sveika.lt
Maistas

Linų sėmenys ir jų nauda sveikatai

linų sėmenys
linų sėmenys

Linas vienas seniausių pluoštinių augalų pasaulyje, jis buvo auginamas dar senovės Egipte ir Kinijoje, taip pat turi sąlyginai senas auginimo tradicijas ir Lietuvoje. Pavadinimas linas kilęs iš lotyniško pavadinimo „Linum usitatissimum“, kuris reiškia „labai naudingas“. Linų sėmenys yra labai vertingas maisto produktas, turintis daug svarbių maistingų medžiagų, tai yra mikroelementų, ląstelienos, mangano, vitamino B1 ir nepakeičiamų riebalų rūgščių alfa-linoleno, kitaip dar vadinama omega-3. Tyrimai parodė, kad linų sėmenys turi antioksidantinių savybių, ir gali sumažinti vėžio, diabeto ir širdies ligų riziką

Linų sėmenų nauda sveikatai

  • Saugo nuo vėžio
  • Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
  • Saugo nuo radiacijos
  • Gerina virškinimo sistemos darbą
  • Mažina kraujo spaudimą
  • Padeda sureguliuoti svorį
  • Stiprina imunitetą
  • Mažina kaulų retėjimmy (osteoporozės) tikimybę

Lignanai. Linų sėmenys – vienas iš geriausių fitoestrogenų (augalinės kilmės hormonų) – lignanų šaltinis. 100 g. linų sėmenų yra 0,3 g. lignanų. Tai cheminiai junginiai su antioksidantinėmis savybėmis, jie sumažina vėžio susirgimo riziką, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo auglių augimą. Tyrimai parodė, kad per 1 mėn, kasdien vartojant bent 30g. linų sėmenų, cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti iki 18%.

Skaidulos. Linų sėmenys turi daug maistinių skaidulų, vandenyje tirpių, ir netirpių. Tirpios skaidulos padeda sumažinti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje, o netirpios gerina virškinimo sistemos darbą.

Omega-3. Tai būtinos mūsų organizmo riebalų rūgštys, kurių organizmas pats negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. Linų sėmenys yra puikus alfa-linoleno (omega-3) šaltinis. Šios rūgštys stabdo vėžinių ląstelių augimą ir yra labai naudingos mūsų širdžiai, nervų sistemai ir kitoms svarbioms organizmo funkcijoms. 1 linų sėmenų aliejaus (14g) šaukšte yra daugiau nei 7 g. omega-3 riebalų rūgščių!

Linų sėmenų maistinė vertė

Vienetas 10 g. (vienas šaukštas) %DV
Kalorijos 55 kcal *
Viso riebalų 4.3 g 7%
Omega-3 2338 mg *
Omega-6 606 mg *
Tiaminas (vitaminas B1) 0.2 mg 11%
Magnis 40.2 mg 10%
Fosforas
65.8 mg
7%
Varis 0.1 mg 6%
Manganas 0.3 mg 13%
Selenas 2.6 mcg 4%
Geležis 0,6 mg 3%

Kaip vartoti linų sėmenis?

Kad organizmas linų sėmenis pasisavintų geriausiai, reiktų jas sumalti, nes valgant sveikas sėklas, kartais jos praeina pro visą virškinimo traktą ir yra pašalinamos nesuvirškintos.

Paprasčiausias būdas valgyti linų sėmenis, tai jas sumalti su kavamale, užpilti nekarštu vandeniu, palaukti, kol išmirks, ir valgyti kaip košę, taip organizmas geriausiai pasisavins visas svarbias medžiagas. Taip pat galima pabarstyti ant salotų arba naudoti linų sėmenų aliejų.

Kada linų sėmenų geriau vengti?

Manoma, kad linų sėmenų reiktų vengti besilaukiančioms moterims, kadangi juose esantys hormonai gali paveikti nėštumą. Taip pat, llinų sėmenų dėl didelio kiekio skaidulų, reiktų vengti žmonėms, kenčiantiems nuo žarnyno obstrukcijos (nepraeinamumo).

3 komentarai

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas