Braškės – vasaros uogos, kurių nestinga Lietuvoje. Jos pasižymi ryškia raudona spalva, o pačios uogos yra pakankamai didelės ir sultingos. Jų ryški spalva rodo, kad jose gausu flavonoidų, taip pat braškės pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu. Pasaulyje yra daugiau nei 600 braškių veislių. Tai yra vienas populiariausių sveikų ir atgaivinančių skanėstų planetoje. Bet ar žinojote, kad ši uoga taip pat turi ir gydomųjų savybių? Žemuogės (laukinės braškės) gydymo tikslais buvo naudojamos nuo senovės Romos laikų, pavyzdžiui uždegimo mažinimui, karščiavimui, kvėpavimo sutrikimams, podagrai ar net gydant nuo inkstų akmenų.
Šiose uogose daug vitaminų ir mineralų, taip pat jose yra stiprių antioksidantų kaip elaginė rūgštis, antocianinas, kvercetinas ir kempferolis, šie antioksidantai turi apsauginį poveikį prieš tam tikras vėžio formas.
Braškių nauda sveikatai
Dažnas vaisių, uogų ir daržovių vartojimas turi begalinį poveikį jūsų sveikatai. Šių maistų produktų vartojimas siejamas su sumažėjusia rizika susirgti vėžiu, diabetu ir širdies ligomis. Todėl kuo daugiau naudosite šių maisto produktų, tuo rizika susirgti šiomis ir daugeliu kitų ligų, bus mažesnė. Be vis to jūs sumažinsite bendrą ankstyvos mirties riziką, būsite energingesni, palaikysite sveiką kūno svorį ir padėsite savo odai ir plaukams išlikti gražiems.
Antioksidantų gausa
Atlikti tyrimai parodė, kad braškėse yra daugybė organizmui vertingų antioksidantų, įskaitant flavonolius, luteoiną, flavonoidą kvercetiną, vitaminą C ir kt. Antioksidantai yra vieni iš svarbiausių maistinių medžiagų, kurie gali apsaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos ir organizmui sukeliamo oksidacinio streso. Visai tai suteikia galimybę organizmui apsisaugoti nuo tokių ligų kaip vėžys, diabetas, širdies ir kraujotakos sistemos ligos, neurologiniai sutrikimai bei saugo organizmą nuo priešlaikinio senėjimo.
Širdies ligos
Braškėse yra flavonoido antocianino, kuris, pasak Jungtinėje Karalystėje atliktų tyrimų, sumažina širdies smūgio riziką jaunoms ir vidutinio amžiaus moterims net 32%. Kitas atliktas tyrimas parodė, kad braškėse esantis flavonoidas kvercetinas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, gali apsaugoti nuo aterosklerozės, kurią sukelia žalingas MTL (blogojo) cholesterolio poveikis. Taip pat braškėse yra daug polifenolių, jie gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šie flavonoidai neleidžia kauptis trombocitams ir mažina kraujo spaudimą slopindami uždegiminiu procesus. Braškių valgymas sumažina homocisteino kiekį kraujyje, ši amino rūgštis siejama su arterijų pažeidimais. Braškėse esančios skaidulos ir kalis taip pat naudingas širdies sveikatai. Tyrimai parodė, kad žmonės vartodami daug kalio, apie 4 gramus per dieną, turėjo maždaug 50% mažesnę riziką mirti nuo išeminės širdies ligos, nei tie kurie suvartojo tik 1 gramą kalio per dieną.
Kraujo spaudimas
Žmonėms kenčiantiems nuo aukšto kraujo spaudimo rekomenduojama valgyti braškes dėl jose esančio didelio kalio kiekio Kalis neutralizuoja žalingą natrio poveikį. Taip pat kalio trūkumas prisideda prie aukšto kraujo spaudimo, tiek pat kaip ir didelis natrio kiekis, kurio daugiausia gauname su druska. Be visa to reiktų prisiminti, kad didelis suvartojamo kalio kiekis siejamas su 20% mažesne rizika mirti ankstyva mirtimi.
Geresnė smegenų sveikata
Dar vieni tyrimai, atlikti su braškėmis parodė, kad jose esantys flavonoidai gali padėti apsaugoti smegenis nuo senėjimo procesų ir pagerinti pažinimo funkcijas. Pasak mokslininkų, braškės ir kitos uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, jeigu norite vyresniame amžiuje išsaugoti geras smegenų funkcijas ir išvengti neurodegeneracinių ligų, kaip atminties praradimas, demencija ir Alzheimerio liga.
Insultas
Braškėse esantys antioksidantai kvercetinas, kempferolis ir antocianinas sumažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę, kurie gali sukelti insultą. Prie visa to prisideda kalio poveikis, kuris apskritai naudingas širdies sveikatai.
Vėžys
Kaip jau minėjome anksčiau, braškės pasižymi galingu antioksidantiniu poveikiu, kuris mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį, slopina uždegiminius procesus ir navikų augimą organizme.
Atlikti tyrimai patvirtino šią braškių naudą. Žmonėms, kurie sirgo kepenų vėžiu ir jiems buvo duota braškių ekstrakto, buvo pastebėtas reikšmingas vėžio ląstelių sumažėjimas, palyginus su kontroline grupe. Uogų, įskaitant ir braškių vartojimas siejamas su prevencija nuo tokių vėžio formų kaip krūties, gaubtinės žarnos, odos ir prostatos vėžys.
Žarnyno švara ir geresnis virškinimas
Braškėse yra nemažas kiekis maistinių skaidulų, kurios yra viena svarbiausių maistinių medžiagų visam žarnynui. Jos saugo nuo vidurių užkietėjimo, saugo žarnyną nuo uždegiminių procesų, sureguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH) žarnyne ir palaiko žarnyno švarą, kas leidžia geriau pasisavinti kitas maistines medžiagas.
Prie naudos žarnynui prisideda ir antioksidantai vitaminas A ir C, jie padeda neutralizuoti ir pašalinti iš organizmo toksinus, kurie gali paskatinti uždegiminius procesus ir sukelti oksidacinę žalą.
Vidurių užkietėjimas
Valgant tokias sultingas uogas kaip braškės, jūs padėsite organizmui nepritrūkti skysčių, kas gali įtakoti vidurių užkietėjimą. Taip pat braškėse yra maistinių skaidulų kurios yra svarbios norint išvengti vidurių užkietėjimo ir be visa to prisideda prie bendros geresnės virškinimo sistemos darbo.
Alergijos ir astma
Kadangi braškėse yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčio kvercetino, jis gali sumažinti alergijos simptomus, įskaitant slogą ir ašarojimą. Braškės yra vienas geriausių vitamino C šaltinių, o ši maistinė medžiaga svarbi norint palengvinti astmos simptomus.
Diabetas
Braškės priskiriamos prie žemą glikemijos indeksą turinčių maisto produktų, taip pat jose daug skaidulų, visa tai padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo nuo staigių cukraus kiekio padidėjimų ar sumažėjimų. Žmonės sergantys diabetu turėtų kuo daugiau valgyti šių uogų, nes jos pasižymi žemesniu glikemijos indeksu negu daugelis kitų uogų. Atlikti tyrimai parodė, kad valgydami pakankamai braškių kasdien galima išvengti diabeto komplikacijų, kaip neuropatijos ar inkstų ligos.
Nėštumas
Braškės turi sukaupę nemažai folio rūgšties, o ši maistinė medžiaga gali padėti išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų
Depresija
Folio rūgštis esanti braškėse taip pat gali padėti žmonėms apsisaugoti nuo depresijos, kadangi folio rūgštis gali slopinti homocisteino susidarymą organizme. Homocisteino perteklius organizme laikomas rizikos faktoriumi įvairiems kraujotakos sutrikimams, jis gali trukdyti kraujui ir kitoms maistinėms medžiagoms patekti į kraują. Jo perteklius konfliktuoja su kitų hormonų, susijusių su gera savijauta, miegu ir apetitu, gamyba – seratoninu, dopaminu ir norepinefrinu.
Odos apsauga nuo pažeidimų ir senėjimo
Prasta mityba, saulės spinduliai. užteršta aplinka – visi šie procesai neigiamai veikia odos būklę. Oda ima greičiau senti ir gali išsivystyti tam tikros odos ligos ir pažeidimai. Bet gera žinia ta, kad maisto produktai, kuriuose gausus antioksidantų, pavyzdžiui braškės, gali padėti apsaugoti odą nuo šios žalos. Tokie antioksidantai kaip vitaminas A ir vitaminas C pasižymi savybėmis odą drėkinti, palaikyti sveiką odos riebumą, palaikyti sveiką odos elastingumą, apsisaugoti nuo raukšlelių atsiradimo ir galų gale, susirgti rimtomis odos ligomis, įskaitant odos vėžį.
Braškių vartojimas
Pateikiame keletą būdų, kaip galėtumėt pridėti daugiau šios sveikos uogos į savo mitybos racioną. Braškės gali būti šviežios, šaldytos, džiovintos, taip pat iš braškių gaminami džemai, uogienės, sirupai. Be abejo geriausia braškes valgyti šviežias, bet jeigu nėra galimybės gauti šviežių braškių taip pat galima įsigyti aukščiau išvardintų produktų pagamintų iš braškių. Prieš perkant tokį produktą būtinai paskaitykite jo sudėtį, kad nebūtų pridėta daug dirbtinių priedų ar didelis kiekis cukraus.
- Įdėkite braškių į paprastą jogurtą
- Supjaustykite braškes kubeliais ir naudokite vištienos salotoms
- Pasigaminkite vaisių kokteilį iš braškių, kartu įdėdami ir kitų vaisių. Jeigu kokteilis rūgštus – pridėkite šiek tiek medaus.
- Valgykite braškes, braškių uogienę ar marmeladą kartu su blynais, pagardinkite pyragus ar kitus kepinius
- Suplakite su maišytuvu (blenderiu) ar kokteilių plaktuvu šaldytas braškes, kartu su bananu, pienu ir ledukais, tai pasigaminsite skanų ir greitą vaisinį kokteilį.
- Įmaišykite braškių į špinatų salotas su fetos sūriu ir graikiniais riešutais
Naudingos maistinės medžiagos braškėse
100 gramų braškėse yra 90,9 gramai vandens. 32 kcal, 8 gramai angliavandenių ir 1 gramas baltymų.
100 g šviežio produkto | Kiekis | % dienos normos |
Omega-3 | 65,0 mg | |
Omega-6 | 90,0 mg | |
Maistinės skaidulos | 2,0 g | 8% |
Vitaminas A | 12,0 IU | 0% |
Vitaminas C | 58,8 mg | 98% |
Folio rūgštis | 24,0 mcg | 6% |
Kalcis | 16,0 mg | 2% |
Magnis | 13,0 mg | 3% |
Fosforas | 24,0 mg | 4% |
Geležis | 0,4 mg | 2% |
Kalis | 153 mg | 4% |
Selenas | 0,4 mcg | 1% |
Dienos norma nustatyta remiantis 2000 kcal dieta.
Komentuoti