sveika.lt
Maistas

Saldžiosios bulvės (batatai)

saldžiosios bulvės
saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės, dar kitaip vadinamos batatais, nors iš tiesų tai visiškai nesusiję augalai. Batatas, tai išskirtinai Afrikoje augantis augalas, kuris palyginus su saldžia bulve yra labiau krakmolingas ir sausas. Saldžioji bulvė kilus iš Pietų Amerikos ir po pasaulį paplito tik po Amerikos atradimo. Tai išskirtinė daržovė, laikoma viena iš naudingiausių pasaulyje dėl sukauptų maistinių medžiagų gausos. Jose gausu maistinių skaidulų, vitamino A ir kalio. Palyginus su paprastomis bulvėmis, saldžiosios bulvės turi daugiau naudingų maistinių medžiagų ir yra mažiau kaloringos.

Yra dvi skirtingos saldžiųuų bulvių rūšys, vienos minkštesnės, kitos kietos, tačiau kietos yra kur kas labiau paplitę, o minkštesnės rūšies bulvių rasti praktiškai neįmanoma.

Maistinės medžiagos ir saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės pasižymi maistinių medžiagų gausa. Vienoje vidutinėje bulvėje yra daugiau nei 100% reikalingo vitamino A kiekio, 37% vitamino C, 16% vitamino B6, 10% pantoteno rūgšties (vitamino B5), 15% kalio ir 28% mangano. Taip pat mažesniai kiekiais rasite kalcio, geležies, magnio, fosfororo, cinko, tiamino (vitamino B1), vitamino E, riboflavino (vitamino B2) ir folio rūgšties (vitamino B9).

Saldžiosios bulvės odelėje yra gausu maistinių skaidulų, flavanoido – kvercetino ir kalio, todėl ruošdamiesi valgyti šias bulves, paruoškite jas su odele!

Saldžiosios bulvės yra puikus beta karotino šaltinis, tai stiprus antioksidantas, suteikiantis daržovėms oranžinę spalvą, kuris organizme vėliau virsta į vitaminą A. Šis vitaminas lėtina senėjimo procesus, saugo nuo astmos, širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių.

Saldžiųjų bulvių nauda sveikatai

Turbūt, visiems žinoma, kad naudojant daug vaisių, uogų ir daržovių, galite išvengti daugumos susirgimų. Daug atliktų mokslinių tyrimų įrodė, kad vartojant daug augalinės kilmės maisto galima išventi tokių sveikatos sutrikimų kaip nutukimas, diabetas, širdies ligos, kas sumažina bendrą ankstyvos mirties riziką. Taip pat tokia mityba suteikia daugiau energijos ir padeda išlaikyti sveiką kūno svorį.

Diabetas

Saldžiosios bulvės turi mažą glikemijos indeksą, tai reiškia, kad jos gali sumažinti cukraus kiekio šuolius kraujyje ir atsparumą insulinui, tai ypač naudinga žmonėms, sergantiems diabetu. Maistinės skaidulos, esančios saldžiosiose bulvėse, taip pat yra labai naudingos diabetininkams. Tyrimai parodė, kad žmonės, sergantys 1 tipo diabetu ir naudoję daug maistinių skaidulų, sumažino gliukozės kiekį kraujyje, o 2 tipo diabetu sergantys pagerino cukraus kiekį kraujyje, taip pat lipidų ir insulino lygį.

Kraujo spaudimas

Norint išlaikyti normalų kraujo spaudimą arba sumažinti aukštą kraujospūdį, būtina sumažinti druskos suvartojimą ir gauti pakankamai kalio. Tačiau mažai žmonių suvartoja rekomenduojamą kalio paros normą. Saldžiosio bulvės gali būti puiki priemonė kompensuoti kalio trūkumą, nes vienoje vidutinėje saldžioje bulvėje yra maždaug 540 mg kalio. Tai yra geriausias natūralus kalio šaltinis. Taip pat pakankamas kalio kiekis siejamas su 20% mažesne mirtingumo rizika.

Vėžys

Tyrimai parodė, kad pakankamas beta karotino kiekis gali apsaugoti jaunus vyrus nuo susirgimo prostatos vėžiu. Taip pat Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad tas pats beta karotinas gali apsaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio. Saldžiosios bulvės yra puikus beta karotino šaltinis, 100 gramų saldžių bulvių yra daugiau nei trečdalis beta karotino dienos normos.

Imunitetas

Saldžiosios bulvės turi antioksidantinį poveikį, kadangi jose gausu vitamino C ir vitamino A, kurie veikia kaip galingi antioksidantai ir padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.

Virškinimo sistema

Saldžiosiose bulvėse gausu maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos atlieka žarnyno valymo funkciją, jos suriša toksinus su maisto likučiais ir pašalina juos iš organizmo. Taip pat skaidulos yra būtinos, norint išvengti vidurių užkietįjimo, ir kitų virškinimo sistemos problemų. Tyrimai rodo, kad dauguma žmonių nesuvartoja būtino skaidulų kiekio, tai yra apie 25 g moterims ir apie 38 g vyrams.

Vaisingumas

Saldžiosios bulvės yra puikus augalinės kilmės geležies šaltinis. Geležis gali pagerinti moterų vaisingumą ir padėti lengviau pastoti. Taip pat didelis vitamino A (beta karotino) kiekios šiose bulvėse yra labai svarbus hormonų sintezei nėštumo ir žindymo laikotarpiais.

Uždegiminiai procesai

Saldžiosiose bulvėse gausu cholino – vandenyje tirpaus vitamino. Tai labai svarbi ir universali maistinė medžiaga, kuri svarbi meigui, raumenų judėjimui, atminčiai ir mokymuisi. Jis taip pat svarbus, palaikant ląstelinių membranų struktūrą, padedant perduoti nervinius impulsus tarp ląstelių. Be visa to, cholinas dalyvauja riebalų absorbacijoje ir padeda, esant uždegiminiams procesams. Moksliniai tyrimai parodė, kad violetinės spalvos saldžiųjų bulvių ekstraktas padeda sumažinti uždegimus, kovoja ir sumažina laisvųjų radikalų aktyvumą.

Regėjimas

Vitamino A trūkumas pažeidžia akies fotoreceptorių išorinius segmentus. Maisto produktai kaip saldžiosios bulvės, kuriuose gausu vitamino A, gali atstatyti šiuos pažeidimus. Taip pat antioksindantai vitaminas C ir vitaminas E palaiko gerą akių sveikatą ir padeda išvengti degeneracinių pažeidimų.

Kitos saldžiųjų bulvių naudos

  • Prieuždegiminis poveikis
  • Stiprina imunitetą
  • Stiprus antioksidantinis poveikis
  • Gerina regėjimą
  • Padeda apsisaugoti nuo vėžio
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
  • Geras skaidulų šaltinis
  • Gerina virškinimą
  • Daug vitaminų: A, C ir B grupės vitaminai
  • Gausu mineralų: kalio, vario, mangano, fosforo

Saldžiosios bulvės maistinė vertė

100 g produkto Kiekis % dienos normos
Kalorijos 90 kcal
Riebalų 0 0%
Cholesterolio 0 0%
Natris 36 mg 1%
Viso angliavandenių 21 g 7%
 – Maistinės skaidulos 3 g 13%
 – Cukrūs 6 g
Baltymų 2 g 4%
Vitaminai 100 g produkto Kiekis % dienos normos
Vitaminas A
19217 IU
384%
Vitaminas C 19,6 mg 33%
Vitaminas D
Vitaminas E 0,7 mg 4%
Vitaminas K 2,3 mcg 3%
Tiaminas 0,1 mg 7%
Riboflavinas 0,1 mg 6%
Niacinas 0,5 mg 7%
Vitaminas B6 0,3 mg 14%
Folio rūgštis 6,0 mcg 1%
Vitaminas B12 0,0 mcg 0%
Pantoteno rūgštis 0,9 mg 9%
Cholinas 13,1 mg
Betainas 34,6 mg
Mineralai 100 g produkto Kiekis % dienos normos
Kalcis 38,0 mg 4%
Geležis 0,7 mg 4%
Magnis 27,0 mg 7%
Fosforas 54,0 mg 5%
Kalis 475 mg 14%
Natris 36,0 mg 1%
Cinkas 0,3 mg 2%
Varis 0,2 mg 8%
Manganas 0,5 mg 25%
Selenas 0,2 mcg 0%

Dienos norma galioja vaikams, vyresniems nei 4 metai, ir suaugusiems žmonėms. Ji apskaičiuota, remiantis 2000 kalorijų dieta.

Įspėjimas: vartojant saldžias bulves, įmanomas kalio perdozavimas. Žmonės, kurie turi inkstų sutrikimus, turėtų ypač atkreipti dėmesį į šį įspėjimą, kadangi, jei tokių žmonių inkstai nesugeba pašalinti kalio pertekliaus, tai gali sukelti mirtį. Taip pat kalio kiekį reiktų konktroliuoti žmonėms, vartojantiems Beta adrenoblokatorius, tai vaistas dažniausiai naudojamas širdies ligoms. Šis vaistas gali padidinti kalio kiekį kraujyje.

8 komentarai

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas