sveika.lt
Maistas

Juodos kavos mėgėjams – kavos plikymo alternatyvos, kai norisi mėgautis gėrimu be tirščių

Kava šiandien – daugiau nei tik žvalumo suteikiantis gėrimas. Dėmesys vis dažniau krypsta ne tik į gėrimo intensyvumą ar kofeino kiekį jame, bet ir į jo skonius, poskonius, skirtingus gėrimo paruošimo būdus. Kavinėse kavai ruošti dažniausiai naudojami profesionalūs espresso kavos aparatai, o namuose įprasta kavą užpilti karštu vandeniu. Tačiau įsitvirtinanti kavos kultūra skatina išbandyti ir kitus kavos ruošimo būdus. Tarp jų – ne tik namams skirti kompaktiški kavos aparatai, bet ir popieriniai filtrai ar specifiniai kavai ruošti skirti indai.

Espreso kavos puodelis
Espreso kavos puodelis

Kavos aparatas namuose nebėra prabangos prekė

Norint namuose mėgautis kokybiškai paruošta kava, nebūtina dairytis masyvaus, kavinėse dažnai naudojamo kavos ruošimo prietaiso. Užtekti gali kompaktiško, daug vietos neužimančio kavos aparato. Vis tik kavos skonis daug labiau priklauso nuo gėrimo paruošimo būdo bei pasirinktų kavos pupelių nei nuo jai ruošti naudojamos technikos.

Naujausios technologijos leidžia prietaisams būti vis labiau autonomiškiems. Taigi viena pagrindinių priežasčių, kodėl namų kavos aparatai yra tokie mėgstami – tai dėl paprasto jų naudojimo. Be to, jie gali būti ir labai kompaktiški, o tai itin svarbu turintiems nedideles virtuves. Anot kavos aparatų specialistų, mažoje virtuvėje vietą visada randa kapsuliniai bei nedideli pusiau automatiniai kavos ruošimo prietaisai. Šie taip pat mėgstami ir dėl prieinamos kainos.

Kapsuliniams kavos ruošimo prietaisams reikalingos specialiai jiems pritaikytos kavos kapsulės, o ruošiant kavą užtenka pripildyti prietaisą vandeniu, įdėti kapsulę į jai skirtą vietą ir paspausti prietaiso veikimo mygtuką. Privalumas – galimybė rinktis iš plataus kavos gėrimų skonių asortimento: nuo espresso iki karamelinio macchiato.

Pusiau automatiniai kavos aparatai reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio, tačiau kavos ruošimą paverčia savotišku ritualu: į specialią rankenėlę įberiama maltos kavos, ji suspaudžiama, o rankenėlė pritvirtinama prie kavos aparato. Tuomet belieka paspausti vieną mygtuką ir leisti kavai bėgti į puodelį. Tiesa, kavos gėrimų pasirinkimų – mažiau, tačiau pusiau automatiniai kavos aparatai itin džiugina juodos kavos mėgėjus. O svarbiausia – jokių tirščių.

Filtruotai kavai – daugiau nei 100 metų

Filtruota kava šiandien vis daugiau dėmesio sulaukiantis kavos ruošimo būdas. Ir nors daugeliui tai atrodo naujovė, filtruota kava pasaulyje egzistuoja jau daugiau nei 100 metų. Pirmasis popierinis filtras buvo sukurtas 1908-aisiais metais, kai vokietė Melitta Bentz, siekdama išvengti kavos tirščių savo gėrime, sugalvojo kavą perkošti per sugeriamojo popieriaus lapą. Iki šių dienų žinomas Melitta prekės ženklas šiandien popierinių kavos filtrų nebegamina. Pagrindinis jų gaminamas produktas – automatiniai kavos aparatai. Tačiau nepaisant to, Melitta iš tiesų patiesė kelią popieriniams kavos filtrams ir filtruotai kavai.

Chemex filtruota kava – raktas į sodrią ir aromatingą kavą

Chemex kavos ruošimo būdas šiandien vertinamas dėl galimybės paruošti gryną, švarią ir aromatingą juodą kavą. Tokį efektą suteikia ne tik specialūs popieriniai kavos filtrai, bet ir elegantiškas, dėmesio ir šiek tiek žinių dažnai reikalaujantis paruošimo procesas. Esminis filtruotos kavos skirtumas nuo įprastai namuose plikomos kavos – popierinis filtras, atskiriantis gėrimą nuo kavos tirščių. Panašiai veikia ir kapsuliniai bei pusiau automatiniai kavos aparatai, tačiau filtruojant reikia daugiau laiko, taip pat dėmesio.

Chemex kava – tai gėrimas, filtruojamas per šiek tiek storesnius popierinius filtrus tiesiai į Chemex kavos indą, primenantį kolbą arba smėlio laikrodį. Ruošiant šią kavą dėmesio reikalauja ir vandens temperatūra, ir maltos kavos rupumas, ir jos kiekis. Tačiau pats procesas nėra labai sudėtingas. Iš pradžių karštu vandeniu sudrėkinamas popierinis filtras ir sušildomas indas. Tuomet tas vanduo išpilamas, o į filtrą beriama kava. Ekspertų nuomone, pilnai Chemex porcijai (800 g) reikia 56 g stambiau maltos kavos. Iš pradžių vandens užpilama tik tiek, kad būtų apsemta kava. Palaukiama, kol vanduo susigers, o indas pastatomas ant svarstyklių. Tuomet vanduo pilamas vėl – maža srovele, sukamaisiais judesiais. Viskas vyksta lėtai, o veiksmas kartojamas, kol pasiekiamas reikalingas svoris. Toks kavos ruošimo būdas reikalauja daugiau laiko nei automatiniai kavos aparatai, tačiau savotišku ritualu virstantis procesas įtraukia net ir mažiau besidominčius kava.

Chemex kavos ruošimo indas
Chemex kavos ruošimo indas

Hario V60 filtruota kava – elegantiškas indas ypatingai švariai kavai ruošti

Dar vienas universalus ir namuose lengvai pritaikomas kavos ruošimo indas – Hario V60.  Jiems, kaip ir Chemex indui, reikalingi popieriniai filtrai, tačiau naudojant Hario V60 kavos filtravimo įrankį, kavą ruošti galima tiesiai į mėgstamą puodelį. Jo pavadinimas kilo nuo V raidę primenančios indo formos bei jo 60 laipsnių kampo. Pirmasis toks filtras buvo pagamintas iš porceliano ir pirmą kartą panaudotas buvo Japonijoje 2004-aisiais metais. Šiandien rinkoje galima rasti ir plastikinių, metalinių, net varinių Hario V60 kavos filtrų. Vis dėlto, daugiausiai dėmesio sulaukė ir dažniausiai sutinkamas variantas – keraminis.

Hario V60 kavos ruošimo būdas labiausiai primena plikomą kavą. Nors filtrus taip pat reikia sudrėkinti, o puodelį sušildyti karštu vandeniu, nereikia sukti galvos dėl gėrimo kiekio. Tačiau verta žinoti, jog čia taip pat svarbus maltos kavos rupumas. Jei kava bus sumalta per smulkiai – vanduo daug sunkiau persisunks per filtrą, o kuo ilgiau kava varvės, tuo ši bus kartesnė. Būtent todėl ekspertai siūlo rinktis vidutinį arba stambesnį kavos malimo rupumą. Analogiškai, kaip ir ruošiant kavą Chemex inde, pirmiausia jį reikia sudrėkinti trupučiu vandens ir tik šiek tiek palaukus, vėl užpilama. Svarbu nepalikti sausos kavos gumulėlių, o vandenį pilti neskubant. Tai padeda atskleisti geriausias filtruotos kavos savybes.

Hario V60 indas kavai ruošti
Hario V60 indas kavai ruošti

Filtruota kava – sveikesnė

Vis daugiau dėmesio skiriant kavos ruošimo technikoms, garsiau pradedama kalbėti ir kavos įtaką sveikatai. Neseniai baigtas, 20 metų trukęs Švedijos Geteborgo universitete atliktas tyrimas teigia, jog plikoma kava pasižymi dideliu cholesterolio kiekį kraujyje didinančių medžiagų kiekiu. Tai kafestolio ir kaveolio junginiai, randami aliejinguose kavos lašeliuose bei tirščiuose. Pasirodo, kad filtruojant kavą šios medžiagos gali būti pašalinamos. Šiuo būdu ruošiant kavą neišsiskiria kavos riebalai, o tirščiai atskiriami nuo gėrimo, todėl kenksmingos cheminės medžiagos sulaikomos. Po atlikto tyrimo, pradėta garsiau kalbėti apie tai, jog kavos filtravimas gali būti laikomas sveikiausiu šio gėrimo ruošimo būdu.

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas