Šokoladas išgaunamas iš kakavos pupelių, kurios auga ant kakavos medžio. Šis medis auga tropiniuose pasaulio regionuose. Dauguma žmonių vartoja šokoladą kaip suldumyną ir nesusimasto, kad teisingai pasirinkus šokoladą, jis gali būti naudingas organizmui. Tai labiausiai liečia juodąjį šokoladą. Juodajame šokolade yra daug naudingų maistinių medžiagų, kurios pasižymi antioksidantiniu poveikiu ir gali padėt išvengti širdies ligų ir pagerinti bendrą sveikatos būklę. Bet tai dar ne viskas. Naujausi tyrimai rodo, kad šokoladas gali apsaugoti smegenis, nervų sistemą ir prailginti gyevnimą.
Šokolado nauda sveikatai
Šokoladas spaudoje dažnai buvo minimas kaip blogas maisto produktas, kuri sukelia spuogus, aukštą kraujo spaudimą, nutukimą, diabetą ir kitus sveikatos sutrikimus. Tačiau šiuo metu atliekami naujausi tyrimai pradeda atrasti šokolado naudą žmogaus organizmui. Šokolade yra polifenolių, kurie veikia kaip antioksidantai ir saugo polipeptidus, riebalus ir DNR nuo žalingų oksidacinių pažeidimų. Oksidacija vaidina svarbų vaidmenį senėjimo procesuose (juos paspartina) ir daro įtaką degeneracinių ligų atsiradimui. Taip pat keletas tyrimų parodė, kad suvalgius šokolado padidėja gerojo cholesterolio (DTL) kiekis.
- Cholesterolis – tyrimas parodė, kad reguliarus šokolado vartojimas, kurio sudėtyje yra augalinių sterolių ir kakavos flavanolų, kartu su mažai kalorijų turinčia dieta, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir pagerinti kraujo spaudimą.
- Smegenys ir atmintis – Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai nustatė, kad išgeriant 2 puodelius karšto šokolado kasdien galima padėti smegenims išlikti sveikoms ir išvengti atminties praradimo vyresniame amžiuje. Mokslininkai teigia, kad šokoladas gali padėt išsaugoti gerą kraujotaką smegenyse. Neatmetama galimybė, kad tai gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Taip pat vieno tyrimo metu pastebėta, kad jau po 5 dienų kakavos vartojimo pagerėjo kraujotaka smegenyse.
- Širdis ir kraujotaka – Britų Medicinos žurnalo tyrimai rodo, kad šokolado vartojimas gali padėti išvengti širdies ligų rizikos beveik trečdaliu. O Kanadoje atlikti tyrimai parodė, kad žmonės reguliariai valgantys šokoladą turi 22% mažesnę tikimybę patirti insultą, arba 46% mažesnę tikimybę mirti ištikus insultui.
- Oda – šokoladas gali padėti apsaugoti odą nuo žalingo saulės poveikio. Flavonoliai esantys šokolade apsaugo odą nuo saulės poveikio, pagerina kraujo tekėjimą į odą, padidina jos tankį ir pagerina natūralų odos drėkinimą. Vieno tyrimo metu, žmonių natūrali odos apsauga untravioletiniams spinduliams padvigubėjo vartojant šokoladą 12 savaičių.
- Nuotaika – šokolade yra junginio, vadinamo anandamidu, kuris verčia žmones jaustis laimingesniais. Tyrimai parodė, kad suvartojant 41 gramą šokolado kasdien, 2 savaites, galite sumažinti streso hormono – kortizolio, lygį.
Kokį šokoladą pasirinkti?
Deja didelėje dalyje šokolado esančio prekybos centruose yra daug pieno, cukraus ir riebalų, o tai nėra gerai jūsų organizmui. Blogesniais atvejais sudėtyje galite rasti dirbtinių priedų skirtų pagerinti skonį ir kvapą, trans-riebalų, ir kitų cheminių medžiagų skirtų prailginti produkto galiojimo laiką. Valgant tokius produktus jūs ne tik, kad nepadėsite savo organizmui, bet dažnai dar ir pakenksite.
Norint pasirinkti tinkamą šokoladą, pažiūrėkite, kad tarp ingredientų būtų kuo daugiau kakavos, kuo mažiau riebalų ir cukraus. Mažiausias kakavos kiekis turėtų būti 70%, o saugus tamsaus šokolado kiekis kasdien yra 41 gramas – tiek suvalgydami jūs nepriaugsite nereikalingo svorio..
Maistinės šokolado savybės
Tamsusis šokoladas, kurio sudėtyje yra nuo 70% iki 85% kakavos, apytikslė maistinė vertė:
Maistinė medžiaga, 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalorijos | 605 kcal | |
Angliavandeniai | ||
Baltymai | 8 g | |
Viso riebalų | 43 g | 66% |
Cholesterolis | 3 mg | 1% |
Maistinės skaidulos | 11 g | 44% |
Vitaminai | ||
Vitaminas A |
39.4 IU
|
1% |
Vitaminas K |
7.4 mcg
|
9% |
Riboflavinas | 0,1 mg | 5% |
Niacinas | 1,1 mg | 5% |
Vitaminas B12 | 0,3 mcg | 5% |
Pantoteno rūgštis | 0,4 mg | 4% |
Mineralai | ||
Kalcis | 73,7 mg | 7% |
Geležis | 12,0 mg | 67% |
Magnis | 230 mg | 58% |
Fosforas | 311 mg | 31% |
Kalis | 722 mg | 21% |
Natris | 20,2 mg | 1% |
Cinkas | 3,3 mg | 22% |
Varis | 1,8 mg | 89% |
Manganas | 2,0 mg | 98% |
Selenas | 6,9 mcg | 10% |
Kofeinas | 80,8 mg | * |
Komentuoti