Tai lapinė daržovė, apvalios arba ovalios formos, sudaryta iš šviesiai žalios arba balkšvos spalvos vidinių lapų, kurie yra apsupti tamsesnės žalios spalvos lapų. Jis yra plačiai naudojamas visame pasaulyje, valgomas virtas arba žalias, kaip salotos, taip pat užkonservuoti rauginti kopūstai yra tiek pat naudingi, nes puikiai išlaiko savo vertingas maistines savybes. Kopūstas turi labai mažai kalorijų, todėl tiks besilaikantiems dietos.
Kopūsto nauda sveikatai
Kopūsto nauda sveikatai yra be galo didelė. Tai yra pigi daržovė, todėl daugelis turbūt ją nuvertina kaip nevertingą ir naudoja tiktai kulinariniais tikslais, bet kopūstas daro stebuklus ir gali padėti išgydyti vidurių užkietėjimą, skrandžio opas, odos ligas, egzemą, geltą, reumatą, artritą, podagrą, širdies ligas, akių sutrikimus, sumažinti antsvorį, sustabdyti senėjimo procesus ir sumažinti Alzheimerio ligos riziką.
Vitamino C trūkumas pasireiškia korėtomis ir kraujuojančiomis dantenomis, suskilinėjusiai lūpų kampais ir t.t., tai labai susilpnina imuninę sistemą, todėl stipriai padidėja galimybė dažnai susirgti infekcinėmis ligomis, peršalt, greičiau pasent, susirgti depresija.
Kad išvengtumėme vitamino c trūkumo, puikiai tinka kopūstas. Turbūt jūs būsit nustebinti, kad kopūstas turi daugiau vitamino c nei apelsinai. Vitaminas c yra vienas iš geriausių antioksidantų, jis mažina laisvųjų radikalų kiekį kūne, kurie yra pagrindinė senėjimo priežastis. Jis taip pat padeda atstatyti organizmo nusidėvėjimą. Taigi jis labai naudingas gydant opas, tam tikras vėžio formas, depresiją, stiprina imuninę sistemą ir kovoją su kosuliu ir peršalimu, gydo žaizdas ir pažeistus audinius, padeda tinkamai funkcionuoti nervų sistemai ir tokiu būdu padeda pagydyti Alzheimerio ligą.
Kopūste gausu sieros. Siera yra labai naudinga, nes ji kovoja su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą.
Kopūsto detoksikacinis poveikis valo kraują ir pašalina toksinus (laisvuosius radikalus, šlapimo rūgštis, kurios yra pagrindinė priežastis išsivystyti reumatui, podagrai, artritui, akmenims inkstuose, odos ligoms, egzemą ir t.t.).
Kiti kopūsto privalumai: juose gausu jodo, jis padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai, jame yra vitamino E, kuris gerina odos, akių ir plaukų būklę. Taip pat kopūstas turtingas kalciu, magniu, kaliu ir kitom maistinėmis medžiagomis ir yra naudingas bendrai sveikatos būklei.
Apibendrinant kopūsto nauda organizmui:
- Daug vitamino C, K ir B grupės vitaminų
- Galingas antioksidantų šaltinis
- Kovoja su laisvaisiais radikalais
- Folio rūgščių šaltinis
- Omega-3 šaltinis
- Sieros šaltinis
- Mažina cholesterolio kiekį
- Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą
- Neleidžia vystytis piktybiniams augliams
- Saugo nuo vėžio
- Gerina nervų sistemos būklę
- Padeda įveikti auksinį stafilokoką
Kopūsto maistinės savybės
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 25 kcal | 1% |
Angliavandeniai | 5.8 g | 4% |
Baltymai | 1.3 g | 2% |
Viso riebalų | 0.1 g | 0.5% |
Cholesterolis | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 2.50 mg | 6% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 53 µg | 13% |
Niacinas | 0.234 mg | 1.5% |
Pantoteno rūgštis | 0.212 mg | 4% |
Vitaminas B6 | 0.124 mg | 10% |
Riboflavinas | 0.040 mg | 3% |
Tiaminas | 0.061 mg | 5% |
Vitaminas A | 98 IU | 3% |
Vitaminas C | 36.6 mg | 61% |
Vitaminas K | 76 µg | 63% |
Elektrolitai | ||
Natris | 18 mg | 1% |
Kalis | 170 mg | 3.5% |
Mineralas | ||
Kalcis | 40 mg | 4% |
Geležis | 0.47 mg | 6% |
Magnis | 12 mg | 3% |
Manganas | 0.160 mg | 7% |
Fosforas | 26 mg | 3.5% |
Cinkas | 0.18 mg | 1.5% |
Komentuoti