Kas yra rūgštinantys ir šarminantys maisto produktai?
Rūgštinantys ir šarminantys produktai, tai produktai, kurie vienaip ar kitaip daro įtaką mūsų organizmo pH (rūgščių ir šarmų pusiausvyrai). Kad būtume sveiki, būtina palaikyti teisingą rūgščių ir šarmų (pH) pusiausvyrą organizme. Sutrikęs pH gali padaryti įtaką daugelio ligų atsiradimui, įskaitant ir vėžį, taip pat pagreitinti senėjimo procesus. Idealus žmogaus kraujo pH yra 7,365, tai yra lengvai šarminis. Neutralus pH yra 7, žemiau šio rodiklio pH rodo rūgštėjančią terpę, o aukščiau – šarmėjančią. Norint palaikyti tinkamą pH pusiasuvyrą, maždaug 80% mūsų suvalgomų maisto produktų turėtų būti šarminantys.
Rūgštinių ir šarminių maisto produktų sąrašas
Stipriai rūgštinantys (pH 4-3>) | Lengvai rūgštinantys (pH ~5-6) | Neutralūs (pH ~7) | Lengvai šarminantys (pH ~8) | Stipriai Šarminantys (pH 9-10) |
Pistacijos, spanguolės, kviečiai, popkornai, balta duoda | Pienas, jogurtas, sojos pienas, ožkos pienas | Sviestas | Obuoliai, migdolai, avokadai. | Alyvuogių aliejus, salotos, agurklės aliejus, šivečia cukinija |
Jautiena, slyvos, dauguma riešutų, gervuogės, pomidorų padažas | Kokoso riešutai, kiaušiniai, žuvis, arbata, avižos | Grietinė be druskos | Grybai, ropės, alyvuogės, paprika | Švieži žirniai, saldžios bulvės, sudygę grūdai, švieži baklažanai, liucernos daigai |
Pasaldintos vaisių sultys, jautiena, kiuliena, vynas | Raudonos pupelės, slyvos, sultys iš koncentrato | Šviežias pienas | Ridikai, vyšnios, soros | Šviežios žalios pupelės, mėlynės, kriaušės, mangai, papaja, figos, datulės |
Vėžiagyviai, sūris, ožkos sūris, soda, makaronai | Ryžių duona, spelta, rudi ryžiai, kakava, daigintų kviečių duona | Margarinas | Laukiniai ryžiai, braškės, abrikosai | Mandarinai, melionai, kiviai, vynuogės |
Šokoladas, actas | Kepenėlės, austrės, lašiša tunas, šaltų vandenų žuvis | Aliejai (išskyrūs alyvuogių) | Kantalupa, lipčiaus medus | Švieži špinatai, švieži brokoliai, artišokai |
Perdirbti maisto produktai | Keptos pupelės, vištiena, kalakutiena, alus | Vanduo iš čiaupo | Persikai, apelsinai, greipfrutai, bananai | Briuselio kopūstai, raudoni kopūstai, švieži salierai |
Mikrobangų krosnelėje šildytas maistas | Balti ryžiai, buvlės, lęšiai, sviestas (margarinas) su druska | Švieži kukurūzai | Žiediniai kopūstai, morkos, bulvių lupenos | |
Kava, juoda arbata | Kviečių sėlenos, rabarbabrai, melasa | Pomidorai | Liucerna, agurkai, lapinės daržovės | |
Tabako dūmai | Dauguma grūdų | Ananasai | Jūros dumbliai, asparagai | |
Distiliuotas vanduo | Cukrus, konservuoti vaisiai | Sojų pupelės | Citrinos ir žaliosios citrinos (laimas) |
Lengvai šarminantys produktai, esantys lentelėje, kepti ar kitaip apdoroti, gali tapti rūgštinančiais, todėl rekomenduojama tuos produktus vartoti šviežius.
Taip pat organizmą ypač rūgština stresas, jaudulys, persidirbimas, miego trūkumas ir tabako dūmai.
Šarmininančių medžiagų reikia gauti 20 kartų daugiau nei suvartotų rūgštinančių, kad palaikytumėme tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.
Plačiau apie rūgščių ir šarmų svarbą skaitykite straipsnyje: „Sveika mityba ir kaip maitintis sveikai – viską ką reikia žinoti“.
visiskai nesutampa jusu lenteles rodmenys su kitu firmu ,tai kaip suprasti kas meluoja .jau sveiku protu suprantama ,kad visi vaisiai ir darzoves sarmina ,ir blefas ,kad spanguoles rugstina ! kaip ir citrina ,nesvarbu ,kad rugsti ,bet ji puikiai sarmina ,! Kam skleisti zmonems erezijas?!
Kazkurioj lentelej skaiciau, kad visos uogos tinka isskyrus spanguoles. Jos, berods, is tikruju rugstina. O siaip nesuprantu ir as tu lenteliu. Vienur tie patys vaisiai surasyti prie sarminanciu, kitur jau prie rugstinanciu.
Citrinos ne šarmina,o rūgština.Paskaitykite A,Žarskaus „Rūgštis-sveikatos skonis“.Turiu „Burbuliuko“ aparatą vandeniui šarminti ir rūgštinti.Pagėriau šarminį vandenį,pagal rekomendacijas, savaitę ir supratau,kad jei nenustosiu jo gerti,atsidursiu ligoninėje.Pasirodo,šarminis vanduo tinka augalams,o ne žmonėms.Visos lentelės,kaip ir kalorijų lentelės,visur skiriasi ir prieštarauja viena kitai.