rankų odą, gamindami naudokite pirštines. Keletas idėjų, kaip galite įtraukti ciberžolę į gaminamų patiekalų sudėtį:

• įdėkite ciberžolės į kiaušinių salotas ir kitus patiekalus su kiaušiniu (pvz., kiaušinienę, omletą) – tai suteiks ryškesnės geltonos spalvos.
• Paskaninkite ciberžole ryžių, žiedinių daržovių (kalafiorų, brokolių), ankštinių daržovių patiekalus.
• Suteikite salotų padažams apetitą keliančios gelsvos spalvos įberdami ciberžolės.
• Paskaninkite sriubas ir arbatas ciberžole.

Receptai

Ciberžolės arbata

Ciberžolės arbata – populiarus gėrimas Azijoje, dažnai vadinamas „skystu auksu“.

Sudedamosios dalys:

  • 1 puodelis kokosų pieno
  • 1 puodelis vandens
  • 2 v. š. lydyto ghee sviesto
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. ciberžolės (arba tarkuotos šaknies, arba maltų miltelių)

Gaminimas:

  • Supilkite kokosų pieną ir vandenį į puodą ir pašildykite 2 minutes.
  • Sudėkite sviestą, medų ir ciberžole ir dar pašildykite 2 minutes.
  • Gerai išmaišykite ir supilkite į stiklines.

Lęšių salotos

Sudedamosios dalys:

  • 2 puodeliai nevirtų lęšių
  • 2 obuoliai (supjaustyti gabaliukais)
  • 2 vidutinio dydžio svogūnas (supjaustytas)
  • lapinės daržovės (špinatai, rūkola, kitos salotos) pagal skonį
  • riešutai arba sėklos (tinka graikiniai riešutai, saulėgrąžų sėklos, kt.) pagal skonį

Užpilui:

  • ⅓ puodelio alyvuogių aliejaus
  • ¼ puodelio obuolių sidro acto
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • 1 v. š. garstyčių
  • 2 a. š. druskos
  • 2 a. š. pipirų
  • 2 a. š. kmynų
  • 1 a. š. ciberžolės
  • 1 a. š. maltos kalendros
  • 1 a. š. cinamono½ a. š. muskato (malto)
  • ½ a. š. kajeno pipirų

Gaminimas:

  • Nuplaukite ir nusausinkite lęšius. Sudėkite į puodą, uždenkite, užvirkite ir sumažinę ugnį palikite virtį apie 20 minučių. Išvirus perkoškite, perpilkite vėsiu vandeniu ir atvėsinkite.
  • Sudėkite į dubenėlį visus užpilo ingredientus ir gerai išmaišykite.
  • Į salotų dubenį sudėkite lęšius, pjaustytus obuolius, svogūnus, salotas ir riešutus ar sėklas. Užpilkite padažą, išmaišykite ir skanaus!

Mango-ciberžolės kokteilis (glotnutis)

Sudedamosios dalys:

  • ⅓ puodelio natūralaus jogurto be priedų
  • ⅓ puodelio migdolų pieno
  • 1 cm imbiero šaknies
  • 1 cm ciberžolės šaknies (galima keisti 1 a. š. ciberžolės miltelių)
  • ¾ puodelio mango

Gaminimas:

  • Nulupkite imbiero ir ciberžolės šaknį bei bangą. Supjaustykite gabaliukais.
  • Sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir plakite, kol masė taps vienalytė.

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

KMI skaičiuotuvas