Pomidorai – mėsingi vaisiai, dažniausiai vartojami kaip daržovės, jie priklauso bulvinių augalų šeimai. Šis vaisius kilęs iš Pietų Amerikos ir buvo auginamas Actekų, kol Ispanijos tyrinėtojai išplatino jį po visą pasaulį. Pomidorai Europos literatūroje pirmą kartą paminėti 1544 metais. Yra keli šimtai veislių pomidorų pasaulyje, dažniausiai pasitaiko raudonos spalvos pomidorai, tačiau būna ir geltonų, oranžinių, rožinės, žalios ar baltos spalvos pomidorų. Vyšniniai pomidorai ypač paplitę Viduržemio jūros regione.
Pomidorai vartojami įvairiais būdais, jie patiekami kaip garnyras, naudojami salotoms, troškinami, jie naudojami sriuboms, padažų gamybai ir gėrimams. Tai viena populiariausių daržovių (vaisių) pasaulyje. Vidutinis pomidoras sveria 100 gramų.
Pomidorai pasižymi ne tik geru skoniu, bet ir yra naudingi sveikatai. Jie yra ypač nekaloringi, 100 gramų pomidorų yra tik 18 kalorijų, juose nėra riebalų ir cholesterolio. Taip pat pomidorai yra puikus maisitnių medžiagų šaltinis įskaitant vitaminus, mineralus, maistines skaidulas ir kitas augalinės kilmės medžiagas, kurios gali būti veiksminga prevencinė priemonė net ir norint išvengti vėžio.
Pomidorų nauda sveikatai
Akys
Pomiduoruose esantis flavonoidas zeaksantinas padeda akis apsaugoti nuo su vyresniu amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos, kuri gali atsirasti filtruojant kenksmingus ultravioletinius spindulius.
Vėžys
Pomidorai turi daug antioksidantų, kurie kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, galinčiu sukeltį vėžį.
Prostatos vėžys
Likopenas – medžiaga kuri suteikia pomidorams raudoną spalvą, tai pat jis siejamas su mažesne prostatos vėžio rizika. Atlikti tyrimai parodė, kad padidinus suvartojamų pomidorų kiekį, sumažėja prostatos vėžio tikimybė. Taip pat pomidoruose yra beta karotino, kuris ypač jauniems vyrams sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu.
Storosios žarnos vėžys
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad didesnis beta karotino kiekis sumažina gaubtinės žarnos vėžio riziką. o maisto produktai, kuriuose yra maistinių skaidulų sumažina gaubtinės ir storosios žarnos vėžio tikimybę.
Kraujo spaudimas
Mažas natrio kiekis yra būtinas norint palaikyti žemą kraujo spaudimą. Tam didelę įtaką daro kalio kiekis kraujyje, nes kalis praplečia kraujagysles. O pakankamas kalio kiekis (4700 mg) sumažina 20% tikimybę mirti nuo visų sveikatos sutrikimų. 100 gramų pomidorų yra 237 mg kalio, todėl tai gali būti efektyvi priemonė padėsianti suvartoti rekomenduojamą kalio normą kasdien.
Širdis ir kraujotakos sistema
Pomidorai yra sveika jūsų širdžiai, dėl juose esančių tokių maistinių medžiagų kaip maistinės skaidulos, vitaminas c, kalis ir cholinas. Didesnis kalio suvartojimas (kartu sumažint natrio suvartojimą) yra efektyviausias mitybos pakeitimas naudingas jūsų širdžiai. Maistinės skaidulos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Vitaminas C apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio organizmui ir apsaugo kraujagyslių sieneles.
Diabetas
Pomidoruose yra maistinių skaidulų, o tai naudinga žmonėms sergantiems 1 ir 2 tipo diabetu. Skaidulos padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, sureguliuoti lipidų ir insulino lygius. 100 gramų pomidorų yra 1,2 gramai skaidulų.
Oda
Kolagenas yra priklausomas nuo vitamino C. Jis apsaugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir palaiko odos elastingumą. Taip pat pomidoruose yra daug likopeno, ši medžiaga apsaugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio ir gali padėti išvengti odos vėžio.
Vidurių užkietėjimas
Pomidorai dėl juose esančių skaidulų ir vandens gali padėti esant, ir išvengti, vidurių užkietėjimo. Vanduo esantis pomidoruose padeda užtikrinti, kad organizmas gautų skysčių, o skaidulos padeda lengviau maisto atliekoms keliauti žarnynu ir tuo pačiu jos palaiko žarnyno švarą.
Nėštumas
Pomidorai turi folio rūgšties, kuri yra svarbi besilaukančioms moterims, Folio rūgštis padeda apsaugoti kūdikį nuo nervinio vamzdelio defekto.
Depresija
Folio rūgštis esanti pomidoruose gali padėti išvengti homocisteino pertekliaus organizme. Homocisteinas gali sutrikdyti kraujo ir kitų maistinių medžiagų nukeliavimą iki smegenų. Taip pat homocisteinas trukdo geros savijaus hormonams, kurie yra atsakingi ne tik už nuotaiką, bet ir miegą ir apetitą.
Maistinės pomidorų savybės
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 18 Kcal | 1% |
Angliavandeniai | 3.9 g | 3% |
Baltymai | 0.9 g | 1.6% |
Viso riebalų | 0.2 g | 0.7% |
Cholesterolis | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 1.2 g | 3% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 15 µg | 4% |
Niacinas | 0.594 mg | 4% |
Vitaminas B6 | 0.080 mg | 6% |
Tiaminas | 0.037 mg | 3% |
Vitaminas A | 833 IU | 28% |
Vitaminas C | 13 mg | 21.5% |
Vitaminas E | 0.54 mg | 4% |
Vitaminas K | 7.9 µg | 6.5% |
Elektrolitai | ||
Natris | 5 mg | >1% |
Kalis | 237 mg | 5% |
Mineralai | ||
Kalcis | 10 mg | 1% |
Geležis | 0.3 mg | 4% |
Magnis | 11 mg | 3% |
Manganas | 0.15 mg | 6.5% |
Fosforas | 24 mg | 3% |
Cinkas | 0.17 mg | 1.5% |
Augalinės kilmės maisto medžiagos | ||
Beta karotinas | 449 µg | — |
Alfa karotinas | 101 µg | — |
Liuteinas ir zeaksantinas | 123 µg | — |
Likopenas | 2573 µg | — |
kuo jūs laikote žmones? Augaluose nėra cholesterolio. Jis yra tik gyvulinės kilmės produktuose!