Sardinės – puikus, sveikatai naudingo maisto produkto pavyzdys, kuriame gausu omega 3 rūgščių, baltymų, kalcio ir kito gėrio. Be to, sardinės yra labai skanios, tad į savo mitybą jas galima įtraukti toli gražu ne vien dėl sveikatos puoselėjimo tikslų.
Maža to, didelę naudą žmogaus organizmui teikia ne tik šviežių, bet ir konservuotų sardinių valgymas. Todėl sveikatai naudingą bei labai gardų maisto patiekalą galima paruošti vos per kelias minutes.
Aptarkime, kodėl mitybos ekspertai sutartinai teigia, jog sardines valgyti labai sveika ir kokią naudą jos suteikia mūsų sveikatai?
Neišsenkantis kalcio šaltinis
Kalcis – labai svarbus mineralas, kuris rūpinasi širdies sveikata ir nepriekaištinga kaulų būkle. Sardinės turi labai daug mažų kauliukų, kuriuose gausu kalcio. Todėl valgydami sardines savo organizmą tikrai papildysite reikiamomis kalcio atsargomis ir nesusidursite su šios medžiagos trūkumu.
Daug baltymų turinčios jūros gėrybės
Sardinės yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurio sudėtyje dominuoja itin teigiamai vertinami liesieji baltymai. Baltymų galima rasti bene visuose maisto produktuose, tačiau ne visi baltymai yra lygiaverčiai.
Sakykim, perdirbtoje mėsoje yra daug baltymų, bet joje gausu ir sočiųjų riebalų. Todėl tai nėra geriausias baltymų šaltinis, nes jis gali padidinti cholesterolio kiekį ir neigiamai paveikti širdies veiklą.
Liesus baltymus turi tik mažai sočiųjų riebalų turintys produktai, tarp kurių yra ir sardinės. Vidutinio dydžio sardinių skardinėje yra maždaug 23 g baltymų, o sočiųjų riebalų – ne daugiau nei 1.5 g. Dėl to, jas galima laikyti iš tikrųjų naudingu ir visiškai nekenksmingu baltymų šaltiniu.
Solidžios omega 3 riebiųjų rūgščių atsargos
Sardinėse yra daug, biologiškai prieinamų omega 3 rūgščių, kurios yra būtinos širdies ir kraujagyslių sveikatai bei smegenų veiklai. Omega 3 rūgštys gali būti skirtingų rūšių. Kai kurias iš jų organizmas pasisavina lengviau, o kitas – sunkiau. Sardinėse esančios omega 3 rūgštys yra lengvai pasisavinamos, todėl jos organizmui ir sveikatai suteikia daug naudos.
Nors omega 3 rūgščių galima rasti ir graikiniuose riešutuose ar linų sėklose, tačiau už sardines geresnio ir sveikesnio riebalų šaltinio tikrai nerasite. Be to, kitaip nei kitose žuvyse, šiose sardinėse nėra gyvsidabrio. Tyrimai rodo, kad reguliarus sardinių valgymas gali apsaugoti nuo širdies ligų bei širdies priepuolių, todėl jas valgyti ypatingai sveika vyresnės kartos atstovams.
Žuvys, kurios puoselėja smegenų funkcijas
Omega 3 riebalų rūgštys, kurių sardinėse gausu, suteikia naudą ir žmogaus smegenims. Tyrimais įrodyta, kad reguliarus sardinių valgymas skatina smegenų vystymąsi, gerina psichinę sveikatą bei tobulina pažinimo funkcijas. Ypač vyresnio amžiaus žmonės labai dažnai susiduria su smegenų veiklos ir pažinimo sutrikimais. Šių problemų galima išvengti į savo mitybos racioną įtraukus sardines.
Trūksta vitamino D? Valgykite sardines!
Vitaminas D, dar kitaip vadinamas saulės vitaminas – gyvybiškai žmogaus organizmui svarbi medžiaga, kurią galima rasti toli gražu ne kiekvieno maisto produkto sudėtyje. Dažniausiai šio vitamino atsargų semiamasi iš saulės ar įvairių papildų, o ne iš maisto. Todėl daugelio žmonių organizmas susiduria su šio vitamino stygiumi.
Vitaminas D yra labai svarbus mūsų imuninei sistemai, raumenims, kaulų sveikatai ir pan. Todėl jo atsargomis pasirūpinti tiesiog būtina. Sardinės – natūralus, lengvai pasiekiamas maisto produktas, kuris akimirksniu palepins organizmą dideliu vitamino D kiekiu.
Kaip įtraukti sardines į savo mitybą?
Didelę maistinę vertę ir milžinišką naudingų medžiagų arsenalą turi ne tik šviežia žuvis, bet ir sardinių konservai. Todėl į savo mitybą jas įtraukti tikrai nėra sudėtinga. Į patogias skardines sudėtas sardines galima valgyti ne tik namų aplinkoje, bet ir darbe ar kelionėje. Jeigu sardines norisi valgyti ne kaip pagrindinį patiekalą, o kaip vieną iš valgio ingredientų, tuomet siūlome pasigaminti nepamirštamus pusryčius – sardinių kiaušinienę.
Šiam receptui reikės tradicinių, kiekvienai kiaušinienei būdingų ingredientų – kiaušinių, svogūno, aliejaus, pusės vištienos sultinio kubelio, vandens ir, be abejo, skardinės sardinių.
Visų pirma, ant vidutinio stiprumo ugnies lengvai pačirškinkite svogūnus. Tuomet į keptuvę sudėkite sardines, įpilkite vandenį ir įdėkite vištienos sultinio kubelį. Sumažinus ugnį, palaukite, kol keptuvėje esantis turinys užvirs ir vištienos kubelis visiškai ištirps. Tuomet į keptuvę įpilkite pusę kiaušinio mišinio, o jam sustingus, supilkite ir likusią dalį.
Patiko receptas, tačiau nežinote, kur galima įsigyti esminį ingredientą – kokybiškas konservuotas sardines? Tuomet būtinai užsukite į sardinele.lt. Čia rasite nepamirštamo skonio portugališkas sardines, su kuriomis be vargo sukursite ne klasikinius maisto patiekalus, o tikrus šedevrus!
Komentuoti