sveika.lt
Maistas

Topinambai (Bulvinės saulėgrąžos): receptai ir nauda sveikatai

topinambai
topinambai

Topinambas (Helianthus tuberosus), rečiau vadinamas bulvine saulėgrąža, yra kilęs iš Šiaurės Amerikos rytų. Topinambas pasižymi kaip sveika ir naudinga daržovė, kuri vaisius brandina po žeme – tai netaisyklingos formos gumbai. Šie gumbai gali būti įvairių spalvų: nuo šviesiai rudos ar baltos iki raudonos ar violetinės. Topinambai gali būti valgomi žali arba virti. Juose gausu naudingų maistinių medžiagų, todėl tai puiki priemonė pagardinti sriubas ar salotas.

Topinambų nauda sveikatai

Topinambų poveikis virškinimo sistemai

Topinambuose gausu inulino (homopolisacharidas), tai yra prebiotinė maistinė skaidula, kuri pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. Inulinas skatina bifidobakterijų augimą, kurių yra storojoje žarnoje. Bifidobakterijos kovoje su kenksmingomis žarnyno bakterijomis, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir padeda imuninei sistemai. Taip pat tyrimai rodo, kad bifido bakterijos gali padėti sumažinti žarnyne esančių kancerogeninių fermentų koncentraciją.

Topinambuose gausu B vitaminų, ypač tiamino. 100 gramų šviežių topinambų yra 0,2 mg tiamino (12% rekomenduojamos dienos normos). Tiaminas labai svarbus nervų sistemai ir raumenims. Taip pat jis reikalingas angliavandenių metabolizmui ir gaminti druskos rūgštį skrandyje. Druskos rūgšties trūkumas gali trukdyti baltyminio maisto virškinimą ir slopindamas fermentą pepsiną sukelti skrandžio skausmus. Druskos rūgšties trūkumas gali padaryti įtaką bakterijų atsiradimui skrandyje, o tai gali sukelti viduriavimą ir prastesnį maistinių medžiagų pasisavinimą. Natūralus druskos rūgšties kiekis sumažėja su amžiumi, todėl topinambai gali būti puikus maistas, kuris paskatins šios rūgšties gamybą.

Topinambai reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje

Angliavandeniai, kuriuose gausu cukraus, smarkiai sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Tai gali paskatinti įvairius sveikatos sutrikimus, tokius kaip nuovargis, širdies ligos, diabetas, svyruojanti nuotaika, didelis potraukis maistui. Topinambai yra virškinami lėtai ir jie nesukelia staigaus gliukozės kiekio svyravimo kraujyje, todėl galima išvengti šių sveikatos sutrikimų ir padėti kontroliuoti diabetą.

Taip pat topinambai gali padėti sulieknėti. Angliavandeniai, esantys maiste, sukelia gliukozės kiekį kraujyje, o mūsų kūnai atsako į tai išskirdami hormoną insuliną. Insulinas skatina gliukozės pasisavinimą ir kaupimą kepenyse, raumenyse ir riebaliniame sluoksnyje, kur ji saugoma vėlesniam panaudojimui energijai. Kuo didesnė gliukozės koncentraciją kraujyje, tuo daugiau energijos bus saugoma riebalų pavidalu. Norint išvengti riebalų kaupimo, topinambai yra puikus angliavandenių šaltinis, kuris padės reguliuoti svorį.

Topinambai padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą

Maistinės skaidulos randamos topinambuose, gali padėti sumažinti mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje.  Taip pat, atlikti tyrimai leidžia manyti, kad skaidulos gali sumažinti kraujo spaudimą ir slopinti uždegiminius procesus, o tai be galo svarbu siekiant išlaikyti sveiką širdį. Be to topinambuose yra daug kalio ir mažai natrio, todėl šis maisto produktas ypatingai vertingas širdžiai ir visai kraujotakos sistemai.

Topinambai palaiko imunitetą

Topinambuose yra gana nedidelis kiekis antioksidantų – vitamino A, vitamino C ir vitamino E bei flavonoidų. Šie elementai padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos, o tai apsaugo nuo uždegimų, virusinių susirgimų, peršalimo ir netgi vėžio.

Topinambai – kalio šaltinis

Topinambuose yra dar daugiau kalio nei bananuose. 100 gramų šviežių topinambų yra 429 mg kalio (bananuose 358 mg). Kalis yra labai svarbus mineralas gerai širdies ir raumenų sveikatai. Valgydami maisto produktus, kuriuose gausu kalio, pagerinsite savo kaulų sveikatą ir sumažinsite tikimybę susirgti osteoporoze, kadangi kalis kartu su kalciu veikia sinergetiškai ir sustiprina vienas kito poveikį. Taip pat kalis naudingas žmonėms, mėgstantiems sūrų maistą, nes jis gali neutralizuoti dalį druskos daromos žalos organizmui.

Topinambai padeda atsinaujinti kraujui

Topinambuose yra svarbių elementų kraujui – geležies ir vario. Šie elementai yra be galo svarbūs naujų kraujo ląstelių susidarymui. Šiomis dienomis geležis yra vienas iš labiausiai trūkstamų elementų žmonių organizmuose, dėl to daug žmonių yra kamuojami anemijos. Topinambai yra vienas geriausių geležies šaltinių, todėl tai yra ypatingai vertinga daržovė vegetarams ir veganams.

Topinambų nauda plaukams

Topinambuose gausu maistinių medžiagų, naudingų sveikiems plaukams, pavyzdžiui, vario, geležies ir vitamino C. Geležis perneša deguonį į plaukus ir palaiko plaukų folikulus sveikus. Tyrimai rodo, kad geležies trūkumas yra vienas iš pagrindinių plaukų slinkimo priežasčių, ypač tarp moterų, iki susergant menopauze. Varis padeda užkirsti kelią plaukų slinkimui ir skatina plaukų augimą. Taip pat varis kartais naudojamas gydyti suplonėjusius ir išretėjusius plaukus, jis padeda išvengti ankstyvo pražilimo ir paryškina natūralią plaukų spalvą. Vitaminas C reikalingas kolageno sintezei, o kolagenas stiprina plaukų folikulus ir išlaiko galvos kraujagysles sveikas, taip pat padeda pasisavinti geležį.

Topinambų receptai

Topinambų sriuba

Jums reikės:

  • 2 šaukštų sviesto
  • 1 didelio arba 2 mažų susmulkintų svogūnų
  • 2 susmulkintų saliero stiebų
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 900 gramų nuluptų ir smulkiai supjaustytš topinambų
  • 900 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Druskos

Paruošimas:

  1. Paimkite puodą ir ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 šaukštus sviesto. Suberkite svogūną ir salierus, virkite maždaug 5 minutes kol suminkštės. Po to pridėkite česnaką ir žiupsnelį druskos.
  2. Sudėkite topinambus ir supilkite sultinį į puodą ir užvirkite. Kai sriuba užvirs, sumažinkite ugnį ir troškinkite 45 – 60 minučių.
  3. Kai sriuba išvirs, nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite ją trintuvu (blenderiu). Pridėkite druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Skanaus!

Topinambų salotos

Jums reikės:

  • 75 gramų lazdyno riešutų
  • 600 gramų topinambų
  • 4 šaukštų rapsų aliejaus
  • 2 šakelių šviežių arba džiovintų čiobrelių
  • 10 lauro lapų
  • 1 arbat. šaukšt. lazdyno riešutų aliejaus
  • 1/2 citrinos
  • 75 gramai kieto ožkos sūrio, susmulkinto juostelėmis (susmulkinti galima su daržovių skustuku)

Paruošimas:

  1. Orkaitėje įkaitintoje iki 180°C laipsnių, maždaug 5 minutes paskrudinkite lazdyno riešutus. Kai paskrus, nuvalykite nuo jų odelę (galite įdėti į plastikinę dėžutę ir stipriai pakratyti, kol odelės nukris).
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių. Paimkite dubenį ir sudėkite topinambus, apšlakstykite juos 3 šaukštais rapsų aliejaus, įdėkite čiobrelio šakeles ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo formą bei įdėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug 35 minutes kol topinambai švelniai pageltonuos.
  3.  Iškepusiems topinambams leiskite šiek tiek atvėsti. Į tą laiką paimkite likusį šaukštą rapsų aliejaus ir sumaišykite jį su lazdyno riešutų aliejumi ir pašlakstykite šiuo aliejų mišiniu topinambus. Ant Pagardinimui tiesiai ant topinambų išspauskite sultis iš 1/2 citrinos ir pagal skonį pridėkite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.
  4. Pavartykite topinambus švelniai kepimo formoje, kad aliejus ir prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Užberkite lazdyno riešutus ir jeigu pageidaujate galite pridėti šiek tiek salotų lapų ir patiekite lėkštėse.
  5. Ant viršaus pabarstykite susmulkitą ožkos sūrį.

Skanaus!

Maistinės topinambų savybės

Maistinė vertė % rekomenduojamos dienos normos
Energinė vertė 73 Kcal 3.7%
Angliavandeniai 17.44 g 13%
Baltymai 2 g 4%
Viso riebalų 0.01 g <1%
Cholesterolis 0 mg 0%
Maistinės skaidulos 1.6 g 4%
Vitaminai
Folio rūgštis 13 µg 3%
Niacinas 1.3 mg 8%
Pantoteno rūgštis 0.397 mg 8%
Vitaminas B6 0.077 mg 6%
Vitaminas B2 0.060 mg 4.5%
Vitaminas B1 0.200 mg 17%
Vitaminas A 20 IU <1%
Vitaminas C 4 mg 7%
Vitaminas E 0.19 mg 1%
Vitaminas K 0.1 µg <1%
Mineralai
Natris 4 mg <1%
Kalis 429 mg 9%
Kalcis 14 mg 1.4%
Varis 0.140 mg 15%
Geležis 3.40 mg 42.5%
Magnis 17 mg 4%
Manganas 0.060 mg 2%
Selenas 0.7 µg 1%
Cinkas 0.12 mg 1%

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas