Rozmarinas – tai viduržemio regione paplitęs prieskoninis vaistinis augalas. Mokslinis rozmarino pavadinimas – Rosmarinus officinalis. Rozmarinas tradiciškai buvo naudojamas virškinimo trakto nusiskundimams lengvinti, kovai už uždegimais, bakterijomis organizme bei nuotaikai gerinti.
Rozmarino nauda sveikatai
Antioksidacinė rozmarino vertė (ORAC) – 3300. Tokią pat antioksidacinę galią turi super produktams priskiriamos Goji uogos. Cheminė medžiaga, labiausiai atsakinga už antioksidacines rozmarino savybes – tai karnozolis. Šalia stiprių antioksidacinių savybių, karnozolis taip pat pasižymi su vėžiu ir uždegimu kovojančiomis savybėmis, kurios naudingos siekiant išvengti ar gydant daugelį rimtų susirgimų. Karnozolis tyrimais buvo įvertintas kaip efektyvi priemonė, siekiant išvengti prostatos, krūties, odos, kraujo (leukemijos) ir storosios žarnos vėžio.
Rozmarinas padeda išvalyti kepenis ir pagerinti tulžies pūslės veiklą
Tyrimai atlikti Indijoje atskleidė, kad reguliarus rozmarino vartojimas gerina organizme tulžies apytaką. Ji yra kritiškai svarbi riebalų metabolizmui ir organizmo detoksikacijai. Taip pat rozmarinas sumažina plazmos kepenų fermentų išskyrimą, kurie yra siejami su II tipo diabetu. Gerindamas tulžies gamybos procesus tulžies pūslėje, padėdamas sureguliuoti žarnyno mikroflorą, rozmarinas prisideda prie tinkamos peristaltikos veiklos gerinimo. Ši savo ruožtu gerina maistingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda sumažinti ar išvengti organizmo užterštumo toksinais.
Rozmarinas mažina kortizolio kiekį
Meikai Universitete atliktame tyrime paaiškėjo, kad rozmarinų ir levandų eterinio aliejaus mišinys, kuriuo mėgaujamasi bent 5 minutes sumažina kortizolio (streso hormono) kiekį. Tai padeda apsaugoti organizmą nuo chroniškų ligų, sukeliamų oksidacinio streso.
Rozmarinas gerina atmintį
Viena iš ankščiausiai pastebėtų rozmarino naudų – kognityvinė stimuliacija. Jau nuo senų laikų kalbėta, kad rozmarinas gerina atmintį, padeda susikaupti. Tiriant rozmarino poveikį smegenims, pastebėta, kad rozmarinas padeda išsaugoti atmintį, bei išlaikyti aštrų protą, kas padeda žmogui ilgiau išlikti jaunam. Taip pat pastebėtas rozmarino efektyvumas stimuliuojant vyresnių žmonių kognityvinį aktyvumą, kas yra itin aktualu sergantiems Alzhaimerio liga ar senatvine demensija.
Rozmarino įtaka nuotaikai ir stresui
Vien rozmarino kvapas siejamas su nuotaikos gerinimu, minčių išvalymu ir streso lengvinimu žmonėms, turintiems chronišką nerimo sutrikimą ar streso hormonų disbalansą. Rozmarinas atskleidžia savo raminamąsias savybes tiek įtraukiamas į patiekalus kaip prieskoninė žolelė, teik naudojamas aromaterapijoje.
Rozmarinas stiprina imuninę sistemą
Aktyviosios rozmarino sudedamosios dalys yra natūraliai kovojantys su uždegimu, kancerogeniniais dariniais ir pasižymintys stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Tai suteikia rozmarinui itin stiprų atsaką prieš daugelį ligų ir patogenų, kurie gali pažeisit imuninę sistemą ar organizmo vientisumą. Antioksidaciniai komponentai suformuoja antrinę apsauginę liniją, šalia organizmo imuninės sistemos. Rozmarine gausu efektyvių antioksidantų, tarp kurių rozmarino rūgštis, kofeino rūgštis, betulio rūgštis ir karnazolis.
Rozmarinas veikia antibakteriškai
Be to, kad rozmarinas efektyviai stiprina imunitetą, jis taip pat yra labai galinga priemonė kovoje su bakterijomis, ypatingai skrandyje. H. pylori yra dažnas ir pavojingas patogenas, sukeliantis skrandžio rūgštis. Rozmarinas, kaip paaiškėjo, padeda išvengti šios bakterijos augimo. Taip pat rozmarinas gali padėti išvengti stafilokoko infekcijos.
Rozmarinas ramina skrandį
Tradiciškai nuo senų laikų rozmarinas buvo naudojamas kaip natūrali priemonė skrandžio skausmas, prastam virškinimui, vidurių užkietėjimui, pilvo pūtimui, viduriavimui gydyti. Su uždegimu kovojančios ir virškinimą stimuliuojančios savybės reikšmingai prisideda prie išvardytų problemų gydymo. Reguliarus rozmarino vartojimas, įtraukiant jį į mitybos racioną gali padėti išspręsti ir išvengti nemažai virškinimo sutrikimų.
Rozmarinas ir burnos kvapas
Natūraliomis antibakterinėmis savybėmis pasižymintis rozmarinas puikiai veikia kaip natūralus burnos kvapo gaiviklis bei gerina burnos sveikatą. Pamirkykite rozmarino lapelius vandenyje ir tuomet paskalaukite tuo vandeniu burną.
Rozmarinas stimuliuoja kraujotaką
Rozmarinas natūraliai veikia kaip stimuliantas ir gerina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir kraujotaką. Tai padeda aprūpinti deguonimi gyvybines organų sistemas, užtikrinamas metabolinį aktyvumą ir stimuliuodamas maistinių medžiagų judėjimą.
Rozmarinas mažina skausmą
Rozmarinas dėl savo analgetinių savybių šimtus metų naudojamas skausmui malšinti. Rozmarinas skausmo malšinimui naudojamas tiek išoriškai – rozmarinų eteriniu aliejumi tepant skausmingas vietas, tiek į vidų – valgant prieskoninį augalą pasiekiami gilesni skausmo židiniai, pavyzdžiui, galvos skausmas. Vienas iš itin populiarių rozmarino panaudojimo būdų – migrenai gydyti. Rozmarino nuovirų kompresai ar rozmarinų eterinio aliejaus garinimas siejamas su migrenos simptomų lengvinimu.
Rozmarinas mažina uždegimą
Uždegimą mažinančios savybėmis priskiriamos prie svarbiausių rozmarino savybių. Karnozolio ir Karnziko rūgštys – tai du efektyvūs antioksidantai, kovojantys su uždegimu, randami rozmarine. Nustatyta, kad šie antioksidantai mažina raumenų, kraujagyslių, sąnarių uždegimus. Dėl šių priežasčių, rozmarinas yra efektyvi priemonė gydant kraujo spaudimo sutrikimus, podagrą, artritą. Uždegimo širdies ir kraujagyslių sistemoje mažinimas gali padėti pagerinti širdies sveikatą ir išvengti aterosklerozės.
Rozmarinas plaukams
Rozmarinų aliejuje yra gausybė komponentų, kurie stabdo plaukų slinkimą ir skatina jų augimą. Rozmarinų aliejus gali organizmą papildyti maistinėmis medžiagomis bei padėti kovoti su infekcijomis, kurio dažnai sukelia plaukų slinkimą. Taip pat rozmarinų aliejus padeda stimuliuoti plaukų augimą. Nemažai žmonių teigia, kad rozmarinų eterinis aliejus padeda išvengti nuplikimo, lėtina plaukų žilimą ir gali būti naudojamas pleiskanoms šalinti ir sausai galvos odai prižiūrėti.
Rozmarinų eterinio aliejaus panaudojimas
Atminties gerinimui: sumaišykite 3 lašus rozmarinų eterinio aliejaus su ½ v. š. kokosų aliejaus ir įtrinkite jį po ausimis. Arba garinkite 1 valandą eterinių aliejų garintuve.
Plaukų apimties didinimui, augimo skatinimui: išplovus galvą šampūnu, užlašinkite 5 lašus rozmarinų eterinio aliejaus ant galvos odos, gerai įmasažuokite.
Prostatos gydymui: sumaišykite 2 lašus rozmarinų eterinio aliejaus su ½ v. š. bazinio (alyvuogių, kokosų, sezamų, abrikosų kauliukų, makadamijos, avokadų, kt.) aliejaus ir įtrinkite odą po sėklidėmis.
Skausmo mažinimui: sumaišykite 2 lašus rozmarinų eterinio aliejaus su 2 lašais pipirmėčių eterinio aliejaus ir 1 v. š. kokosų aliejaus ir įtrinkite skaudančius raumenis ar sąnarius.
Tulžies pūslės veiklos gerinimui: sumaišykite 3 lašus rozmarinų eterinio aliejaus su 2 lašais šlamučių aliejaus, 2 lašais kiparisų aliejaus ir ½ v. š. bazinio aliejaus. Įtrinkite skaudančią vietą.
Pastaba: rozmarinų eterinis aliejus nerekomenduojamas jaunesniems nei 4 metų vaikams. Dėl bet kokio eterinių aliejų naudojimo vaikams, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
Rozmarino panaudojimas virtuvėje (maistui)
Švieži ar džiovinti rozmarino lapeliai – svarbi viduržemio jūros regiono virtuvės dalis, naudojama daugybėje receptų. Rozmarinas gali būti naudojamas salotoms, sriuboms, troškintoms daržovėms ir mėsos patiekalams gardinti. Rozmarinas itin puikiai tinka su pomidorais, baklažanais, bulvėmis, cukinijomis. Nuplaukite šviežius lapelius po tekančiu šaltu vandeniu. Siekiant išsaugoti rozmarino kvapą ir skonį, žolelė paprastai dedama į patiekalą paskutiniais momentais, kadangi ilgesnis gaminimas sukeltų eterinių aliejų rozmarine išsiskyrimą ir išgaravimą.
Nors maisto gaminime naudojami maži rozmarino kiekiai paprastai nelaikomi pakankamais, siekiant matomo poveikio kūnui, reguliarus maisto skaninimas rozmarinu, gali suteikti daugybę naudų ir praturtinti organizmo naudingomis fitocheminėmis medžiagomis, esančiomis rozmarine. Norint plačiau įtraukti rozmariną, siekiant naudos sveikatai, rekomenduojama naudoti rozmarinų eterinį aliejų.
Rozmarino arbata
Rozmarinų arbata – itin populiarus gėrimas Viduržemio jūros regione. Paprastai ją ruošiama dviem būdais – su medumi arba su pienu. Žemiau pateikiame rozmarinų arbatos receptus.
Rozmarinų arbata su medumi
Sudedamosios dalys:
- 3 a. š. medaus
- 1-2 šakelės šviežio rozmarino arba 1-1,5 a. š. džiovinto rozmarino
- 2 puodeliai verdančio vandens
Paruošimas:
- Susmulkinkite rozmarino šakeles.
- Užvirę vandenį nedideliame puode, sudėkite smulkintus rozmarinus ir pavirkite 1-3 minutes. Palikite 5 minutėms pastovėti.
- Į šiek tiek pravėsusią rozmarino arbatą įdėkite medų. Skanaus!
Rozmarino arbata su pienu
Sudedamosios dalys:
- 1 puodelis pieno
- 1 šakelė šviežio rozmarino arba 1 a. š. džiovinto
- 1 a. š. medaus
Paruošimas:
- Suplėšykite rozmariną mažesnėmis šakelėmis
- Užvirkite pieną ir sudėkite į jį rozmarino šakeles. Sumažinkite ugnį ir pavirkite 5 minutes nuolat maišydami. Išjungę, palikite dar 5 minutės pastovėti.
- Į pravėsusią rozmarino arbatą, įdėkite medaus. Skanaus!
Šalutinis rozmarino poveikis ir įspėjimai
Rozmarinas nerekomenduojamas nėščiosioms, kadangi tyrimai su laboratoriniais gyvūnais parodė, kad rozmarino vartojimas didina persileidimo tikimybę. Rozmarino neturėtų vartoti žmonės, sergantys mažakraujyste (anemija), kadangi į vidų vartojamas rozmarinas gali trukdyti geležies įsisavinimui. Taip pat rozmarinas nerekomenduojamas žmonėms, geriantiems kraują skystinančius vaistus (aspiriną, Plavix, t.t.), kadangi gali sukelti stiprų kraujavimą bei žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, kadangi kai kuriais atvejais rozmarinas stipriai sumažina cukraus kiekį kraujyje. Prie šalutinių rozmarino vartojimo efektų taip pat gali būti priskiriami vaisingumo sumažėjimas vyrams, alergijos, padažnėjęs šlapinimasis.
Komentuoti