Ananasas – vienas iš labiausiai vertinamų vaisių pasaulyje ir yra populiarus tose klimato zonose, kur įprastai jis neauga. Ananasas kilęs iš Paragvajaus, vėliau paplito po visą Pietų ir Centrinę Ameriką ir Karibus. Po to, kai Kolumbas atrado Ameriką 1493 metais, ananasas buvo atgabentas į Ispaniją ir po to išplito po visą pasaulį. Ananasai auga atogrąžų klimato zonoje. Tai daugiametis augalas, kuris mėgsta sausrą ir užauga iki 1,5 – 2,5 metro aukščio. Pats vaisius sveria 0,5 kg – 3,5 kg. Ananasas, jį nuskynus, toliau nebenoksta. Ananasai vartojami švieži, konservuoti, virti ir iš jų spaudžiamos sultys.
Ananasas pasižymi saldžiu skoniu, bet neskaitant to, tai yra ir sveikas maisto produktas. Ananasai šimtmečius buvo naudojami gydyti uždegimus ir virškinimo problemas. Jame gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. 100 gramų vaisiaus yra tik 50 kalorijų, jame visiškai nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio.
Ananaso nauda sveikatai
Širdies sveikata
Ananasas turi nemažai maistinių medžiagų, galinčių pagerinti širdies sveikatą. Tai yra maistinės skaidulos, vitaminas c ir kalis. Maistinės skaidulos efektyviai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Didesnis kiekis suvartojamo kalio siejamas su mažesne širdies ligų rizika ir 20% mažesne tikimybe mirti nuo visų ligų. O jei pradėsite vartoti daugiau kalio ir sumažinsite natrio kiekį, tai bus pats efektyviausias mitybos pakitimas, kokį galite padaryti, kad pagerintumėte širdies sveikatą. Rekomenduojama suvartoti bent 4000 mg kalio (nors rekomenduojama paros norma yra 2000 mg, tai dar nereiškia, kad negalite sunaudoti daugiau).
Astma
Susirgimo astma rizika mažėja žmonėms, kurie suvartoja tam tikrų maistinių medžiagų, viena iš jų yra beta karotinas. Šios medžiagos yra ananasuose ir tokiuose vaisiuose kaip persimonas, mango, persikas ar papaja.
Kraujo spaudimas
Ananasas turi sukaupęs nemažai kalio, o didesnis suvartojamo kalio kiekis yra siejamas su sumažėjusiu kraujo spaudimu.
Oda
Ananasai turi daug vitamino c, ši maistinė medžiaga apsaugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir palaiko sveiką odos tekstūrą, elastingumą ir saugo nuo raukšlių.
Vėžys
Ananasas, kaip geras vitamino C šaltinis, gali neleisti laisviesiems radikalams pažeisti ląstelės DNR ir apsaugoti nuo vėžio. Beta karotinas, esantis ananasuose, taip pat gali padėti apsisaugoti nuo prostatos vėžio ir gaubtinės žarnos vėžio, o maistinės skaidulos taip pat gali padėti išvengti gaubtinės ir storosios žarnos vėžio.
Diabetas
Tyrimai parodė, kad vartojant maistines skaidulas, sergant 1 tipo diabetu, sumažinamas cukraus kiekis kraujyje, o žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, pagerėjo cukraus, insulino ir lipidų lygis kraujyje. O suvalgę vieną vidutinio dydžio ananasą, jūs gausite 13 gramų maistinių skaidulų.
Virškinimas
Maistinės skaidulos, kurių yra ananasuose, palaiko gerą virškinimo sistemos darbą, saugo nuo vidurių užkietėjimo ir palaiko žarnyno švarą.
Vaisingumas
Buvo įrodyta, kad dieta, kurioje gausu antioksidantų, pageriną vaisingumą. Tai yra todėl, kad laisvieji radikalai gali pažeisti reprodukcinę sistemą, o maisto produktai, kuriuose yra gausu antioksidantų, pavyzdžiui, ananasai, gali apsaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir yra rekomenduojami žmonėms, kurie bando pastoti, tai taikoma tiek moterims, tiek ir vyrams. Ananasai turi šių antioksidantų: vitamino C, beta karotino, vario, cinko ir folio rūgšties.
Uždegimas ir žaizdų gijimas
Tyrimai parodė, kad fermentas randamas ananasuose – bromelainas, gali sumažinti patinimą, kraujosrūvas, gijimo laiką ir sužeidimų ar chirurginės intervencijos sukeltą skausmą. Bromelainas naudojamas gydyti sausgyslių patempimo sukeltą uždegimą, raiščių patempimą ir kitoms nedidelėms raumenų traumoms. Taip pat ausies, nosies ar gerklės patinimą, sukeltą operacijos ar traumos.
Kada ananaso nevartoti?
Reiktų vengti didelio kiekio ananaso nėštumo metu, nes fermentas bromelainas gali paskatinti kraujavimą iš gimdos.
Taip pat jo reiktų vengti žmonėms, turintiems inkstų problemų ar vartojančių vaistus, kurie gali sulaikyti kalio pašalinimą iš organizmo. Kalio perteklius organizme gali būti mirtinas.
Maistinės ananaso savybės
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 50 Kcal | 2.5% |
Angliavandeniai | 13.52 g | 10% |
Baltymai | 0.54 g | 1% |
Riebalai | 0.12 g | <1% |
Cholesterolis | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 1.40 g | 4% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 18 µg | 4.5% |
Niacinas | 0.500 mg | 4% |
Vitaminas B6 | 0.112 mg | 9% |
Riboflavinas | 0.018 mg | 1.5% |
Tiaminas | 0.079 mg | 6.5% |
Vitaminas A | 58 IU | 2% |
Vitaminas C | 47.8 mg | 80% |
Vitaminas E | 0.02 mg | <1% |
Vitaminas K | 0.07 µg | 0.5% |
Elektrolitai | ||
Natris | 1 mg | 0% |
Kalis | 109 mg | 2.5% |
Mineralai | ||
Kalcis | 13 mg | 1.3% |
Varis | 0.110 mg | 12% |
Geležis | 0.29 mg | 3.5% |
Magnis | 12 mg | 3% |
Manganas | 0.927 mg | 40% |
Fosforas | 8 mg | 1% |
Selenas | 0.1 µg | <1% |
Cinkas | 0.12 mg | 1% |
Augalinės kilmės maisto medžiagos | ||
Beta karotinas | 35 µg | — |
Komentuoti