sveika.lt
Sveikata

Candida mieliagrybio atsiradimo organizme priežastys, simptomai bei gydymas

Kandida mieliagrybio atsiradimo organizme priežastys, simptomai bei kaip jį įveikti?

Galbūt pastebėjote, kad daugiau nei iki šiol jaučiatės pavargę, susiduriate su virškinimo ar tuštinimosi problemomis, galbūt vargina blogas burnos kvapas, ar dažniau nei įprastai sergate? O gal pamatėte, jog ant liežuvio kaupiasi baltos apnašos ar be perstojo norite saldumynų? Skaitykite, apie ką gali įspėti šie ir dar daugiau simptomų.

Kas yra Candida (Kandidozė)?

Mūsų organizme gyvena daugybė mikroskopinių organizmų. Dauguma jų nėra kenksmingi, be kai kurių žmogus apskritai neišgyventų. Tačiau išsibalansavus vidinei ekosistemai bei nusilpus imunitetui, žmogui gerokai padidėja grybelinės infekcijos rizika. Viena iš tokių infekcijų – candida (kandidozė), kitaip dar žinoma mieliagrybio infekcija. Candida (Candida Albicans) – tai vienaląstis organizmas, gyvenantis žmogaus organizme (randamas burnoje, žarnyne, makštyje) ir mintantis cukrumi iš maisto ir negyvais audiniais. Svarbu suvokti, kad candida savaime nėra priešas ir tam tikras jos kiekis žarnyne nedaro nieko blogo. Situacija pablogėja, kuomet nusilpus imunitetui ar išsiderinus žarnyno mikroflorai, candida ima sparčiai augti ir plisti.  Candidai tinkančioje aplinkoje šie mikroorganizmai plinta labai greitai ir monopolizuoja ištisas kūno sistemas, tokias kaip virškinamasis traktas bei gali sukelti nuo silpnų iki rimtų simptomų. Jei žmogaus imuninė sistema stipri, candida nėra labai pavojinga. Tačiau, kai kuriems žmonėms, kuriems yra nusilpusi imuninė sistema, pavyzdžiui, sergantiems ŽIV ar vėžiu, candidos paplitimas kraujotakoje gali ir dažnai sukelia mirtį, kadangi įsibėgėjusi infekcija išsiplečia iki kraujotakos, širdies ir smegenų. Bendrai žiūrint, candida yra grybelis, esantis žmogaus organizme ir padedantis įsisavinti maistines medžiagas ir virškinti maistą. Tačiau, kai candidos kiekis organizme reikšmingai išauga, pasireiškia tipiniai simptomai, candida (kandidozė) iš virškinamojo trakto patenka į kraujotaką, organizmas užteršiamas toksinais. Esant netinkamam organizmo pH rūgštingumui, candidos (kandidozės) augimas gali tapti nekontroliuojamas ir peraugti į sisteminę problemą.

Candidos (Kandidozės) simptomai

Dažnai žmonės, turintys candidą, išorėje atrodo labai sveiki. Dėl šios priežasties, dažnai savyje pavojingus mikrobus auginantys žmonės ilgai to nesupranta ir tinkamai neįvertina. Tačiau net ir išoriškai gerai atrodydamas žmogus, užsikrėtęs candida gali jausti šiuos simptomus:

  • blogas burnos kvapas
  • pilvo pūtimas, raugėjimas, dujų kaupimasis, pilvo skausmai
  • vidurių užkietėjimas ar viduriavimas
  • nusilpusi imuninė sistema
  • išsekimas
  • saldumynų troškimas
  • baltos liežuvio apnašos
  • chroninės sinusų ar alergijų problemos
  • endometriozė ar nevaisingumas
  • dažni nuotaikos svyravimai
  • impotencija
  • nemiga
  • lytinio potraukio praradimas
  • raumenų skausmai, silpnumas
  • sąnarių skausmai, patinimas
  • suprastėjusi atmintis, miglotas mąstymas
  • prostatitas
  • varginantis makšties niežulys, deginimo jausmas arba išskyros

Deja, šie dažniausiai pasitaikantys candidos simptomai gali būti priskiriami ir daugybei kitų ligų, tad tiksliai diagnozei reikėtų atlikti tyrimus.

Candidos (kandidozės) atsiradimo priežastys

Pagrindinės candidos atsiradimo priežastys arba kitaip prielaidos – sąlygos, tinkamos candidai atsirasti yra nusilpęs imunitetas, nusilpę antinksčiai  bei žarnyno mikrofloros išsiderinimas. Tai dažniausiai atsitinka dėl šių priežasčių:

  1. Pakitusi virškinamo trakto bakterijų įvairovė. Kaip rašyta ankstesniame straipsnyje, žarnyne yra tiek gerųjų, tiek blogųjų bakterijų. Atitinkamai, gerai sveikatai labai svarbus jų santykis ir balansas. Sumažėjus gerųjų bakterijų kiekiui, ar įvairovei, organizmas nusilpsta ir lengviau pasiduoda blogųjų bakterijų, šiuo atveju, grybelio candidos, žalai.
  2. Antibiotikų ir kitų stiprių vaistų vartojimas. Vaistai, ypač antibiotikai vartojami grėsmingoms bakterijoms organizme sunaikinti. Deja, dažnai kartu su kenksmingomis, antibiotikai taip pat sunaikina ir gerąsias bakterijas. Gerosios bakterijos yra atsakingos už virškinimą bei gerųjų ir blogųjų bakterijų balanso išlaikymą žarnyne.
  3. Abejotina maisto kokybė. Modernios žemės ūkio praktikos „išsekina“ dirvožemį, ko pasekoje jame nelieka naudingų mineralų. Iš pažiūros net ir sveikomis atrodančios daržovės nebėra tokios maistingos ir naudingos, kokios būdavo anksčiau.
  4. Maisto racionas. Standartiniame vakarietiškame maisto racione gausu cukraus bei perdirbto maisto, taip pat trūksta mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų. Tai pagrindinės nesveikos vidinės žmogaus ekosistemos ir silpnėjančio imuniteto priežastys.

Candidos (kandidozės) gydymas

Tam, kad sėkmingai įveiktumėte candidos perteklių savo organizme, reikalingi trys etapai: pirmas – organizmo valymas, siekiant sustabdyti candidos (kandidozės) augimą, antras – candidos (kandidozės) naikinimas, bei trečias – tinkamų sąlygų gerosioms bakterijoms žarnyne plisti sudarymas, siekiant išvengti blogųjų bakterijų disbalanso ir candidos patekimo į kraujotaką ateityje.



Candidos (kandidozės) gydymas valant organizmą

Organizmo valymas padeda sustabdyti candidos (kandidozės) augimą ir apvalyti organizmą nuo candidos pertekliaus dviem būdais: stabdant candidos augimą, atsisakius maisto, kuriuo minta candida bei išvalant virškinamąjį traktą.

Organizmo valymas skysčiais

Jei norite išbandyti šį pakankamai daug pastangų reikalaujantį organizmo valymą, tuomet pirmas dvi dienas rekomenduojama gerti vien organiškai užaugintų daržovių nuovirus (sultinius). Sultiniams rekomenduojama rinktis svogūnų, česnakų, salierų, kale kopūstų bei virti juos švariame vandenyje su jūros druska. Išvirus daržovės išimkite ir sultinį galite laikyti šaldytuve. Dienos metu gerkite šiltą sultinį. Taip pat labai svarbu, kad gertumėte pakankamai vandens, kad pasišalinti visi pakelti toksinai. Po dviejų dienų, kitas 3 dienas valgykite tik garuose virtas daržoves. Bent laikinai pašalinkite iš mitybos raciono grūdus, cukrų, vaisius, krakmolingus produktus, alkoholį. Daugiausia rinkitės šviežias, organiškai užaugintas daržoves. Virkite jas garuose. Venkite krakmolingų daržovių, tokių kaip bulvės, morkos, burokėliai, ridikai, kurie didina cukraus, kuriuo minta candida, kiekį. Toliau gerkite daug vandens, kad greičiau išplautumėte candidą iš savo organizmo.

Organizmo valymas maistu

Tai alternatyvus pirmam variantui organizmo valymas nuo candidos (kandidozės), vadovaujantis griežta dieta ir geriant valančius kokteilius. Šios dietos tikslas – skysčiais nuplauti gaubtinę žarną ir kuo greičiau iš organizmo pašalinti kaip įmanoma daugiau candidos kolonijų. Nors ši dieta apriboja maisto racioną, tačiau jos laikytis rekomenduojama tik kelias dienas (3-7). Šios dietos metu racionas apribojamas iki žalių salotų, garuose virtų daržovių, kiaušinių ir keletos vaisių rūšių. Ši dieta palengvina virškinimo sistemos darbą, valo organizmą bei atstato žarnyno sieneles ir sveiką mikroflorą. Pagrindinės dietos taisyklės:

  • Valgykite salotas, garuose virtas daržoves ir kiaušinius
  • Maistą skaninkite prieskoninėmis žolelėmis, sveikais aliejais, citrinos sultimis, druska ir pipirais
  • Venkite krakmolingų daržovių (bulvės, kukurūzai, morkos, burokėliai, moliūgai, cukinijos)
  • Venkite sunkiai virškinamo maisto (mėsos, grūdų (ypač, turinčių glitimo), pieno produktų)

Valant organizmą maistu, rekomenduojama pagrinde rinktis šviežias, nekrakmolingas daržoves. Valgant nekrakmolingas daržoves, candidos konolijos žarnyne netenka pagrindinio savo maisto – cukraus. Dėl cukraus taip pat reikėtų vengti vaisių, išskyrus keletą žemiau įvardytų. Gamindami daržoves naudokite alyvuogių ar kokosų aliejus. Salotoms skaninti galite rinktis citrinos sultis, obuolių sidro actą, pipirus. Baltymų poreikiui patenkinti rinkitės kiaušinius, kadangi jie labai maistingi ir yra vieni lengviausiai virškinamų baltymų šaltinių.

Produktai, kuriuos galite valgyti organizmo valymo metu:

  • artišokai
  • šparagai (smidrai)
  • brokoliai
  • briuselio kopūstai
  • kopūstai
  • salierai
  • agurkai
  • baklažanai
  • česnakai
  • kale
  • svogūnai
  • špinatai
  • pomidorai
  • avokadai
  • citrina
  • alyvuogės
  • obuolių sidro actas
  • kokosų aliejus
  • prieskoninės žolelės ir prieskoniai
  • alyvogių aliejus
  • pipirai, druska
  • kiaušiniai

Taip pat šio valymo metu labai rekomenduojama gerti sultinius. Per dieną galite išgerti iki 2-3 dubenėlių daržovių sultinio. Štai paprastas receptas, jei pritrūkote idėjų: 2 litruose švaraus vandens išvirkite 2 vidutinio dydžio svogūnus (pjaustytus), 1 saują kale kopūstų (pjaustytų), 4 salierų stiebus (pjaustytus), 3 česnako skilteles, 1 v. š. jūros druskos ir pagal skonį kajeno pipirų. Virkite bent 60 minučių, tuomet perkoškite sultinį į atskirą indą. Rekomenduojama gerti pašildytą.

Labai svarbu, kad laikantis šios valančios dietos taip pat gertumėte labai daug skysčių. Analogiškai, kaip ir skysčių dietos atveju, svarbu kuo greičiau pašalinti toksinus ir candidos kolonijas iš organizmo, o tai padaryti gali vanduo, nuplaudamas jos iš žarnyno.

Su candida (kandidoze) kovojanti dieta

Tai sekantis žingsnis, kurį galite atlikti po organizmo valymo, siekdami galutinai atsikratyti candidos. Pagrindiniai aspektai – cukraus, alkoholio ir rafinuotų angliavandenių (baltų miltų, baltų ryžių, makaronų, baltos duonos, pyragų, tortų, kt.) atsisakymas. Tai candidą maitinantis maistas. Kitas žingsnis – įtraukti į racioną daugiau daržovių. Šiame etape taip pat galite valgyti ir šiltas krakmolingas daržoves (bulves, batatus (saldžiąsias bulves), morkas, burokėlius, kukurūzus, cukinijas, moliūgus) bei ankštines daržoves (žirnius, pupas, lęšius, avinžirnius). Kalbant apie grūdus, kai kurie iš jų taip pat gali būti įtraukti, pavyzdžiui, bolivinė balanda, miežiai, burnotis. Tačiau pradžioje nereikėtų jų valgyti dažniau nei kartą per dieną. Taip pat daugiau nei kartą per dieną nereikėtų valgyti ar gerti šalto maisto. Greičiausiai žarnyną nuo candidos išgydysite valgydami šiltą maistą.

Produktai, kurie leidžiami ir rekomenduojami, sergant candida (kandidoze)

Kaip jau minėta, rekomenduojama maksimaliai sumažinti gaunamo cukraus, kuriuo minta candida, kiekį. Todėl iš daržovių rekomenduojama rinktis nekrakmolingas, kuo šviežesnes ir natūralesnes. Tai galėtų būti:

Bendrai rekomenduojama vengti vaisių, įskyrus keletą išimčių, kurie pasižymi didele maistinių medžiagų gausa ir labai mažu kiekiu natūralių cukrų. Tai:

Iš grūdų rekomenduojama rinktis daug skaidulų turinčius, be glitimo, tad lengviau virškinamus grūdus:

  • grikiai
  • soros
  • avižų sėlenos
  • bolivinė balanda

Rekomenduojama rinktis tik šviežią, kuo mažiau apdirbtą mėsą ir žuvį. Venkite konservuotų, vakumuotų, rūkytų produktų, rinkitės kuo šviežesnes ir kokybiškesnes alternatyvas. Rekomenduojami mėsos ir žuvies produktai:

  • ančiuviai
  • vištiena
  • kiaušiniai
  • silkė
  • sardinės
  • kalakutas
  • laukinė lašiša

Iš pieno produktų geriausia rinktis fermentuotą maistą – natūralų jogurtą ir kefyrą. Gyvos probiotikų kultūros padės greičiau žarnyne atsistatyti sveikai mikroflorai. Taip pat galima valgyti lydytą ghee sviestą.

Riešutai ir sėklos, kurias rekomenduojama valgyti:

  • migdolai
  • kokosas
  • linų sėmenys
  • lazdyno riešutai
  • saulėgrąžų sėklos

Daugybė vaistažolių ir prieskoninių žolelių pasižymi antioksidantinėmis ir su grybeliu kovojančiomis savybėmis. Todėl jos labai rekomenduojamos, siekiant atsikratyti candidos. Maistui paskaninti galite rinktis:

Produktai, kurių geriau atsisakyti, sergant kandidoze (candida)

Didelis cukraus kiekis, esantis kai kuriuose vaisiuose yra pagrindinis candidos maisto šaltinis. Visos vaisių sultys ir džiovinti vaisiai turėtų būti apskritai išbraukti iš mitybos raciono, siekiant atsikratyti candidos, kadangi tiek vaisių sulčių, tiek džiovintų vaisių glikemijos indeksas yra dar didesnis negu atitinkamų vaisių. Kalbant apie vaisius, išskiriama keletas rūšių, kurių itin svarbu vengti dietos pradžioje:

  • bananai
  • datulės
  • vaisių sultys
  • vynuogės
  • mangas
  • razinos

Daugumai kenčiančių nuo candidos (kandidozės) pasireiškia ir padidėjęs jautrumą gliutenui (glitimui) – baltymui, esančiam kai kuriuose grūduose. Tad bent jau kuriam laikui rekomenduojama atsisakyti:

  • miežių
  • rugių
  • kviečių

Kalbant apie mėsą, jei turite galimybę gauti visiškai švarios, organinės mėsos, ko gero, galite ją valgyti. Tačiau bendrai, kiaulienoje dažnai randama virusų, kurie gali būti labai kenksmingi sergantiems candida, kadangi tokių žmonių imuninė sistema ir taip yra gerokai nusilpusi. Deja, taip pat vertėtų atsisakyti tuno, kadangi juose dažnai randama sunkiųjų metalų ir kitų teršalų.

Taip pat turėtų būti vengtini beveik visi pieno produktai, išskyrus lydytą ghee sviestą, kefyrą ir natūralų jogurtą. Tad reikėtų vengti pieno, grietinės, sūrių.

Dar kartą verta paminėti, kad labai svaru vengti cukraus bet kokia forma. Tad vertėtų atsisakyti visų sirupų, saldiklių, daugumos padažų, kuriuose gausu cukraus, netgi nerekomenduojamas medus. Taip pat patartina visiškai atsisakyti alkoholinių gėrimų. Juose dažniausiai gausu cukraus, jis silpnina imuninę sistemą, bei ilgainiui sumažina insulino gaminimo efektyvumą, kas sukelia nuolatinį padidėjusį cukraus kiekį kraujyje.

Svarbu pastebėti, kad taip pat rekomenduojama visiškai atsisakyti kofeino, kadangi jis silpnina antinksčius ir gali dar labiau pakenkti ir taip nusilpusiai imuninei sistemai. Tad vertėtų iš mitybos raciono išbraukti kavą, juodą arbatą, bet kokius energetinis gėrimus.

Produktai, kuriuos patariama riboti, kovojant su candida (kandidoze)

Nors šie produktai nėra griežtai vengtini, tačiau, norint iš organizmo visiškai pašalinti candida, jų reikėtų vengti, arba bent jau riboti. Tai vidutiniškai krakmolingos daržovės, kurias pradžioje geriau visiškai išbraukti iš valgiaraščio, o vėliau įtraukti nedideliais kiekiais. Tokios daržovės: pupos, burokėliai, morkos, kukurūzai, žirneliai, bulvės, moliūgai. Kalbant apie vaisius, jie dažniausiai yra nerekomenduotini dėl cukraus kiekio. Tačiau keletą galima įtraukti, kadangi jie pasižymi mažesniu glikemijos indeksu ir nesukelia tokių staigi cukraus kiekio šuolių kraujyje: obuoliai, abrikosai, gervuogės, mėlynės, greipfrutai, apelsinai, persikai, kriaušės, braškės. Grūdai, kuriuos galima pamažu įtraukti į racioną turėtų būti be glitimo ir nedirginti žarnyno. Rekomenduojamas burnotis, juodieji, rudieji, laukiniai ryžiai.

Maistas, kuris natūraliai padės kovoti su candida (kandidoze)

Kokosų aliejus – tai vienas stipriausių su grybeliu kovojančių maisto produktų. Kokosų aliejuje esančios Lauro ir kapriliko rūgštys padeda išvengti candidos išplitimo, augimo, stiprina imuninę sistemą. Per dieną galite suvalgyti 2-3 šaukštus nerafinuoto, šalto spaudimo kokosų aliejaus.

Česnakas – taip pat pasižymi itin stipriomis su candidos grybeliu kovojančiomis savybėmis. Česnakas taip pat naudingas gerosioms žarnyno bakterijoms bei stimuliuoja kepenis ir gaubtinę žarną, skatindamas natūralią organizmo detoksikaciją. Per dieną galite suvalgyti 2-4 šviežio česnako skilteles.

Svogūnas – pasižymi stipriomis su grybeliu, bakterijomis ir parazitais kovojančiomis savybėmis.

Jūros dumbliai – itin naudingomis maistinėmis medžiagomis gausus maisto produktas, padedantis kovoti su candida. Jūros dumbliuose gausu jodo, padedančio subalansuoti skydliaukės veiklą.

Imbieras – pasižymi organizmą valančiomis, detoksikuojančiomis savybėmis, gerinančiomis medžiagų apykaitą ir valančiomis kepenis. Imbieras stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą, mažina uždegiminius procesus ir žarnyno dujas.

Alyvuogių aliejus – jame esantys komponentai pasižymi stipriomis su grybeliu kovojančiomis savybėmis. Taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kas yra svarbu, sergantiems candida infekcija.

Moliūgo sėklos – jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, pasižyminčių su grybeliu, virusais ir parazitais kovojančiomis savybėmis.

Candidos (kandidozės) prevencija – maistas, naudingas probiotikų (gerųjų bakterijų) augimui

Įtraukite į mitybą fermentuoto maisto, kuris reikalingas gerųjų bakterijų dauginimuisi ir augimui žarnyne. Naudingiausi lengvai į racioną įtraukiami fermentuoti produktai – kefyras, jogurtas, gira, rauginti kopūstai, kitos raugintos daržovės. Apie fermentuoto maisto naudą ir receptus galite pasiskaityti šiame straipsnyje. Reguliarus fermentuotų daržovių vartojimas padeda sukurti probiotikus saugančią žarnyno mikroflorą bei gerinti imuninę sistemą, kas mažina candidos augimo tikimybę.

Candidos (kandidozės) naikinimo simptomai

Greitai nykstant ir iš organizmo šalinantis candidai, organizme susidaro metabolinės reakcijos, išlaisvinančios daugiau nei 70 rūšių skirtingų toksinų. Tad valant organizmą, galite pajusti šiuos simptomus:

  • galvos skausmas
  • nuovargis
  • galvos svaigimas
  • pilvo pūtimas, dujų kaupimasis
  • vidurių užkietėjimas
  • pykinimas
  • prakaitavimas
  • sinusų infekcija
  • odos bėrimai
  • gripo, peršalimo simptomai

Tad neišsigąskite, jei pradėję valyti organizmą, pajusite šiuos simptomus. Svarbiausia, nepamirškite išgerti kuo daugiau vandens, kad kuo greičiau pašalintumėte iš organizmo toksinus. Šie nemalonūs simptomai gali tęstis iki 10 dienų, tačiau po jų pajusite reikšmingai padidėjusį energijos kiekį, lengviau susikaupsite ties darbais ir, tikėtina, pamirškite kitus jus varginusius nusiskundimus.

Praėjus visiems simptomams, net ir įsitikinus, kad candidos pertekliaus jūsų organizme nebėra, vis tiek patartina stebėti savo mitybą, vengti cukraus, rafinuotų angliavandenių, riboti grūdus, ypač apdorotus, bei valgyti kuo daugiau šviežių ir garuose virtų daržovių, fermentuoto maisto, kad palaikytumėte sveiką žarnyno mikroflorą ir išvengtumėte bakterinių infekcijų ateityje.

 

1 komentaras

Spauskite čia, kad galėtumėte komentuoti

  • Labai išsamus straipsnis! Atrodo ir prisižiūriu , bet makšties kandidozė  vis vien mane kamuoja laikas nuo laiko. Nebežinau ko griebtis, nes liaudiškos priemonės ne itin efektyviai veikia.

KMI skaičiuotuvas