Raudonėlis ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlio ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlis – tai prieskoninis ir vaistinis augalas, žmonių naudojamas jau tūkstančius metų. Šis augalas priklauso mėtų šeimai. O jo pavadinimas kilęs iš graikų kalbos, reiškia kalnus ir džiaugsmą.

Raudonėlis paprastai užauga iki 50 cm aukščio ir užaugina 2-3 cm ilgio raudonus lapus.  Būtent lapai yra dažniausiai naudojami dėl teigiamų raudonėlio savybių. Tiesa, naudojant raudonėlį kaip prieskonį, reikėtų įsidėmėti, kad džiovinti lapai pasižymi kur kas stipresniu aromatu nei švieži.

Raudonėlis kulinarijoje naudojamas dėl savo malonaus kvapo, o jam šį kvapą suteikia šie augaliniai komponentai: timolis, limonenas, pinenas, kariofilenas, karvakrolis bei ocimenas.  Neskaitant šios savybės, raudonėlis pasižymi ir gydomosiomis savybėmis: antioksidantiniu ir antibakteriniu poveikiu.

Raudonėlių aliejus

Raudonėlių aliejus – tai tik vienas iš būdų kaip panaudoti šį augalą sveikatai ir maistui. Tačiau verta jį išskirti dėl to, kad jis gali veikti stipriau nei kai kurie cheminiai antibiotikai be jokio žalingo poveikio organizmui: su laiku įgyjamo atsparumo, gerųjų bakterijų (probiotikų) sunaikinimo, vitaminų pasisavinimo sumažėjimo ir panašiai.

Raudonėlių aliejus (arba raudonėlio eterinis aliejus) iš raudonėlių yra išgaunamas augalą distiliuojant. Šis raudonėlio vartojimo būdas yra naudojamas jau daugiau nei 2500 metų visame pasaulyje, o jo gydomosios savybės yra vertinamos dėl augalinių junginių: timolio ir karvakrolio. Su pastaruoju komponentu yra atlikta daugiau nei 800 tyrimų ir įrodyta, kad jis gali padėti kovojant su bakterijomis, grybeliais, parazitais, virusais, uždegimais, alergijomis, navikais, grybeliu candida, E. coli bakterija ir jų sukeltomis infekcijomis.

Raudonėlio nauda sveikatai

Raudonėlis kaip vaistinis augalas naudojamas pakankamai plačiai: kvėpavimo takų negalavimams, atsiradus virškinamojo trakto sutrikimams, šlapimo takų problemoms spręsti ar palengvinti menstruacijų skausmus. Be to, raudonėlis naudojamas ir lokaliai, siekiant išspręsti odos problemas, tokias kaip aknė, odos sausumas ar pleiskanojimas.



Visas šias galias augalui suteikia maistinių medžiagų gausa: maistinės skaidulos, antioksidantai, vitaminas E, vitaminas K, omega riebalų rūgštys, amino rūgštis – triptofanas ir mineralai: geležis, manganas bei kalcis.

Imuninės sistemos stiprinimas

Vieni iš svarbiausių raudonėlio komponentų yra antioksidantai – timolis ir rozmarino rūgštis. Šie komponentai yra siejami su stipriu poveikiu mažinant organizmo oksidacinį stresą. Ši savybė leidžia organizmui apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris su laiku gali sukelti daugelį lėtinių susirgimų, įskaitant ir vėžį. Pridėdami raudonėlį į savo racioną padėsite savo organizmui apsisaugoti nuo daugelio pavojingiausių ir nenuspėjamų  XXI a. ligų.

Antibakterinis poveikis

Timolis, kurį jau minėjome bei karvakrolis – komponentai, randami raudonėlio sudėtyje, pasižymi kita imuninei sistemai padedančiu savybe – gebėjimu kovoti su bakterijomis. Šie augaliniai komponentai ne tik gina organizmą nuo bakterijų, bet ir paspartina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir medžiagų apykaitą, kas leidžia organizmui greičiau pasveikti.

Širdies sveikata

Raudonėlis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos yra svarbios siekiant sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti uždegimo daromą žalą kraujagyslėms, kas leidžia apsisaugoti nuo aterosklerozės, insulto ir kitų širdies ir kraujotakos sistemos ligų.

Kaulų sveikata

Išsaugoti sveikus kaulus su amžiumi darosi vis sunkiau, todėl ypatingai svarbu gauti pakankamai kaulams svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, manganas ir vitaminas K. Gera naujiena, kad raudonėlis turi pakankamai visų šių maistinių medžiagų. Tai yra ypatingai geras maisto produktas žmonėms, norintiems išvengti osteoporozės vėlesniame amžiuje.

Organizmo valymas

Maistinių medžiagų gausa raudonėlyje padaro jį puikia priemone organizmo valymui. Tyrimai parodė, kad raudonėlis gali padėti kepenims atlikti savo darbą ir pagreitinti toksinų pašalinimo procesus. Labiausiai prie to prisideda tokios maistinės medžiagos kaip skaidulos, vitaminas K, kalcis, kalis ir manganas.

Pagalba virškinimui

Raudonėlis, net ir suvartojamas mažais kiekiais, gali reikšmingai pagerinti virškinimą.  Tai yra dėl sąlyginai didelės maistinių skaidulų koncentracijos. Pavyzdžiui, viename arbatiniame šaukštelyje šviežio raudonėlio (3 g) yra net 1 g maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų, siekiant išlaikyti sveiką virškinimo sistemą. Jos reguliuoja tuštinimąsi, padeda išvalyti toksinus iš žarnyno ir palaikydamos švarų žarnyną – palengvina maistinių medžiagų pasisavinimą.

Parašykite komentarą