sveika.lt
Mityba

Glikemijos indeksas (GI)

Glikemijos indeksas

Glikemijos indeksas tai skaičius susietas su maisto produktu, kuris nurodo maisto poveikį žmogaus gliukozės lygiui (cukraus kiekiui kraujyje). Paprasčiau – tai skaičius nurodantis kaip greitai maiste esantys angliavandeniai organizme paverčiami į gliukozę. Kai kurie maisto produktai gali sukelti labai staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Tai yra todėl, kad kai kuriuos angliavandenius, kaip rafinuotas cukrus, organizmui yra lengviau paversti į gliukozę – cukrų, kurį organizmas naudoja energijai, nei lėčiau virškinamus angliavandenius kaip daržovės, kruopas ar grūdus. Valgydami daug tokių greitai virškinamų angliavandenių, susidursite su cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemomis ir galite susirgti diabetu.

Glikemijos indeksas suteikia galimybę kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pasirinkti sveikesnius maisto produktus pagal dar vieną kriterijų. Glikemijos indeksas įprastai svyruoja nuo 50 iki 100. Kuo mažesnis skaičius, tuo mažiau jis darys įtakos jūsų cukraus kiekiui kraujyje.

Įprastai natūralūs maisto produktai, kaip daržovės, vaisiai, uogos, riešutai, kruopos, grūdai, kukurūzai turi mažesnį glikemijos indeksą, negu perdirbti maisto produktai. Kaip rafinuotas cukrus ar aliejus.

Kiekvieno žmogaus organizmas į angliavandenius gali reaguoti šiek tiek skirtingai, atsižvelgiant į žmogaus medžiagų apykaitą, virškinimą, amžių ir fizinį aktyvumą. Taip pat reiktų prisiminti, kad glikemijos indeksas ne vienintelis rodiklis nurodantis ar tas maisto produktas yra jums geras, yra dar svarbesnių rodiklių, kaip vitaminai, mineralai ar skaidulos. Taip pat nereiškia, kad jeigu glikemijos indeksas yra mažas, tai produktas vartoti yra sveikas, kai kuriais atvejais gali būti priešingai: didesnį glikemijos indeksą turintis produktas, turės daugiau svarbių maistinių medžiagų.

Kokią naudą turi mityba paremta žemesniu glikemijos indeksu?

  • Sureguliuoja kūno svorį, padeda numesti svorio ir sudaro mažesnę tikimybę jo priaugti.
  • Geresnė diabeto kontrolė
  • Palaikomas sveikas cholesterolio kiekis kraujyje
  • Mažesnė rizika susirgti širdies ligomis
  • Ilgesnis sotumo jausmas
  • Geresnė fizinė ištvermė
  • Mažesnė gaubtinės žarnos vėžio tikimybė arba mažesnė gaubtinės žarnos vėžio pasikartojimo tikimybė

Maisto gaminimas

Glikemijos indeksas gali skirtis nuo pradinio, priklausomai nuo to kaip pateikiate tą maisto produktą valgymui. Glikemijos indeksą gali sumažinti, tai su kuo jūs valgote tą maisto produktą. pavyzdžiui riebalai, skaidulos ir rūgštys (citrinos sultys ar actas) gali sumažinti glikemijos indeksą. O kuo ilgiau virsite krakmolingus produktus, pavyzdžiui makaronus, tuo didesnis glikemijos indeksas bus. Taip pat jeigu valgysite aukštą glikemijos indeksą turinčius produktus, kartu su turinčiais mažesnį, taip sumažinsite bendrą glikemijos indeksą.

Glikemijos indeksas gali būti pakitęs priklausomai nuo to, kaip vaisius sunokęs, pavyzdžiui bananas. Kuo bananas labiau sunokęs, tuo glikemijos indeksas bus didesnis.

Glikemijos apkrova (GA)

Glikemijos indeksas (GI) nurodo kaip greitai maisto produktuose esantys angliavandeniai gliukozės pavidalu patenka į kraujotaką. Tačiau tai kartais gali būti klaidinantis rodiklis, pavyzdžiui melionas turi aukštą glikemijos indeksą, nors didžiąją jo dalį sudaro vanduo. Glikemijos apkrova (GA) atsižvelgia į glikemijos indeksą ir į angliavandenių skaičių.

Glikemijos apkrova (GA) apskaičiuojama taip:

GA = (GI x angliavandenių skaičius) / 100

Pavyzdžiui obuolio glikemijos indeksas yra 40 ir jame yra 15 gramų angliavandenių:

Obuolio GA = (40 x 15) / 100 = 6

Tačiau įprastai žmonėms geriau naudoti glikemijos indeksą, kadangi net ir žemas glikemijos apkrovos rodiklis gali nesuteikti reikalingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui apskaičiuojant mėsos ar sviesto glikemijos apkrovą.

 Produktai turintys mažą glikemijos indeksą

Maisto produktas GI
Skrudinti žemės riešutai su druska 14
Liesas jogurtas 14
Vyšnios 22
Greipfrutas 25
Perlinės kruopos 25
Lęšiai 26
Nenugriebtas pienas 27
Džiovinti abrikosai 31
Fettucine makaronai 32
Nugriebtas pienas 32
Liesas vaisinis jogurtas 33
Rupių miltų spagečiai 37
Obuoliai 38
Kriaušės 38
Pomidorų sriuba 38
Obuolių sultys 40
Lakštiniai makaronai 40
Balti spagečiai 41
Sėlenos 42
Konservuoti žirneliai 42
Persikai 42
Košės su vandeniu 42
Lęšių sriuba 44
Apelsinai 44
Makaronai 45
Žalios vynuogės 46
Apelsinų sultys 46
Žirniai 48
Keptos pupelės su pomidorų padažu 48
Virtos morkos 49
Pieniškas šokoladas 49
Kiviai 52
Rupių miltų duona 53
Traškučiai 54
Bananai 55
Šviežios avižų sėlenos 55
Saldusis kukurūzas 55

Produktai turintys vidutinį glikemijos indeksą

Javainiai 56
Virtos bulvės 56
Sultana 56
Duona pita 57
Basmati ryžiai 58
Medus 58
Sūrio ir pomidorų pica 60
Ledai 61
Coca cola 63
Konservuoti abrikosai 64
Razinos 64
Trapios tešlos sausainiai 64
Kuskusas 65
Ruginė duona 65
Ananasas 66
Melionas 67
Raguolis 67
Smulkinti kviečiai 67
Minkšta kepta bandelė 69
Rupių miltų duona 69

Produktai turintys aukštą glikemijos indeksą

Bulvių košė 70
Balta duona 70
Arbūzas 72
Riestainiai 72
Cheerios dribsniai 74
Skrudintos bulvytės 75
Coco Pops dribsniai 77
Saldainiai želinės pupelės 80
Ryžių paplotėliai 82
Kukurūzų dribsniai 84
Įdaryta bulvė 85
Išpūsti kviečiai 89
Baguette bandelė 95
Virti pastarnokai 97
Plikyti balti ryžiai 98

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

KMI skaičiuotuvas