sveika.lt
Mityba

Rūgštinantys ir šarminantys produktai

Rūgštinantys ir šarmianntys produktai
Rūgštinantys ir šarmianntys produktai

Kas yra rūgštinantys ir šarminantys maisto produktai?

Rūgštinantys ir šarminantys produktai, tai produktai, kurie vienaip ar kitaip daro įtaką mūsų organizmo pH (rūgščių ir šarmų pusiausvyrai). Kad būtume sveiki, būtina palaikyti teisingą rūgščių ir šarmų (pH) pusiausvyrą organizme. Sutrikęs pH gali padaryti įtaką daugelio ligų atsiradimui, įskaitant ir vėžį, taip pat pagreitinti senėjimo procesus. Idealus žmogaus kraujo pH yra 7,365, tai yra lengvai šarminis. Neutralus pH yra 7, žemiau šio rodiklio pH rodo rūgštėjančią terpę, o aukščiau – šarmėjančią. Norint palaikyti tinkamą pH pusiasuvyrą, maždaug 80% mūsų suvalgomų maisto produktų turėtų būti šarminantys.

Rūgštinių ir šarminių maisto produktų sąrašas

Stipriai rūgštinantys (pH 4-3>) Lengvai rūgštinantys (pH ~5-6) Neutralūs (pH ~7) Lengvai šarminantys (pH ~8) Stipriai Šarminantys (pH 9-10)
Pistacijos, spanguolės, kviečiai, popkornai, balta duoda Pienas, jogurtas, sojos pienas, ožkos pienas Sviestas Obuoliai, migdolai, avokadai. Alyvuogių aliejus, salotos, agurklės aliejus, šivečia cukinija
Jautiena, slyvos, dauguma riešutų, gervuogės, pomidorų padažas Kokoso riešutai, kiaušiniai, žuvis, arbata, avižos Grietinė be druskos Grybai, ropės, alyvuogės, paprika Švieži žirniai, saldžios bulvės, sudygę grūdai, švieži baklažanai, liucernos daigai
Pasaldintos vaisių sultys, jautiena, kiuliena, vynas Raudonos pupelės, slyvos, sultys iš koncentrato Šviežias pienas Ridikai, vyšnios, soros Šviežios žalios pupelės, mėlynės, kriaušės, mangai, papaja, figos, datulės
Vėžiagyviai, sūris, ožkos sūris, soda, makaronai Ryžių duona, spelta, rudi ryžiai, kakava, daigintų kviečių duona Margarinas Laukiniai ryžiai, braškės, abrikosai Mandarinai, melionai, kiviai, vynuogės
Šokoladas, actas Kepenėlės, austrės, lašiša tunas, šaltų vandenų žuvis Aliejai (išskyrūs alyvuogių) Kantalupa, lipčiaus medus Švieži špinatai, švieži brokoliai, artišokai
Perdirbti maisto produktai Keptos pupelės, vištiena, kalakutiena, alus Vanduo iš čiaupo Persikai, apelsinai, greipfrutai, bananai Briuselio kopūstai, raudoni kopūstai, švieži salierai
Mikrobangų krosnelėje šildytas maistas Balti ryžiai, buvlės, lęšiai, sviestas (margarinas) su druska Švieži kukurūzai Žiediniai kopūstai, morkos, bulvių lupenos
Kava, juoda arbata Kviečių sėlenos, rabarbabrai, melasa Pomidorai Liucerna, agurkai, lapinės daržovės
Tabako dūmai Dauguma grūdų Ananasai Jūros dumbliai, asparagai
Distiliuotas vanduo Cukrus, konservuoti vaisiai Sojų pupelės Citrinos ir žaliosios citrinos (laimas)

Lengvai šarminantys produktai, esantys lentelėje, kepti ar kitaip apdoroti, gali tapti rūgštinančiais, todėl rekomenduojama tuos produktus vartoti šviežius.

Taip pat organizmą ypač rūgština stresas, jaudulys, persidirbimas, miego trūkumas ir tabako dūmai.

Šarmininančių medžiagų reikia gauti 20 kartų daugiau nei suvartotų rūgštinančių, kad palaikytumėme tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.

Plačiau apie rūgščių ir šarmų svarbą skaitykite straipsnyje: „Sveika mityba ir kaip maitintis sveikai – viską ką reikia žinoti“.

2 komentarai

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • visiskai nesutampa jusu lenteles rodmenys su kitu firmu ,tai kaip suprasti kas meluoja .jau sveiku protu suprantama ,kad visi vaisiai ir darzoves sarmina ,ir blefas ,kad spanguoles rugstina ! kaip ir citrina ,nesvarbu ,kad rugsti ,bet ji puikiai sarmina ,! Kam skleisti zmonems erezijas?!

    • Kazkurioj lentelej skaiciau, kad visos uogos tinka isskyrus spanguoles. Jos, berods, is tikruju rugstina. O siaip nesuprantu ir as tu lenteliu. Vienur tie patys vaisiai surasyti prie sarminanciu, kitur jau prie rugstinanciu.

KMI skaičiuotuvas