Papaja, tai medžio vadinamo papajiniu melionmedžiu vaisius, kuris auga tropinėse šalyse, tačiau kilęs jis iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Šis vaisius pasižymi saldžiu skoniu, ryškia spalva ir gausybe maistinių medžiagų. Šis vaisius sveria nuo 400 gramų iki net 10 kg, užauga maždaug 45 cm ilgio ir savo išvaizda primena melioną.
Papajos vaisius yra puikus vitamino C šaltinis, viename vidutiniame vaisiuje yra daugiau nei 200% vitamino C dienos normos (tai daugiau nei apelsine ar citrinoje). Taip pat jame gausi vitamino A, E, K, B grupės vitaminų pantoteno rūgšties, folio rūgšties, magnio, vario, kalio, kalcio, alfa ir beta karotino, liuteino, zeaksantino ir galingo antioksidanto likopeno. Tai gausiai maistinių medžiagų prikaupęs vaisius, kuris botanikoje yra priskiriamas uogoms.
Papajos vaisiaus nauda sveikatai
Akys ir makulos (geltonosios dėmės) degeneracija
Šiame vaisiuje esantis antioksidantas zeaksantinas, fitltruoja kenksmingus mėlynos šviesos spindulius ir apsaugo akį nuo galimo geltonosios dėmės degeneracijos, kuri yra siejama su senėjimu.
Astmos prevencija
Žmonės valgantys maisto produktus, kuriuose yra beta karotino turi mažesnę tikimybę susirgti astma, o papajos vaisius puikus beta karotino šaltinis. Šios svarbios medžiagos turi oranžiniai vaisiai, tai persimonas, morkos, moliūgai, abrikosai ir t.t.
Vėžys
Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad vartojant beta karotino turinčius maisto produktus, tokius kaip papaja, žmonės turi mažesnę gaubtinės žarnos vėžio riziką. O Harvarde atlikti tyrimai parodė, kad toks maistas taip pat apsaugo jaunesnius vyrus nuo prostatos vėžio.
Kaulų sveikata
Vitaminas K esantijos papajo vaisiuose padeda išsaugoti sveikus kaulus. Vitamino K trūkumas siejamas su didesne tokimybe įvykti kaulų lūžiams. O pakankamas šio vitamino suvartojimas siejamas su geresne kaulų sveikata, nes jis veikia kai kaulų matricos (tarpląstelinės medžiagos) baltymų modifikatorius, gerina kalcio pasisavinimą ir saugo nuo kalcio pašalinimo per šlapimą.
Diabetas
Tyrimai aprodė, kad žmonės vartojantys daug maistinių skaidulų turinčio maisto, kaip papaja ir sergantys 1 tipo diabetu, turi mažesnį giukozės kiekį kraujyje. O žmonės sergantys 2 tipo diabetu pagerino cukraus kiekio, lipidų ir insulino lygį kraujyje. Viena vidutinė papaja turi maždaug 5 gramus maistinių skaidulų.
Virškinimas
Papajos vaisiuose yra fermento vadinamu papainu, šis fermentas gerina virškinim sistemos darbą. Taip pat maistinės skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, palaiko žarnyno švarą ir palaiko virškinamojo trakto sveikatą.
Širdies ligos
Maistinės skaidulos, kalis ir vitaminai esantys papajo vaisiuje saugo nuo širdies ligų atsiradimo rizikos. Didesnis kalio kiekis ir mažesnis natrio kiekis turbūt gali padaryt didžiausią įtaką norint sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, o vitaminai apsaugo nuo kraujagyslių pažeidimo.
Uždegimai
Papaja turi labai svarbią ir universalią maisto medžiagą vadinamą cholinu, kuri padeda mūsų organizmui miegoti, mokytis, atsiminti įvairius dalykus ir yra reikalinga raumenų judėjimui. Cholinas padeda išlaikyti ląstelinių membranų struktūrą, padeda perduoti nervinius impulsus, dalyvauja riebalų pasisavinimo procesuose ir slopina chroniškus uždegimus.
Oda ir žaizdų gijimas
Pažeistose odos vietose galima lokaliai naudoti trintas papajas, kurios, kaip manoma pagreitina žaizdų gijimą ir užkerta kelią infekcijoms. Tai yra dėl proteolitinių fermentų esančių papajo vaisiuose. Be visa to, papaja yra naudingas odos ir plaukų sveikatai, nes jame daug vitamino A. Vitaminas A reikalingas sebumo gamybai, kuris drėkina galvos odą ir plaukus, taip pat ir visiems kūno audiniams, įskaitant odą ir plaukus. Vitaminas C padeda susidaryt ir išsaugoti kolageną, kuris palaiko odos elastingumą.
Kaip vartoti papajos vaisių?
Svarbiausia pasirinkite pakankamai sunokusį vaisių, kad odelė būtų rausvai oranžinė, o pats vaisius minkštas. Paprasčiausias būdas pasimėgauti šiuo vaisiu, tiesiog supjaustyti kaip melioną, išimti sėklas ir valgyti.
Galite pasigaminti skanias ir gaivias vaisių salotas su papaja, ananasu ir mango vaisiais. Taip pat galite supjaustyti vaisių gabalėliais ir dėti į jogurtą.
Galite iš trinto papajo padaryti gaivų gėrimą, tiesiog sutrinkite ir įdėkite į stiklinę vandens ar limonado.
Sunokes vaisius puikiai dera prie vištienos ar jūros gėrybių patiekalų.
Maistinės produkto savybės
100 gramų produkto yra:
Maistinė medžiaga | Kiekis | % dienos normos |
---|---|---|
Kalorijos | 39 Kcal | 2% |
Angliavandeniai | 9.81 g | 7.5% |
Baltymai | 0.61 g | 1% |
Viso riebalų | 0.14 g | 0.5% |
Cholesterolio | 0 mg | 0% |
Maistinės skaidulos | 1.80 g | 4.5% |
Vitaminai | ||
Folio rūgštis | 38 µg | 9.5% |
Niacinas | 0.338 mg | 2% |
Pantoteno rūgštis | 0.218 mg | 4% |
Vitaminas B6 | 0.019 mg | 1.5% |
Riboflavinas | 0.032 mg | 2.5% |
Tiaminas | 0.027 mg | 2% |
Vitaminas A | 1094 IU | 36% |
Vitaminas C | 61.8 mg | 103% |
Vitaminas E | 0.73 mg | 5% |
Vitaminas K | 2.6 µg | 2% |
Elektrolitai | ||
Natris | 3 mg | 0% |
Kalis | 257 mg | 5% |
Mineralai | ||
Kalcis | 24 mg | 2.5% |
Geležis | 0.10 mg | 1% |
Magnis | 10 mg | 2.5% |
Fosforas | 5 mg | 1% |
Cinkas | 0.07 mg | 0.5% |
Augalinės kilmės maisto medžiagos | ||
Beta karotinas | 276 µg | — |
Beta kriptoksantinas | 761 µg | — |
liuteinas – zeaksantinas | 75 µg | — |
LABAS, PRASAU VISUS PASIDOMETI SIUO NAUDINGU SVEIKATAI VAISIU. JIS YRA PARDUODAMAS MAISTO PARDUOTUVESE, IS JO GAMINAMA SULTYS, ZELE, LINKIU SEKMES, VISIEMS BUTI SVEIKIEMS.
[…] Apie papają daugiau skaitykite čia. […]
[…] Apie papają daugiau skaitykite čia. […]
Labai skanus vaisius.
LABAS, SKANUS IR NAUDINGAS SVEIKATAI.