sveika.lt
Maistas

Kopūstas ir jo nauda

Kopūstas
Kopūstas

Tai lapinė daržovė, apvalios arba ovalios formos, sudaryta iš šviesiai žalios arba balkšvos spalvos vidinių lapų, kurie yra apsupti tamsesnės žalios spalvos lapų. Jis yra plačiai naudojamas visame pasaulyje, valgomas virtas arba žalias, kaip salotos, taip pat užkonservuoti rauginti kopūstai yra tiek pat naudingi, nes puikiai išlaiko savo vertingas maistines savybes. Kopūstas turi labai mažai kalorijų, todėl tiks besilaikantiems dietos.

Kopūsto nauda sveikatai

Kopūsto nauda sveikatai yra be galo didelė. Tai yra pigi daržovė, todėl daugelis turbūt ją nuvertina kaip nevertingą ir naudoja tiktai kulinariniais tikslais, bet kopūstas daro stebuklus ir gali padėti išgydyti vidurių užkietėjimą, skrandžio opas, odos ligas, egzemą, geltą, reumatą, artritą, podagrą, širdies ligas, akių sutrikimus, sumažinti antsvorį, sustabdyti senėjimo procesus ir sumažinti Alzheimerio ligos riziką.

Vitamino C trūkumas pasireiškia korėtomis ir kraujuojančiomis dantenomis, suskilinėjusiai lūpų kampais ir t.t., tai labai susilpnina imuninę sistemą, todėl stipriai padidėja galimybė dažnai susirgti infekcinėmis ligomis, peršalt, greičiau pasent, susirgti depresija.

Kad išvengtumėme vitamino c trūkumo, puikiai tinka kopūstas. Turbūt jūs būsit nustebinti, kad kopūstas turi daugiau vitamino c nei apelsinai. Vitaminas c yra vienas iš geriausių antioksidantų, jis mažina laisvųjų radikalų kiekį kūne, kurie yra pagrindinė senėjimo priežastis. Jis taip pat padeda atstatyti organizmo nusidėvėjimą. Taigi jis labai naudingas gydant opas, tam tikras vėžio formas,  depresiją, stiprina imuninę sistemą ir kovoją su kosuliu ir peršalimu, gydo žaizdas ir pažeistus audinius, padeda tinkamai funkcionuoti nervų sistemai ir tokiu būdu padeda pagydyti Alzheimerio ligą.

Kopūste gausu sieros. Siera yra labai naudinga, nes ji kovoja su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą.

Kopūsto detoksikacinis poveikis valo kraują ir pašalina toksinus (laisvuosius radikalus, šlapimo rūgštis, kurios yra pagrindinė priežastis išsivystyti reumatui, podagrai, artritui, akmenims inkstuose, odos ligoms, egzemą ir t.t.).

Kiti kopūsto privalumai: juose gausu jodo, jis padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai, jame yra vitamino E, kuris gerina odos, akių ir plaukų būklę. Taip pat kopūstas turtingas kalciu, magniu, kaliu ir kitom maistinėmis medžiagomis ir yra naudingas bendrai sveikatos būklei.

Apibendrinant kopūsto nauda organizmui:

  • Daug vitamino C, K ir B grupės vitaminų
  • Galingas antioksidantų šaltinis
  • Kovoja su laisvaisiais radikalais
  • Folio rūgščių šaltinis
  • Omega-3 šaltinis
  • Sieros šaltinis
  • Mažina cholesterolio kiekį
  • Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą
  • Neleidžia vystytis piktybiniams augliams
  • Saugo nuo vėžio
  • Gerina nervų sistemos būklę
  • Padeda įveikti auksinį stafilokoką

Kopūsto maistinės savybės

Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto Kiekis % dienos normos
Kalorijos 25 kcal 1%
Angliavandeniai 5.8 g 4%
Baltymai 1.3 g 2%
Viso riebalų 0.1 g 0.5%
Cholesterolis 0 mg 0%
Maistinės skaidulos 2.50 mg 6%
Vitaminai
Folio rūgštis 53 µg 13%
Niacinas 0.234 mg 1.5%
Pantoteno rūgštis 0.212 mg 4%
Vitaminas B6 0.124 mg 10%
Riboflavinas 0.040 mg 3%
Tiaminas 0.061 mg 5%
Vitaminas A 98 IU 3%
Vitaminas C 36.6 mg 61%
Vitaminas K 76 µg 63%
Elektrolitai
Natris 18 mg 1%
Kalis 170 mg 3.5%
Mineralas
Kalcis 40 mg 4%
Geležis 0.47 mg 6%
Magnis 12 mg 3%
Manganas 0.160 mg 7%
Fosforas 26 mg 3.5%
Cinkas 0.18 mg 1.5%

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KMI skaičiuotuvas