Apelsinas sveria 100 – 150 gramų ir auga ant apelsinmedžių. Vaisiai priskiriami citrusinių vaisių kategorjai kartu su citrinomis, greipfrutais, pomelais ir t.t. Yra daug apelsinų rūšių, tačiau jie skirstomi į 2 pagrindines grupes – saldžius ir karčius. Manoma, kad apelsinas yra hibridas, kilęs iš pomelo ir mandarino. Apelsinmedžiai auginami tropinio ir subtropinio klimato vietovėse, o 1987 metais, tai buvo labiausiai pasaulyje paplitęs vaismedis pasaulyje. Daugiausiai pasaulyje apelsinų užaugina Brazilija ir JAV. Šiuo metu vis dar nežinoma iš kokio laukinio augalo kilo apelsinas, tačiau manoma, kad jų kilmės vieta yra Pietų Kinija, Šiaurės rytų Indija ir galbūt Pietryčių Azija. Pirmiausia Apelsinai buvo pradėti auginti Kinijoje, maždaug prieš 4500 metų. Europą apelsinai pasiekė XI a., kaip buvo kryžiuočių atgabenti į Italiją.
Apelsinai vieni iš populiariausių citrusinių vaisių pasaulyje, jie yra skanūs ir sultingi, taip pat juose daug maistinių medžiagų būtinų gerai sveikatai, įskaitant vitaminus, mineralus, maistines skaidulas ir daugybę kitų augalinės kilmės medžiagų.
Apelsinų nauda sveikatai
Apelsinai pasižymi maistinių medžiagų gausa, bet daugiausiai juose yra gyvybiškai svarbaus vitamino C. 100 gramų apelsinų jo gausite beveik 90% dienos normos, tai yra šiek tiek daugiau nei 53 mg. Nors tai sąlyginai ir didelis kiekis, tačiau šio vitamino galima sunaudoti iki 2000 mg. Toks kiekis yra saugus, o jo perteklius pasišalina per šlapimą. Apelsinai yra puikus produktas norintiems numesti svorio, juose nėra riebalų, cholesteorlio ir vos 47 kalorijos (100 gramų). Apelsinuose yra nemažai B grupės vitaminų, maistinių skaidulų, vitamino C, vitamino A, mineralų. Taip pat juose daug priešuždegiminiu ir antioksidantiniu poveikiu pasižyminčių augalinės kilmės medžiagų, vadinamų fitochemikalais ir flavonoidais. Dar viena svarbi maistinė medžiaga pektinas – jis veikia kaip silpni laisvinamieji, padeda apsaugoti gaubtinės žarnos gleivinę, neleisdamas kauptis toksinėms medžiagoms, tarp jų ir sukeliančioms vėžį. Taip pat manoma, kad pektinas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Insultas
Pagal Amerikos širdies asociaciją citrusinių vaisių valgymas, tokių kaip apelsinai ar greipfrutai gali sumažinti išeminio insulto riziką moteris. Atlikto tyrimo metu, buvo pastebėtas skirtumas, kad moterys, kurios valgė daugiausiai citrusinių vaisių, turėjo 19% mažesnę insulto tikimybę, nei moterys, kurios valgė mažiausiai šių vaisių.
Kraujo spaudimas
Apelsinai turi nemažai kalio, kuris gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą. Tai veiks ypač efektyviai, jei tuo pačiu sumažinsite natrio suvartojimą. Taip pat pakankamas kalio kiekis siejamas su 20% mažesne tikimybe mirti nuo visų ligų.
Vėžys
Amerikos epidemiologijos žurnalas paskelbė, kad vakai pirmus dvejus gyvenimo metus vartojantys bananus, apelsinus ir apelsinų sultis gali sumažinti leukemijos riziką ankstyvame amžiuje. Taip pat apelsinai yra puikus galingo antioksidanto – vitamino C šaltinis, kuris gali užkirsti kelią vėžį sukeliančiam žalingam laisvųjų radikalų poveikiui. Taip pa apelsinuose yra nemažai maistinių skaidulų, kurios siejamos su mažesne gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizika.
Širdies sveikata
Apelsinai turi visą grupę medžiągų galinčių pagerinti širdies ir kraujotakos sistemos darbą, tai maistinės skaidulos, vitaminas C, kalis ir cholinas. Didesnis kalio suvartojimas ir mažesnis natrio suvartojimas yra laikomas svarbiausiu mitybos pakeitimu norint išsaugoti gerą širdies sveikatą. Taip pat kalis sumažina insulto tikimybę ir saugo inkstus nuo akmenų susidarymo. VItaminas C veikia kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo uždegiminių procesų ir išlaiko kraujagysles sveikas. Maistinės skaidulos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugo nuo staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.
Diabetas
Apelsinai, kaip ir kiti vaisiai yra vieni iš geriausių maistinių skaidulų šaltinių. Maistinės skaidulos žmonėms sergantiems diabetu padeda lengviau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, o sergantiems 2 tipo diabetu, taip pat padeda sureguliuoti lipidų ir insulino lygius.
Oda
Vitaminas c, kurio 100 gramų apelsino yra net 89% rekomenduojamos dienos normos, padeda apsaugoti odą nuo žalingo saulės ir kito aplinkos poveikio. Taip pat jis pagerina bendrą odos būklę, sumažina raukšles ir dalyvauja gaminant koalgeną, kuris yra svarbus norint išsaugoti elastingą ir gražios tekstūros odą.
Maistinės apelsinų savybės
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 47 Kcal | 2.5% |
Angliavandeniai | 11.75 g | 9% |
Baltymai | 0.94 g | 1.5% |
Viso riebalų | 0.12 g | 0.5% |
Cholesterolis | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 2.40 g | 6% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 30 µg | 7.5% |
Niacinas | 0.282 mg | 2% |
Pantoteno rūgštis | 0.250 mg | 5% |
Vitaminas B6 | 0.060 mg | 4.5% |
Riboflavinas | 0.040 mg | 3% |
Tiaminas | 0.100 mg | 8% |
Vitaminas C | 53.2 mg | 90% |
Vitaminas A | 225 IU | 7.5% |
Vitaminas E | 0.18 mg | 1% |
Vitaminas K | 0 µg | 0% |
Elektrolitai | ||
Natris | 0 mg | 0% |
Kalis | 169 mg | 3.5% |
Mineralai | ||
Kalcis | 40 mg | 4% |
Varis | 39 µg | 4% |
Geležis | 0.10 mg | 1% |
Magnis | 10 mg | 2.5% |
Manganas | 0.024 mg | 1% |
Cinkas | 0.08 mg | 1% |
Augalinės kilmės maisto medžiagos | ||
Beta karotinas | 71 µg | — |
Alfa karotinas | 11 µg | — |
Beta kriptoksantinas | 116 µg | — |
Liuteinas ir zeaksantinas | 129 µg | — |
Komentuoti