sveika.lt
Maistas

Petražolės, petražolių arbata ir jų nauda sveikatai

Petražolės

Petražolė yra turbūt dažniausias maisto dekoro elementas, nes ryškiai žali petražolių lapeliai kiekvienam patiekalui suteikia gaivesnę išvaizdą. Vis tik ši žolelė turi kur kas daugiau naudos jeigu naudojama ne kaip papuošimas, o valgoma. Ką verta žinoti apie petražoles?

Petražolės jau prieš 2000 metų pradėtos auginti Viduržemio jūros regione. Graikai ypatingai vertino šią žolelę, pindavo iš jos vainikus ir naudodavo ją įvairių ceremonijų metu, o romėnai, iš pradžių atradę petražolės privalumus medicinoje, netruko įtraukti augalą ir į savo gaminamų patiekalų receptūras.

Petražolių nauda ir maistinės savybės

Petražolėse yra daug įvairių teigiamai vertinamų maistinių medžiagų: vitaminų A, K, C, E, tiamino, riboflavino, niacino, vitaminų B6 ir B12, pantoteno rūgšties, cholino, folatų, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko ir vario. Prie šio ilgo sąrašo dar verta paminėti ir tai, kad petražolės yra labai geras lakiųjų junginių, tokių kaip myristicinas, limonenas, eugenolis ir alfa-tujenas, šaltinis. Petražolių lapeliuose yra angliavandenių, baltymų ir šiek tiek sveikųjų riebalų. Visos šios medžiagos vienaip ar kitaip prisideda prie tinkamo organizmo funkcionavimo, todėl petražolės gali būti naudingos:

Širdies sveikatai

Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Šis junginys, be kitų funkcijų organizme, atlieka ypatingą vaidmenį palaikant širdies ir kraujagyslių sveikatą. Folio rūgštis dalyvauja procese, kurio metu neutralizuojamos potencialiai pavojingos homocisteino molekulės. Didelis homocisteino kiekis žaloja kraujagysles, o jo perteklius yra tiesiogiai siejamas su padidėjusia širdies insulto ar infarkto rizika, ypač žmonėms, sergantiems aterosklerozei ar diabetine širdies liga. Todėl sergantiems šiomis ligomis rekomenduojama valgyti maisto produktus, turinčius folio rūgšties. Be to, šis vitaminas yra reikalingas ląstelių augimui ir atsinaujinimui, todėl kartu veiks ir kaip prevencinė priemonė nuo vėžio.

Sergantiems diabetu

Tradicinėje medicinoje, turkai petražoles naudoja kaip vaistą sergantiems diabetu, todėl Stambulo Marmara universiteto mokslininkai nusprendė ištirti šios prielaidos pagrįstumą. Laboratorijos žiurkėms, sergančioms diabetu, buvo duodamos petražolės; jau po mėnesio pastebėtas nukritęs cukraus kiekis gyvūnų kraujyje. Šis tyrimas įrodo, kad petražolės ne veltui jau nuo seno naudojamos cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti.

Priešuždegiminis poveikis

Viduržemio jūros regione petražolės nuo seno buvo naudojamos gydyti mažiems uždegimams, tokiems kaip dantų skausmas, sumušimai, vabzdžių įkandimai. Šiais laikais jau yra žinoma, kad priešuždegimines petražolės savybes nulemia flavonoidas apigeninas. Tai – ta pati medžiaga, kuri palyginus neseniai buvo pripažinta kaip veiksmingai gydanti leukemiją.

Kaulų ir sąnarių sveikatai

Petražolėse esantis vitaminas K palaiko kaulų tankį, saugo nuo lūžių ir skilimų. Kartu su kitais petražolėse randamais kaulams naudingais elementais – kalciu, fosforu, vitaminu D ir magniu – poveikis dar sustiprėja. Šiam augalui taip pat priskiriamos sąnarių uždegimą malšinančios savybės: vitaminas C ir beta-karotenas turi priešuždegiminį poveikį. Petražolės taip pat gali padėti palengvinti vieną iš artrito simptomų – pagreitinti šlapimo rūgšties šalinimą.

Veikia kaip diuretikas

Petražolė yra žinomas natūralus diuretikas. Augalo aliejuose esančios medžiagos apiolis ir myristicinas skatina šlapimo susidarymą ir šalinimą. Manoma, kad padėjus šalinamų skysčių kiekiui, iš inkstų išplaunami toksinai ir bakterijos, todėl petražolė yra dažnas detoksikuojančių koktelių ingredientas, o petražolių arbata naudojama valyti organizmui. Deja, kol kas nėra svarių mokslinių įrodymų patvirtinančių teiginį, kad padidėjęs šlapimo kiekis valo inkstus, tačiau tikrai yra aišku, kad petražolė veikia kaip diuretikas ir šia savybe galima karts nuo karto pasinaudoti, ypač jeigu sergama edema, kuomet organizme kaupiasi skysčiai.

Imuninės sistemos stiprinimui

Vitaminai, mineralai ir antioksidantai, kurių gausu petražolėse, padeda stiprinti imunitetą. Pavyzdžiui, vitaminas C palaiko žarnyno sveikatą, o, kaip žinia, žarnyne yra didžioji dalis mūsų imuninės sistemos. Vitaminas A tiesiogiai veikia baltuosius kraujo kūnelius ir padeda jiems kovoti su antikūniais. Petražolių chlorofilas taip pat turi antibakterinį ir priešgrybelinį poveikį, o augalo antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie gali pakenkti sveikoms organizmo ląstelėms. Kiekviena medžiaga turi vis kitokį poveikį imuninei sistemai, todėl galima sakyti, kad petražolės visapusiškai gerina organizmo apsaugines reakcijas.

Petražolių naudojimas

Petražolių lapeliai yra gan silpni, todėl šviežias petražoles plaukite prieš pat vartojimą. Geriausia tai daryti skalaujant petražoles šalto vandens dubenyje: paskalaukite, kad atkibtų žemės ir kiti nešvarumai, nupilkite vandenį ir kartokite, kol vanduo taps švarus.

Garbanotoji petražolė turi silpnesnes skonines savybes, todėl dažniau naudojama termiškai neapdorota. Tuo tarpu į karštus patiekalus galima dėti stipresnio skonio ir kvapo plačialapę petražolę. Šiuo atveju prieskoninė žolelė dedama prieš gaminimo pabaigą, taip išsaugant ryškią spalvą, skonį ir daugiau maistingųjų savybių.

Nuo daugumos prieskonių petražolės skiriasi tuo, kad džiovinant jas skonis ne paryškinamas, o kaip tik susilpnėja. Turėkite tai omenyje gamindami: jeigu patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, tiks ir džiovintos petražolės, tačiau jeigu norite išskirtinio petražolių skonio, rinkitės šviežią prieskonį.

Petražolių arbata

Populiarioji petražolių arbata rekomenduojama kovojant su toksinais, šalinant šlapimo pūslės problemas ar organizme susikaupusiems skysčiams išvaryti. Tokiu atveju rekomenduojama gerti iki 4-5 puodelių arbatos, o geriant profilaktiškai, pakaks ir vieno puodelio per dieną. Petražolių arbatos paruošimo būdas:

  1. 2 šaukštelius šviežių petražolių užpilkite puodeliu verdančio vandens. Palikite pritraukti 10 min.
  2. Petražolių lapelius išimkite. Jei norite, galite pagardinti arbatą citrina ar medumi.

Atsargumo priemonės

Dideli kiekiai petražolių nerekomenduojami nėštumo metu, dėl galimo persileidimo pavojaus. Petražolėse esantys oksalatai gali pakenkti sergantiems inkstų ligomis ar podagra.

Komentuoti

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KMI skaičiuotuvas